اسحاق نیوتن دانشمند بلندآوازه انگلیسی، در تاریخ چهارم ژانویه سال ۱۶۴۳ میلادی در منطقه نارس انگلستان بهدنیا آمد و کودکی خود را با غم از دست دادن پدر به تلخکامی گذراند. وی از جوانی به ابزارهای مکانیکی علاقه داشت تا اینکه در دانشگاه کمبریج انگلستان در زمینههای ریاضی، فیزیک و فلسفه به […]
اسحاق نیوتن دانشمند بلندآوازه انگلیسی، در تاریخ چهارم ژانویه سال ۱۶۴۳ میلادی در منطقه نارس انگلستان بهدنیا آمد و کودکی خود را با غم از دست دادن پدر به تلخکامی گذراند. وی از جوانی به ابزارهای مکانیکی علاقه داشت تا اینکه در دانشگاه کمبریج انگلستان در زمینههای ریاضی، فیزیک و فلسفه به تحصیل و تحقیق پرداخت. نیوتن در ۲۴ سالگی، قوانین اساسی فیزیک را تنظیم کرد و آنها را درباره اجرام آسمانی بهکار برد. مهمترین کشف نیوتن، قانون اصلی جاذبه است. کشفیات علمی نیوتن، پایه بسیاری از اکتشافات بعدی دانشمندان درباره قوانین حاکم بر طبیعت و اصول ریاضی و هندسی شد. نیوتن، مفاهیم و قوانین اساسی مکانیک را فرمولبندی نمود و پس از کشف جاذبه عمومی، منظرهای فیزیکی از جهان بهوجود آورد که تا آغاز قرن بیستم میلادی، دستنخورده باقی ماند. نیوتن را بهدلیل مطالعه آثار ریاضیدانان بزرگ و بهویژه پایهگذاری اساس حساب و جبر و آنالیز، بهعنوان یکی از بنیانگذاران اصول ریاضیات عالی میدانند. نیوتن پس از تحقیقات جالبی که درباره نور انجام داد، ثابت کرد که نور خوشید یا نور سفید عملاً از ترکیب رنگهای گوناگون بهوجود آمده است که با یک منشور ساده قابل تجزیه است. نتیجه این تجربه، باعث ایجاد مفهوم طیف یا نوار رنگ گردید و پایه طیفشناسی ریخته شد. وی همچنین با ساخت نوعی تلسکوپ که بهجای عدسی، دارای آینه بازتابنده بود، پایه تلسکوپهای امروزی را گذارد و از آن برای بررسی اعماق کیهان استفاده برد. دیدگاههای این دانشمند بزرگ جهان درباره دین، فلسفه و اخلاق نیز مورد توجه بسیاری از دینشناسان و متفکران قرار گرفته است. نیوتن آثار متعددی به نگارش درآورده است که کتاب مبانی ریاضی فلسفه طبیعی درباره حرکت اجسام، مهمترین اثر اوست. نیوتن در این کتاب، پیروی حرکات اجسام در زمین و آسمان را براساس قوانین واحد اثبات میکند و قوانین مهم سهگانه خود را در این باره مطرح میسازد. او بیش از بیست سال آخر عمر را در مقام ریاست انجمن سلطنتی انگلستان گذراند و فعالیتهای علمی خود را ادامه داد. اسحاق نیوتن سرانجام در ۳۱ مارس سال ۱۷۲۷م در سن هشتاد و پنج سالگی درگذشت و در کلیسای وستمینستر که مدفن بزرگان بسیاری است، به خاک سپرده شد.
پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۰
دو شهر گَلوِی (Galway) در ایرلند و ریهکا (Rijeka) در کرواسی، بهعنوان پایتختهای فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۰ با برگزاری رویدادهایی چند به استقبال تنوع فرهنگ در قاره سبز خواهند رفت.
شهر نسبتا کوچک گَلوِی با ۸۰ هزار نفر جمعیت در ساحل غربی ایرلند واقع است. این شهر در سال پیش رو، میزبان چندین جشنواره، نمایشگاه، کنسرت و همچنین کارگاههای خلاقی خواهد بود که با موضوع زبان ایرلندی، مناظر ایرلند و نیز مهاجرت برگزار میشوند. هنرمندان محلی در کنار هنرمندان بینالمللی آثار خود را با مضامین مشترک در گلوی ارائه خواهند کرد. ریهکا در کرواسی حدود ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و بندرگاه عظیمی در ساحل دریای آدریاتیک به شمار میرود. طرح این شهر برای سال پیش رو شامل برگزاری نمایشگاههای متنوعی درباره خود شهر و نیز تحولات اجتماعی و فرهنگی اروپای شرقی در دهه ۹۰ میلادی است. این دو شهر برای انتخاب شدن بهعنوان پایتختهای فرهنگی برنامهای طولانی مدت داشتند و با چندین شهر که همزمان نامزد این کار شده بودند رقابت میکردند. کرواسی در سال ۲۰۱۳ به اتحادیه اروپا پیوسته و نخستین بار است که شهری از این کشور بهعنوان پایتخت فرهنگی انتخاب میشود. اتحادیه اروپا اعلام کرده است که برنامه انتخاب پایتخت فرهنگی، علاقمندی به شهرهای مختلف را افزایش میدهد و سبب میشود چهره شهرهای اروپایی در سطح بینالمللی بیشتر و بهتر دیده شود.