گروه اقتصادی جمله – تورم ماهانه دهکها در مهر ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۱ نشان میدهد تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی افزایش یافته است که این یه معنای عمومی گران شدن خدمات است.
البته نباید فراموش کرد که تورم کالاهای خوراکی در این یکسال کمتر شده که این خبر خوبی است زیرا بعد از جراحی اقتصادی دولت وضعیت خوراکیها بهشدت وخیم شده بود و حالا به نظر میرسد اندکی به آرامش رسیده باشد.
بر اساس آخرین آمارهای مرکز آمار ایران که مختص به مهرماه سالجاری است تورم ماهانه خوراکی دهکها در مهر ماه سال ۱۴۰۲ نسبت به مهر ۱۴۰۱ شاهد کاهش چشمگیری بوده است. به طوریکه این کاهش تورم در تمامی دهکها دیده میشود. از سوی دیگر تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی در مهر امسال نسبت به مهر سال گذشته، در تمامی دهکها رشد را تجربه کرده است.
به گزارش جمله تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی در دهکهای اول تا دهم روند نزولی به خود گرفته است. به طوریکه بیشترین تورم ماهانه در این کالاها مربوط به دهک اول است. بررسیها نشان میدهد تورم ماهانه کالاهای غیر خوراکی در این دهک ۳.۶ درصد بوده است. از سوی دیگر کمترین تورم ماهانه غیرخوراکی در دهک دهم رخ داده که معادل ۳.۲ درصد بوده است.
دهکهای پایین جامعه مانند دهکهای اول، دوم و سوم بیشترین میزان افزایش را در تورم ماهانه این کالاها تجربه کردهاند. به عبارتی بیشتر فشار افزایش قیمت کالاهای غیرخوراکی در این بازه زمانی بر روی خانوارهای کمدرآمد بوده است. براساس آمارها، تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی در این سه دهک معادل ۰.۵ واحد درصد رشد را شاهد بوده است.
از سوی دیگر تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی در دهک دهم کمترین میزان رشد را داشته است. به عبارتی کالاهای غیرخوراکی که وزن بیشتری در سبد مصرفی این خانوارها داشته رشد قیمتی زیادی نداشته است. به همین جهت افزایش قیمت این کالاها بر ثروتمندان جامعه اثر کمتری داشته است. آمارها نشان میدهد تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی در دهک دهم، در حدود ۰.۲ واحد درصد افزایش یافته است.
برخی از کارشناسان معتقدند دلیل اصلی این کاهش تورم کاهش چشمگیر مصرف بوده است، اما عدهای بر این عقیدهاند که دلیل اصلی افت گرمای تورمی ماههای آغازین کار دولت است که به مرور به ثبات رسیده و در یکسال اخیر تدریجا کمتر شده است.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی