شهلا منصوریه دبیر گروه اجتماعی ساعات پایانی، آخرین روزهای بهمن ماه، زلزله نسبتا شدیدی شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و سی سخت را لرزاند. زلزله ای که خسارات زیادی به مناطق مسکونی و ابنیه های این شهر وارد کرد. با وجود شدت زلزله خوشبختانه خسارت جانی دربر نداشت […]
شهلا منصوریه
دبیر گروه اجتماعی
ساعات پایانی، آخرین روزهای بهمن ماه، زلزله نسبتا شدیدی شهر یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و سی سخت را لرزاند. زلزله ای که خسارات زیادی به مناطق مسکونی و ابنیه های این شهر وارد کرد. با وجود شدت زلزله خوشبختانه خسارت جانی دربر نداشت اما تعداد زیادی از شهروندان این شهر با وجود سرمای هوا و بارش باران مصدوم شده و بی خانمان شدند. آنگونه که مرکز لرزه نگاری کشور اعلام کرد، شدت این زمین لرزه ۵.۶ درجه در مقیاس ریشتر و زمان وقوع آن ساعت ۲۲:۰۵:۳۴ چهارشنبه، ۲۹ بهمن ماه و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین بوده است. این زلزله شدید در شهرستان های مارگون، دهدشت، گچساران و سایر شهرستان های استان کهگیلویه و بویراحمد نیز احساس شد.
اوایل شب چهارشنبه گذشته که بسیاری از ما ایرانی ها خواب بودیم، زلزله ای نسبتا شدید و طولانی مرکز شهرستان دنا و یاسوج را به لرزه انداخت. تصاویر منتشر شده از این زلزله نشان می دهد که خسارت زیادی به ابنیه ها و ساختمان های شهر وارد شده است. طبق گفته رئیس جمعیت هلال احمر این زلزله خسارت جانی نداشته و تعدادی از شهروندان مصدوم شدند که خوشبختانه اکثر آن ها به شکل سرپایی درمان شده اند.
استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی درباره زمین لرزه مرکز دنا به جمله می گوید: این زلزله، در اثر یک گسل فشاری در عمق بین ۱۰ تا ۱۸ کیلومتری رخ داد و بزرگای آن ۵.۴ محاسبه شده بود.
آنگونه که دکتر مهدی زارع می گوید، زمین لرزه دو روز قبل یک هشدار کوچک داده بود و در همان پهنا اتفاق افتاده بود که معمولا بعد از زلزله های کوچک چنین اتفاقاتی رخ می دهد و زلزله بزرگتری صورت می گیرد و پس لرزه هایی ایجاد می شود که طبیعی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به شتاب زلزله سی سخت می گوید: از ایستگاه شتاب نگاری سی سخت گزارش داده شده است که شتاب حداکثر در شهر سی سخت نزدیک نصف شتاب جاذبه زمین بود و این خودش نشان دهنده تکان شدیدی است که در پهنه مرکزی مردم حس کردند و خرابی هایی برای ساختمان های ضعیف و روستایی داشته است، چراکه این شتاب، شتاب نسبتا قابل توجهی است.
به گفته وی؛ این منطقه که در پهنه گسل های دنا و شکستگی های مرکز زاگرس میانی واقع شده، منطقه ای است که از نظر زمین ساختی گسل های متعدد و فعال دارد و سابقه لرزه خیزی زلزله های مختلف در این منطقه وجود دارد، از جمله زلزلهای که در سال ۱۳۶۵ در نورآباد شهرستان ممسنی اتفاق افتاد.
خسارت ابنیه ها و ساختمان ها
آنگونه که شهروندان به روزنامه جمله می گویند سردی هوا و بارش باران و شرایط جوی موجب کندی عملکرد امدادی شده است. بسیاری از اصناف پس از زلزله نتوانستند به فعالیت خود ادامه دهند و آنگونه که اهالی می گویند تمامی نانوایان سطح شهر سی سخت پس از زلزله تعطیل است و واحدهای صنفی همچنان بسته هستند.
خسارت بالای منازل مسکونی در سطح شهر بالاست. بسیاری از خانه در این شرایط جوی نابسامان سرپناه محسوب نمی شوند و دیوارها و سقف های فروریخته، باران را در منازل راهی کرده است. دیوار باغات روستاهای اطراف نیز به شدت فروریخته اند.
این زمین لرزه حتی آسیب جدی به مزارع نیز وارد کرده است. یکی از شهروندان می گوید که با تخریب مزارع پرورش ماهی، مرگ هزاران قطعه ماهی در شهرستان دنا رقم خورده و خسارت سنگینی به کشاورزان و محیط زیست وارد شده است.
آثار تاریخی
زمین لرزه ۵.۶ درجه ای در مقیاس زمین خسارت هایی هم به بناهای تاریخی وارد کرده است. آنگونه که معاون میراث فرهنگی کشور اعلام کرد، دو ترک عمیق بر روی دهانه های پل تاریخی پاتاوه کهگیلویه و بویراحمد رخ داده است. محمد حسن طالبیان با بیان این که تیمی برای ارزیابی آثار تاریخی منطقه زلزله زده اعزام شده است، گفت که ارزیابی های اولیه نشان از دو ترک عمیق و ریز ترک روی این پل دارد.
وی با بیان این که در دهانههای که در این اواخر مرمت انجام شده شاهد، تخریب نیستیم، گفت: اما دو دوهانه دیگر بخاطر زلزله شب گذشته دچار تخریب شده است. طالبیان با اعلام این که باید ارزیابی های سازهای دقیق تری از دهانه های این پل برای اعلام میزان دقیق خسارت انجام شود، گفت: تاکنون به جز این پل، تخریب آثار تاریخی ناشی از زلزله ۵.۶ گزارش نشده است.
امکانات و تأسیسات گردشگری در اختیار مردم
در همین زمینه وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به مدیران کل چهار استان دستور داد تمامی امکانات و تاسیسات گردشگری خود را در اختیار مردم زلزله زده قرار دهند.
علی اصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در پی زلزله سیسخت مرکز شهرستان دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد، خواستار پایش آثار تاریخی و اعلام نتیجه شد.
آخرین جزئیات امدادرسانی
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور درخصوص زلزله اخیر گفت: زمین لرزه سی سخت تا شعاع ۱۵ کیلومتری از کانون مشتمل بر ١ شهر، ١٤٧روستا با جمعیت بالغ بر ۲۴ هزار و ۲۹۱ نفر و بالغ بر ۷۰۲۰ خانوار را دربر گرفته است.
به گفته علی بختیاری؛ تاکنون ۶۳ نفر در این حادثه دچار مصدومیت و ٧ نفر بستری شدند و طبق گزارش سازمان اورژانس کشور به وضعیت ۵۶ نفر نیز به صورت سرپایی رسیدگی شد.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه ۵ هزار و ۹۰۰ نفر مورد اسکان ضروری قرار گرفتند، بیان داشت: به این افراد تعدادی چادرهای لازم تحویل داده شد و این چادرها در نزدیکی هزار و ۱۸۰ منزل زلزله زدگان برپا شد.
وی افزود: ۳ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم نایلون پوششی، بین زلزله زدگان توزیع شد و ٢٠٣ نفر نیروی عملیاتی از استان کهگیلویه و بویراحمد«۱۵۳ نفر»و استان اصفهان«۵۰»نفر به مناطق زلزله زده اعزام شدند.
بختیاری با بیان اینکه ۲۶ دستگاه خودروی سبک و سنگین امدادی به منطقه زلزله زده اعزام شده است، تصریح کرد: ۱۴۷ روستا در این خصوص مورد ارزیابی قرار گرفت که از این تعداد ۱۲۱ روستا از استان کهگیلویه و بویراحمد و ۲۶ روستا از استان اصفهان است.
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: تا ساعات اولیه وقوع زمین لرزه آب، برق و گاز مناطق زلزله زده قطع شده بود که این قطعیها برطرف شدند.
به گفته بختیاری سرمای هوا یکی از حادترین مشکلات برای زلزله زدگان است که در تلاش هستیم تا هر چه زودتر این مشکل را نیز برطرف سازیم.
لازم به ذکر است که زمینلرزهای به بزرگی ۵/۶ ریشتر ساعت ۲۲ و ۵ دقیقه و ۳۴ ثانیه چهارشنبه ۲۹ بهمن ماه، شهر سیسخت مرکز شهرستان دنا در کهگیلویه و بویراحمد را لرزاند که لرزش آن در شهرستانهای لردگان، خانمیرزا، بروجن و شهرکرد در چهارمحال و بختیاری نیز احساس شد.
این زمینلرزه در عمق ۱۰ کیلومتری زمین و در فاصله ۱۰ کیلومتری سیسخت در کهگیلویه و بویراحمد، ۱۹ کیلومتری کمه در استان اصفهان و ۲۴ کیلومتری یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد رخ داده است.
سیسخت در ۳۵ کیلومتری غرب یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد و ۲۵۰ کیلومتری شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است.