سرویس سیاسی جمله
رییس دولت سیزدهم روز گذشته در مراسم روز ملی صنعت و معدن با قدردانی از همه فعالان عرصه صنعت و معدن کشور به سیاست تعامل با همسایگان در دولت خود اشاره کرد و گفت: در سفرهای خارجی و ملاقات با سران کشورهای همسایه شاهد اشتیاق به تولیدات و محصولات ایرانی هستم، زمینه کار بسیار فراهم است و امیدواریم بتوانیم با دست توانای شما و حمایت دولت، بخشی از مشکل اقتصاد و اشتغال کشور را برطرف کنیم.
رییسجمهور همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: میدان فعالیت باید به بخش خصوصی واگذار شود و دولت از تصدیگریهای خود کاسته و وزن نظارتی و حمایتی خود را افزایش دهد. «چابکسازی دولت» و جلوگیری از فربه شدن و افزایش هزینههای دولت باید مدنظر همه نهادها و دستگاهها به ویژه دولت و مجلس شورای اسلامی باشد.
درخصوص این سخنان رییس محترمجمهور چند نکته را لازم به طرح میدانیم:
نخست اینکه آیتالله رییسی که در همه عمر کاری و مدیریتی خود، در قوه قضاییه حضور داشت، گویا مناسبات قوای کشور را نیک نمیداند و گاه تصور میکند همچنان در قوه قضاییه حضور دارد و لازم است گاهی با مشاوران خود بنشیند و با آنان به بحث و تبادل نظر بپردازد شاید متوجه این حقیقت شود که رکن اصلی اجرایی کشور، در دست اوست و برابر سوگند خود به قانون اساسی باید درخصوص این مسئولیت خود، پاسخگو هم باشد.
دوم اینکه مردم از یک خطیب، یک امام جمعه یا استاد دانشگاه که اختیار اجرایی ندارد، توقع دارند که توصیه کند و خاطره بگوید و نقد کند اما رییسجمهوری، رییس قوه مجریه است و مردم نمیتوانند ببینند که رییس قوه اجراییه کشور نیز مانند «بیقدرتان» سخن بگوید و بر این اساس از رییس دولت سیزدهم میپرسیم رهبران کدام کشورهای همسایه شاهد اشتیاق به تولیدات و محصولات ایرانی هستند و دقیقاً کدم نوع تولیدات را میخواستند و چه مانعی بر سر راه تجارت وجود داشت و چه اندازه این تجارت و صادرات، محقق شد و اگر به خاطر موانعی چون «fatf» و «برجام»، این توسعه تجارت خارجی، متوقف بماند چه کسی باید پاسخ بدهد؟ آیا جز این است که پاسخگویی به همه این موارد با شخص ایشان است؟
نکته سوم درخصوص تأکید رییسجمهوری بر کاهش هزینه تولید است در شرایطی که به دلیل ناتوانی تیم مذاکرهکننده دولت سیزدهم، تشدید تحریمها و کاهش مناسبات اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی با جهان و در نهایت کاهش ارزش پول ملی، هر روز و ماه شاهد هستیم فشار ناشی از این تحولات به تولیدکنندگان و صنعتگران وارد میشود ضمن اینکه کاهش قدرت خرید مردم به همین دلایل، موجب شد این فعالان صنعت و تجارت، بازارهای داخلی خود را از دست بدهند.
نکته بعدی اینکه گویا رییس دولت سیزدهم درخصوص «چابکسازی» دولت نیز درک درستی ندارد و آن را به کاهش تصدیگری دولت تقلیل میدهد در حالیکه «چابک سازی دولت» و «جلوگیری از فربه شدن آن» به حجم نیروی انسانی که در دولت به عنوان کارمند، مدیر و نیروی فعال حضور دارند اطلاق میشود و از این منظر نیز دولت ابراهیم رییسی یکی از «فربهترینِ دولتها» است و در همین مدت یکساله اخیر افرادی چون «حجت عبدالملکی» وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی و برخی استانداران، اقدام به نادیدهگرفتن قانون کردند و جمعی خام و بیتجربه را بهعنوان «جوان مومن انقلابی» وارد سیستم دولتی کردند، همان کاری که سلفِ ابراهیم «محمود احمدینژاد» کرد و بسیاری از نیروهای شرکتی را قراردادی یا رسمی و در هشت سال مدیریت خود تقریباً بخش دولتی را دو برابر بزرگ کرد در حالیکه ضرورت «کوچکسازی و چابکسازی دولت» از زمان مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی بر سر زبان افتاد و در برنامه دوم و سوم توسعه، مورد تأکید قرار گرفته بود.
نکته بعدی اینکه آیتالله رییسی باید متوجه این نکته باشد که شهروندان از وی توقع حرف و نقد و وعده بیپشتوانه ندارند و میخواهند رییس قوه مجریه، حرفی اگر بر زبان آورد، حتماً همراه با عمل باشد.
نکته آخر اینکه در زمان دولت دوم سید محمد خاتمی، علی فلاحیان وزیر اطلاعات دولت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی در نقدی به رییس دولت اصلاحات به کنایه گفت: «رییسجمهور رییس قوه مجریه است نه رییس قوه حرفیه». اکنون ما نیز همین نقد را بر «سید ابراهیم رییسی» وارد میدانیم که گویا تصور میکند با حرف زدن و زیاد وعده دادن و اوضاع اقتصادی کشور را عادی جلوه دادن، زخمهای اقتصاد کلام بهبود مییابد و معیشت مردم به سامان میشود و اجاره بها نیز اعاده به وضع سابق میشود در حالیکه دولت برای هیچ کدام از این موارد که مطالبه اکثریت مردم است، هیچ طرح و برنامهای ندارد اما تصور میکند با تکرار موارد، به حل مشکلات میرسد.
وزیر ارشاد: به دنبال خودکفایی در حوزه تولید کاغذ هستیم
هدف ما ایجاد عدالت فرهنگی برای تمام مردم است
محمد مهدی اسماعیلی گفت: ما به دنبال خودکفایی در حوزه تولید کاغذ هستیم و این مهم در جهت رفع اساسی و زیر بنایی کمبود کاغذ در برنامهریزی ها گنجانده شده تا علاوه بر تولید در ایجاد اشتغال در حوزه تامین نیاز نشر پاسخگو باشد.
محمدمهدی اسماعیلی در گفتوگو با میزان پیرامون تامین کاغذ برای ناشران گفت: برای ساماندهی به اوضاع نشر و ارائه کاغذ با قیمت مناسب به ناشران تمهیدات ویژهای اندیشیده شده است.وی در همین راستا ادامه داد: تلاش برای گرفتن مجوز واردات کاغذ با ارز ترجیحی و فراهم کردن شرایط برای ورود کاغذ به کشور در جهت کاهش قیمت این کالای استراتژیک و ایجاد آرامش در بازار نشر ؛ فعالیتهایی شکل گرفته است که به زودی نتایج آن مشخص خواهد شد.
خودکفایی در تولید
اسماعیلی تاکید کرد: اولویت ما استفاده از مواد اولیه نشر توسط تولید داخلی است که در این زمینه نیز برنامههایی را در دستور کار داریم و البته تا حدودی به مرحله اجرا گذاشته شده که در آینده ای نه چندان دور خبرهای آن از طریق رسانه ها منتشر خواهد شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد بر آورده کردن نیاز نشر بیان کرد: ما به دنبال خودکفایی در حوزه تولید هستیم و این مهم در جهت رفع اساسی و زیر بنایی کمبود کاغذ در برنامهریزی ها گنجانده شده تا علاوه بر تولید در ایجاد اشتغال در حوزه تامین نیاز نشر پاسخگو باشد.
عدالت فرهنگی
اسماعیلی با اشاره به اهمیت سرانه مطالعه خاطرنشان کرد: هدف ما ایجاد شرایط مناسب برای افزایش سرانه مطالعه و ایجاد عدالت فرهنگی برای تمام مردم ایران است و برای این منظور برنامههای فراوانی را در دستور کار داریم.
پایان حضور نیروهای فرانسه در مالی
ایران پرس: با ادامه تنش میان فرانسه و مالی، سرانجام فرانسه از پایان حضور نیروهای اروپایی موسوم به «تاکوبا» در مالی خبر داد.
نیروهای نظامی فرانسه حدود ۱۰ سال به بهانه مبارزه با تروریسم در مالی حضور داشتند.
تنش میان فرانسه و مالی طی ماه های اخیر و به دنبال کودتای سال ۲۰۲۱ در این کشور که طی آن «اسیمی گویتا» قدرت را در دست گرفت، افزایش یافته است. مقامات مالی، نظامیان فرانسه را به همکاری با گروه های تروریستی جدایی طلب در شمال این کشور، خشونت علیه غیر نظامیان و عدم موفقیت در مبارزه با گروه های تروریستی متهم می کنند.در واقع پس از شروع به کار شورای نظامی مالی؛ این شورا اعلام کرد که توافقنامههای دفاعی با فرانسه را به رسمیت نمیشناسد و آنها را اجرا نمیکند. همچنین دولت مالی، سفیر فرانسه را اخراج کرد؛ اقدامی که به واکنش شدید فرانسه انجامید.در واقع مقامات فرانسوی با ادعای مبارزه با تروریسم و کمک به برقراری امنیت در آفریقا سالهاست که در کشورهای منطقه ساحل از جمله مالی حضور فعال دارند.
حدود چهار هزار و ۵۰۰ نظامی فرانسه در چارچوب عملیات «برخان» و با ادعای کمک به کشورهای منطقه، مستقر هستند در حالی که اسناد منتشر شده نشان می دهد نظامیان فرانسوی درعملیات ضد تروریستی موفق نبوده و حتی در برخی موارد، غیر نظامیان را هدف قرار داده اند.
«مرکز مطالعات استراتژیک آفریقا» در گزارشی اعلام کرد: “به دنبال مداخلات خارجی در آفریقا، ۷۰ درصد بر میزان رویدادهای خشونت آمیز مرتبط با گروه های تروریستی در کشورهای ساحل آفریقا افزوده شده که باعث ثبت رکورد جدیدی از خشونت افراطی در آفریقا در سال ۲۰۲۱ شده است.”
در واقع شرایط سیاسی وامنیتی در منطقه ساحل به ویژه مالی نشان می دهد که فرانسه بیش از آن که در صدد مبارزه با تروریست ها در منطقه باشد، درصدد ادامه سیاست های استعماری خود در قالب استعمار جدید بوده است.
چنان که «چوگل مایگا» نخست وزیر مالی اعلام کرد: “دولت کنونی با توجه به تحولاتی که جهان طی بیست یا سی سال گذشته شاهد آن بوده است، درس گرفته و میداند که پاریس همچنان به دنبال سیطره بر قاره آفریقا است.”
با ادامه موضع گیری های مقامات مالی، پاریس اعلام کرد که این کشور را ترک می کند، اما مقامات فرانسوی اذعان کردند که نیروهای خود را در کشورهای دیگر منطقه ساحل مستقر خواهند کرد. در واقع فرانسه حاضر نیست منطقه را ترک کند؛ به ویژه اینکه کشورهای منطقه با داشتن منابع غنی اورانیوم، از تامین کنندگان اصلی این ماده با ارزش و مورد نیاز فرانسه هستند.اکنون فرانسه تحت فشار دولت مالی و افکار عمومی این کشور نیروهای خود را از این کشور خارج کرده است.ژنرال «پاسکال لانی» سخنگوی ستاد کل ارتش فرانسه در این زمینه اعلام کرد: “ساختار جدید نیروی نظامی فرانسه در منطقه ساحل (آفریقا) در همکاری تنگاتنگ با شرکای اروپایی و شمال آمریکا تصمیم گرفت پایان ۳۰ ژوئن به عملیات ویژه نیروی تاکوبا در مالی پایان دهد.”
فرانسه در حالی نیروهای خود را از مالی خارج می کند که کشورهای افریقایی حاضر به پذیرش حضور نیروهای بیگانه نیستند؛ چنان که چندی پیش معترضان درانجامنا، پایتخ مالی شعارهایی از قبیل «فرانسه، برو بیرون!» و «نه به استعمار» سر داده و چندین پمپ بنزین متعلق به شرکت نفتی توتال را که نماد فرانسه است، تخریب کردند.
«لوئیس ماگلوآر کومایو» کارشناس آفریقا در این زمینه می گوید: “مردم مالی به نظامیان فرانسوی به چشم نیروهای اشغالگر نگاه کنند.”
از سوی دیگر، جنگ اوکراین به همراه شرایط سیاسی ناپایدار داخلی در فرانسه و موقعیت نه چندان محکم «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری این کشور سبب شده است تا فرانسه در سیاست های خارجی خود و حضور نیروهایش در مناطق مختلف تجدید نظر کند.با این حال، به نظر نمی رسد فرانسویان، کنترل مالی و کشورهای ساحل را واگذار کنند. به همین دلیل قابل پیش بینی است نیروهای فرانسوی پس از خروج از مالی، در نیجر یا چاد مستقر شوند.
امیرعبداللهیان:
باقری با جدیت به مذاکرات برای لغو تحریمها ادامه میدهد
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: مذاکره کننده ارشد کشورمان با جدیت و در هماهنگی کامل با اینجانب به مذاکرات منطقی، مستدل و فعال برای لغو تحریمها ادامه میدهد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در توئیتر نوشت: «دکتر باقری با جدیت و در هماهنگی کامل با اینجانب به مذاکرات منطقی، مستدل و فعال برای لغو تحریمها ادامه میدهد.»وزیر امور خارجه افزود: «ما با قدرت و منطق به تلاشها ادامه میدهیم. واقع بینی آمریکا و اخذ تضمین پایدار در نفع کامل اقتصادی ایران از توافق، میتواند نتیجه مذاکرات را ثمربخش کند.»
در اطلاعیه ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع)؛
ممنوعیت و محدودیتهای اعزام زائران اربعین حسینی(ع) اعلام شد
ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) در اطلاعیه شماره یک، ممنوعیتها و محدودیتهای اعزام زائران اربعین را برای امسال اعلام کرد.
دربخشی از متن اطلاعیه شماره یک ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) آمده است با توجه به تاثیر شیوع بیماری کرونا طی سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در مراسم راهپیمایی اربعین و با امعان نظر به اقدامات متعدد و گسترده ستاد مرکزی اربعین حسینی(ع) در تمهید، ایجاد و تکمیل زیرساختهای رفاهی، بهداشتی و خدماتی مناسبتر در قیاس با سنوات گذشته و قرار گرفتن اربعین امسال در فصل تابستان و شرایط خاص گرمای هوا ، وجود ریزگردها ، شیوع برخی بیماریها و خطرات ابتلا به سویههای جدید کرونا و حساسیت حفظ سلامتی زوار به عنوان یکی از ملاحظات اصلی و اساسی برای شرکت در این مراسم معنوی بیش از پیش مطرح شده است.بر همین اساس و به منظور رعایت مسائل بهداشتی ، ملاحظات و الزامات و توصیههای پزشکی کمیته بهداشت و درمان اربعین در تمهید سفر ایمن و کم خطر برای تمامی زائران اربعین حسینی(ع)؛ موارد ممنوعیت و محدودیت اعزام زوار جهت شرکت در مراسم راهپیمایی اربعین ۱۴۰۱ به شرح ذیل اعلام می شود :
با توجه به هماهنگی سیاسی و دیپلماتیک با دولت عراق، کسانی میتوانند عازم سفر اربعین سال جاری شوند که طی ماههای پیش رو تا ایام اربعین ، حداقل یک دز واکسن یادآور کرونا را تزریق کرده باشند .در این اطلاعیه آمده است: شرکت در مراسم راهپیمایی اربعین امسال منوط به ثبت نام در سامانه سماح و رعایت سایر شرایط ثبت نامی اعم از الزام به بیمه و مندرج در آدرس Samah.haj.ir امکانپذیر خواهد بود و نحوه و چگونگی پیش ثبت نام از طریق کمیته اعزام اربعین(سازمان حج و زیارت) اطلاع رسانی خواهد شد.در بخش دیگری از این اطلاعیه به توصیههای بهداشتی و پزشکی مدنظر کمیته بهداشت و درمان اربعین و همچنین ملاحظات امنیتی و قضایی نیز در این پیش ثبت نام اشاره شده است که از طریق سامانه سماح اطلاع رسانی و بارگذاری خواهد شد .با توجه به اتصال سامانه سماح به سامانه های « وزارت بهداشت و ایران من و … » موضوع احراز واکسیناسیون و سایر شرایط و ملاحظات بهداشتی و … مورد بررسی و راستی آزمایی قرار خواهد گرفت و افراد غیر واجد شرایط از فهرست نهایی زائران حذف خواهند شد .پیش ثبت نام موصوف به هیچ وجه ثبت نام قطعی زوار اربعین تلقی نخواهد نشد .
فیصل مقداد:
از موضع ایران در موضوع هستهای حمایت میکنیم
وزیر خارجه سوریه پس از استقبال از وزیر خارجه کشورمان در فرودگاه دمشق گفت: در کنار ایران در پیگیری پرونده هستهای می ایستیم و از موضع ایران در این زمینه حمایت می کنیم.
فیصل مقداد ، وزیر امور خارجه سوریه پس از استقبال از همتای ایرانی خود در فرودگاه بین المللی دمشق به خبرنگاران گفت: این سفر حائز اهمیت بسیاری است و در پی تحولات داخلی، منطقه ای و بین المللی فراوان انجام شد.وی گفت: در کنار ایران در پیگیری پرونده هسته ای می ایستیم و از موضع ایران در این زمینه حمایت می کنیم.از سوی دیگر حسین امیرعبداللهیان ، وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد که سفر اخیر آقای رئیس جمهور بشار اسد به ایران نقطه عطفی در روابط دو کشور بود و ما وارد مرحله جدیدی در همه زمینه ها شده ایم.وزیر خارجه کشورمان گفت: ایران تجاوز صبح امروز صهیونیستی به جنوب طرطوس را محکوم می کند. رژیم صهیونیستی با تجاوزات خود سعی دارد دمشق را شهری ناامن نشان دهد تا در مسیر بازگشت آوارگان سوری مانع تراشی کند.بر اساس این گزارش، وزیر خارجه کشورمان دقایقی پیش وارد فرودگاه بین المللی دمشق شد.وزیر امور خارجه کشورمان پیش از عزیمت به دمشق در گفتوگویی اظهار کرد: در ادامه سفری که ۴ روز پیش به ترکیه داشتم ضروری است که با مقامات سوریه هم مشورتهایی را داشته باشیم.امیرعبداللهیان افزود: تحولاتی در منطقه در حال وقوع است که باید تلاش کنیم جمهوری اسلامی ایران همواره نقش سازندهای را در منطقه ایفا کند و مانع وقوع بحران جدید در منطقه شویم.وی خاطرنشان کرد: بخشی از سفر من به سوریه با این هدف انجام میشود که بتوانیم در مسیر استقرار صلح و امنیت در منطقه میان سوریه و ترکیه بعنوان دو کشوری که جمهوری اسلامی ایران روابط مهمی با هر دو طرف دارد قدم برداریم.وی بیان کرد: بخش دیگر سفر من هم پیگیری مناسبات دوجانبه و رایزنی با بشار اسد و وزیر امور خارجه و مقامات عالیرتبه سوریه درخصوص مسائل مختلفی که در سطح منطقهای و بینالمللی وجود دارد، است.