آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ اشاره: اوائل هفته جاری شرکت سامسونگ با فرستادن ایمیلی به کاربران خود اعلام کرد فروشگاه گلکسی سامسونگ از ۲۵ فوریه، یعنی ۶ اسفند سال جاری، نمیتواند امکان خرید برنامه یا محتوای برنامهها را به کاربران ساکن در ایران ارائه دهد. این در حالی است که اواخر آبان ماه نیز خبرهایی […]
آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/
اشاره: اوائل هفته جاری شرکت سامسونگ با فرستادن ایمیلی به کاربران خود اعلام کرد فروشگاه گلکسی سامسونگ از ۲۵ فوریه، یعنی ۶ اسفند سال جاری، نمیتواند امکان خرید برنامه یا محتوای برنامهها را به کاربران ساکن در ایران ارائه دهد. این در حالی است که اواخر آبان ماه نیز خبرهایی مبنی بر خروج دو شرکت کره ای «ال جی» و «سامسونگ» از ایران به دلیل اعمال تحریم ها در خبرگزاری ها منتشر شده بود.
به گزارش «جمله» شرکت سامسونگ در بیانیهای به توضیح درباره اعلام تعلیق دسترسی به محتواهای پولی در فروشگاه گلکسی استور پرداخته است.
در بخشی از بیانیه سامسونگ آمده است:« سامسونگ متعهد است تا به تمامی کاربران خود در سراسر جهان، از جمله ایران، درباره دسترسی مطمئن، قابل اعتماد و پایدار به فروشگاه گلکسی استور اطمینان خاطر بدهد…در نتیجه با توجه به محدودیتهای موجود در زمینه انتقال پول و احتمال ایجاد مشکل برای کاربران خدمات پولی مان، تصمیم گرفتیم تا این نوع خدمات را فعلا و تا زمان رسیدن به تصمیمات جدید، معلق کنیم. تا زمانی که شرایطی فراهم شود تا همه طرفهای دخیل و فعال در گلکسی استور بتوانند خدمات پولی خود را به شکلی امن ایجاد و متناسب با ماموریت جهانی ما روی این فروشگاه عرضه کنند. این اقدامات احتیاطی صرفا خدمات پولی ما را شامل شده و محتواها و خدمات رایگان موجود در فروشگاه گلکسی استور برای تمامی کاربرانمان در ایران در دسترس باقی خواهد ماند.در صورت هرگونه تغییر در این زمینه در آینده، مسئله را به اطلاع دوستان و هوادارانمان در بازار و رسانههای ایران خواهیم رساند».
دلیل قطع خدمات سامسونگ تحریم است
آیدین آرام، عضو هیئت رئیسه انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، خبر داد که شرکت سامسونگ به دلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران، خدمات خود در ایران را قطع میکند.
وی روز دوشنبه ۲۱ بهمن در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «به دلیل تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکت سامسونگ مانند سایر تولیدکنندگان و عرضهکنندگان تلفن همراه به مصرفکنندگان خود اعلام کرده در تاریخ ۶ اسفند دیگر برنامهها و اپلیکیشنهای پولی خود را نمیتواند در اختیار ایرانیان قرار دهد اما آن دسته از اپلیکیشنهای رایگان همچنان قابل استفاده هستند.»
عضو هیئت رئیسه انجمن واردکنندگان موبایل اضافه کرد که «این شرکت تا پیش از این اجازه میداد تا مشتریان از پلیاستور به صورت ریالی خریداری کنند در صورتی که سایر برندها این امکان را نداشتند و باید حتماً به صورت دلار یا یورو پرداخت صورت میگرفت. اکنون نیز علت اصلی به دلیل عدم امکان جابهجایی پول و تحریمهای بانکی است پس نمیتوان سامسونگ را در این خصوص مسئول دانست زیرا بانکهای ما نمیتوانند پولی را انتقال دهند.»
وی افزود: «شرایط امروز کشور به صورتی است که هیچ برندی نمیتواند سرویسهای معمولی که به سایر کشورهای جهان ارائه میکند را به ما نیز بدهد. در بحث نرمافزاری، خدمات و سرویسهایی که ما دو سال پیش میگرفتیم اکنون میتوان گفت که به صفر رسیدهاست.»
آیدین آرام گفت که برند سامسونگ در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد سهم بازار ایران را در اختیار دارد اما افزود که « «برند سامسونگ همانند دیگر برندها دو سال است که به صورت مستقیم گوشی به ایران نمیدهد بنابراین اقدام آنها نیز تأثیری در قیمتها نخواهد داشت.»
آنگونه که مرکز آمار ایران اعلام کرده است ۸۸ میلیون دستگاه تلفن همراه در کشور مشغول به کار است.
روزنامه شهروند پیش از این به نقل از فروشندگان «علاءالدین» نوشته بود که نمایندگیهای رسمی فروش گوشی در ایران از سمت کشور اصلی خود تحت فشار هستند تا ایران را ترک کنند: «نمونه آن سونی است که از ایران رفته است، هواوی هم دست و پایش را جمع میکند که برود و سامسونگ هم کجدار و مریز مانده اما بسیاری از مدلهای گوشی را به ایرانیها نمیفروشد».
دو سال پیش از این، پس از حذف تعدادی از اپلیکیشنهای ایرانی از اپل استور، گوگل هم اقدام به حذف برخی اپلیکیشنهای ایرانی از جمله اسنپ کرد.
شرکت اپل دلیل این اقدام را تحریمهای آمریکا علیه ایران عنوان کرده بود. شرکت اپل در ایران دارای نمایندگی نیست و بسیاری از گوشیهای این شرکت از راه قاچاق به ایران وارد میشود.
مسئله حذف اپلیکیشنهای ایرانی از فروشگاههای آنلاین برنامههای کاربردی مانند گوگلاستور و اپاستور البته مدتی پس از زمانی آغاز شد که رئیسجمهور آمریکا محدودیتهایی را برای ورود ساکنان هفت کشور از جمله ایران به خاک آمریکا آغاز کرد. پس از حذف اپلیکیشنهای ایرانی در اپ استور با توجیه تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکت گوگل نیز در فروشگاه آنلاین خود را روی برخی از اپلیکیشنهای ایرانی اندرویدی حذف کرد.
عطا خلیقی کارشناس فناوری اطلاعات در این زمینه توضیح داد: «اگرچه کاربران در ایران معمولا از نرمافزارهای رایگان استفاده میکنند، اما این اتفاق ممکن است یک شروع باشد، مانند اتفاقی که برای اپاستور افتاد و به تدریج ممکن است نرمافزارهای رایگان هم به این تحریمها اضافه شوند؛ درآن صورت تنها مارکتهای محلی باقی میماند و اکثر برنامههای خارجی احتمالا روی مارکتهای خارجی نخواهد ماند».
بازار در انتظار «سام» و «جی پلاس»
اواخر آبان ماه بود که خبرهایی مبنی بر خروج کامل دو شرکت کره ای «سامسونگ» و «ال جی» در رسانه ها منتشر شد. این موضوع جدای از ارائه خدمات نرم افزاری است و شامل تولید و واردات لوازم خانگی نیز می شود. در همان زمان رئیس اتحادیه صنف توزیعکنندگان لوازم خانگی تهران مدعی شد با خروج دو شرکت کرهای سامسونگ و ال جی از بازار لوازم خانگی ایران، برندهای ایرانی سام و جی پلاس جایگزین آنها خواهند شد.
سیدمرتضی میری، رئیس اتحادیه صنف توزیعکنندگان لوازم خانگی تهران عنوان کرد طی ماههای اخیرا با توجه به اینکه تحریمهای شدیدی علیه ایران اعمال شد، شرکتهای بزرگ کره جنوبی از جمله سامسونگ و ال جی که در حوزه لوازم خانگی فعالیت دارند، از ایران خارج شدند. وی افزود با توجه به خروج این دو شرکت کرهای، تولیدکنندگان ایرانی تصمیم گرفتند تا به کمک خطوط تولید، امکانات و نیروی انسانی خود محصولات جدیدی را به عنوان جایگزین به بازار عرضه کنند.
رئیس اتحادیه صنف توزیعکنندگان لوازم خانگی تهران در ادامه گفته بود که پس از مذاکرههای متعددی که صورت گرفته، سرانجام شرکت سام برای تامین مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت لوازم خانگی با یک «شرکت چینی» قرارداد منعقد کرد. البته این شرکت چینی در حال حاضر وظیفه تامین قطعات و مواد اولیه شرکتهای بزرگ اروپایی را بر عهده دارد و محصولات مشترک این شرکت با نام ایرانی سام به زودی به بازار عرضه خواهند شد.این سخنان در زمانی بیان شد که اقتصاد جهان تحت تاثیر ویورس کرونا قرار نگرفته بود و اقتصاد چین همچنان در حال پیشروی جهان و ب خصوص بازارهای ایران بود.
در حال حاضر میتوان گفت که چین چه از نظر اقتصادی یا سیاسی به دلیل توانمندی تولیدی بالا، انعطاف، تنوع و گستردگی صادراتی و همزمان اقتدار سیاسی بینالمللی تنها کشوری است که میتوانست تا حدی با مقاومت در مقابل فشارهای آمریکا از تنگناهای تحریمها بکاهد.
البته باید دید که دامنه و بازه زمانی بحران ویروس چینی تا چه اندازه خواهد بود. در صورتی که دامنه و بازه زمانی این بحران افزایش یابد، با توجه به ویژگیهای همکاری حکومت ایران با چین، جایگزین کاملی برای آن در کوتاهمدت در دسترس نیست و پیامدهای منفی تمرکز تجاری بر چین دامن اقتصاد ایران را خواهد گرفت.
با اینحال شاید بتوان گفت اقدام سامسونگ در قطع ارائه خدمات به مشتریان ایرانی گام اول این شرکت کره ای برای خروج تدریجی از بازار ایران تحت تاثیر تحریم ها است و به زودی شاهد خروج کامل این دو شرکت بزرگ کره ای یعنی سامسونگ و ال جی از بازارهای ایران خواهیم بود. این در حالی است که با توجه به بحران شیوع بیماری کرونا نمی توان خوشبین بود که شرکت های چینی قادر باشند خلع ایجاد شده از سوی شرکت های کره ای را جبران کنند.