شیوع ویروس کرونا در کشور باعث شد بیشتر اجتماعات یا لغو شود یا آنها نیز که برگزار میشوند مجبور به رعایت کردن پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی باشند. محرم امسال در حالی فرامیرسد که ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا پروتکلهای جدیدی را برای اقامه عزای سید و سالار شهیدان در حسینیه […]
شیوع ویروس کرونا در کشور باعث شد بیشتر اجتماعات یا لغو شود یا آنها نیز که برگزار میشوند مجبور به رعایت کردن پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی باشند. محرم امسال در حالی فرامیرسد که ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا پروتکلهای جدیدی را برای اقامه عزای سید و سالار شهیدان در حسینیه ها ، تکایا و مساجد تدوین و ابلاغ کرده است.
بر اساس تصمیمگیری و اطلاعرسانی ستاد ملی کرونا، آیینهای عزاداری محرم امسال با سالهای گذشته متفاوت خواهد بود و هرگونه تجمع در محیطهای بسته، حرکت کاروان عزاداری، و برپایی برخی آیین سنتی در اقصی نقاط کشور نیز ممنوع اعلام شده و فقط برپایی آیینهای عزاداری با رعایت پروتکلهای بهداشتی امکانپذیر است. در استان چهارمحال و بختیاری همزمان با دهه اول محرم آیینهای مختلف علاوه برپای مجالس عزاداری برای سید و سالار شهیدان در مناطق مختلف استان، خانهها و تکایا برگزار میشود که امسال به دلیل شیوع کرونا این آیینها برگزار نخواهد شد.
همه ساله در ماه محرم آیینهای سنتی، سنتی خیمه سوزان طاقانک، آیین سنتی چاق چاقو در سامان، آیین سنتی گِلمالی در شهر بن،مراسم علمگردانی در فرخ شهر، فرو کردن علم در گرداب بن، تعزیهخوانی حضرت قاسم در طاقانک و آیین سنتی آقا سلام برگزار میشود که امسال به دلیل شیوع کرونا برگزار نمیشود.
امسال براساس دستورالعمل ستاد ملی کرونا و همچنین ستاد کرونا در استان برپایی این آیینهای سنتی ممنوع اعلام شده است.
برگزاری مجالس روضه خوانی، نوحه خوانی، تعزیه خوانی، زنجیرزنی و سینه زنی، طبخ و توزیع غذاهای نذری از دیگر آیینهای سنتی در ایام سوگواری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در دهه اول ماه محرم در چهارمحال و بختیاری است که امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا این مراسمها و آیینهابه صورت محدود، در فضای باز و با جمعیت کم و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی برگزار میشود.
حفظ جان مردم واجب است
نایب رییس کانون مداحان چهارمحال و بختیاری نیز با تاکید بر اینکه حفظ جان مردم مورد تاکید دستورات دینی قرار گرفته است، گفت: اجرای دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی کرونا در آیینهای ماه محرم ار سوی همه مومنان و عزاداران امام حسین(ع) ضروری است.
کوروش صادقی افزود: در برپایی آیینها و مراسمهای ماه محرم تابع تصمیمات ستاد کرونا هستیم.
وی، با تاکید بر اینکه هماکنون یکهزار و ۲۴۰ مداح از جمله پیرغلامان، مداحان جوان و نوجوان در سامانه سازمان تبلیغات استان ثبت شده است، گفت: از این تعداد ۸۰۰ نفر آقا و مابقی زنان هستند.
صادقی، بر برگزاری آیین عزاداری در محیطهای باز و تراکم جمعیت کم تاکید کرد و گفت: شور و شوق عزاداری اباعبدالله حسین(ع) را نمیتوان از مردم گرفت بنابراین برنامهریزی برای رعایت اصول بهداشتی و همچنین برگزاری آیینهای عزاداری در محیطهای باز و با زمان کمتر از ۲ ساعت اجرا شود.
صادقی افزود: برگزاری مناسک حج به عنوان یک امر واجب در سالجاری به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل شد و این امر میطلبد برای حفظ سلامت جان مردم از برگزاری تجمع ها در محیطهای بسته و همچنین ازدحام جمعیت در برگزاری مراسم عزاداری جلوگیری کرد.
وی با تاکید بر اینکه مداحان سربازان ولایت هستند، گفت: مداحان، بانیان و مسوولان هیاتهای عزاداری باید با توجه به شرایط شیوع بیماری از ایجاد هر گونه تجمع، جلوگیری و آیین عزاداری را با جمعیت کم و رعایت دستورالعمل بهداشتی برگزار کنند.
کمک مومنانه جایگزین آیینهای سنتی شود
مسوول خیمهگاه شهر طاقانک نیز با اشاره به اینکه آیین سنتی خیمهسوزان ثبت ملی شده است، گفت: حفظ سلامت مردم در اولویت قرار دارد.
مسعود خدادادی افزود: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا آیین سنتی خیمه سوزان برگزار نخواهد شد و کمک مومنانه و توزیع بستههای بهداشتی و مواد غذایی جایگزین این آیین سنتی خواهدشد.
وی با تاکید بر اینکه سالانه بیش از یکصد خیمه در این منطقه نصب میشود و به خصوص در روز عاشورای جمعیتی بیش از ۶۰ هزار نفر در این محل تجمع میکنند، گفت: به منظور حفظ سلامت مردم این آیین سنتی را برگزار نخواهیم کرد.
خدادادی، بر تعطیل بودن مکان برپایی خیمه گاه در شهر طاقانک در ایام دهه اول محرم تاکید کرد و گفت: با توجه به اینکه این مکان در محیطی باز برگزار میشد و هیچگونه کنترلی بر بحث جمعیت و تردد نمیتوان انجام داد، امسال هیچ برنامه و آیین عزاداری در این محل برگزار نخواهد شد. به گفته وی، حفظ سلامت جان مردم، در دستورات دینی مورد تاکید قرار گرفته است و باید طبق فرامین مقام مظعم رهبری به منظور مقابله با شیوع این ویروس تابع تصمیم ستاد ملی کرونا باشیم. وی از مرم استان خواست تا به نیت عزاداری سرور و سالار شهیدان به یاد نیازمندان و آسیبدیدگان کرونا باشند و هزینه برپایی هیاتها و همچنین نذرهای خود را برای کمک به این قشر هزینه کنند. مسوول بسیج مداحان شهرستان بن نیز با اشاره به اینکه همه ساله آیین سنتی از جمله چاق چاقو، آقا سلام،گل زنی و فرو کردن علم در گرداب بن و همچنین تعزیه خوانی و آیین سوم امام و تشیع و خاکسپاری شهدای کربلا و کاروان اسرا در این شهرستان با حضور جمع زیادی از مردم بن و شهرها و استانهای مختلف برگزار میشد، گفت: امسال در راستای تصمیم ستاد ملی کرونا و فرامین مقام معظم رهبری هرگونه تجمع در این شهرستان ممنوع شده است.
محمد باقری افزود : امسال به دلیل کاهش جمعیت و ازدحام آیینهای عزاداری در فضای باز و در کوچهها و محلهها با جمعیت کم برگزار خواهد شد.
وی به فعال بودن تمام هیاتهای عزاداری در این ایام تاکید کرد و گفت: با تعطیل شدن تعدای از هیاتهای عزاداری، جمعیت عزادار به سمت مابقی هیاتها روانه میشود و این امر باعث افزایش جمعیت میشود.
باقری با تاکید بر اینکه شور و شوق عزاداری سرور و سالار شهیدان نمیگذارد مردم در خانه بمانند، افزود: ساماندهی هیاتهای مذهبی و همچنین رعایت فاصلهگذاری اجتماعی تنها راه برای ساماندهی مراسم عزادارای است.
۱۴۰۰ هیات در سطح استان چهارمحال وبختیاری فعال است
معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهشی اداره کل تبلیغات اسلامی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به فعال بودن یکهزار و ۴۰۰ هیات مذهبی در استان گفت: ثبتنام این هیاتها در سامانه بیرق در راستای دستورالعمل بهداشتی ستادملی کرونا آغاز شده است. سید عزیزالله میراحمدی افزود: با توجه به شیوع ویروس کرونا و دستورالعمل ستاد ملی کرونا مبنی بر حفظ سلامت مردم، هنوز مشخص نیست که چه تعداد هیات در استان برنامه و آیین عزاداری برگزار کنند. وی با تاکید بر اجباری بودن ثبتنام در سامانه بیرق سازمان تبلیغات برای مسوولان هیاتهای مذهبی، از مسوولان هیاتهای مذهبی استان خواست تا با مراجعه به سامانه بیرق ثبت نام و تعهدنامه کتبی را امضاء کنند. به گفته وی، براساس دستورالعمل ستاد ملی کرونا هرگونه حرکت دستههای سینهزنی و زنجیرزنی ممنوع اعلام شده است و هیاتهای سینهزنی و زنجیرزنی باید در جا و در فضای باز برگزار شود. وی،با اشاره به اینکه تاکید بر برگزاری آیینهای عزاداری در فضای باز است، گفت: آیینهای عزاداری در فضای بسته باید با یک چهارم ظرفیت فضای باشد و دستورالعمل بهداشتی ستاد ملی کرونا نیز رعایت شود.
وی بر استفاده عزاداران و همچنین فعالان هیاتهای مذهبی از ماسک و مواد ضدعفونیکننده و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی به عنوان سه اصلی طلایی پیشگیری از کرونا تاکید کرد و گفت: هیاتهای مذهبی باید ماسک و مواد ضدعفونی کننده مورد نیاز را از سازمان صنعت،معدن و تجارت دریافت کنند.