با سپری شدن ایام، به تدریج مباحث پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ در محافل سیاسی پر رنگ تر می شود. از گمانه زنی ها تا اظهار نظرها پیرامون گزینه های مد نظر جریان های سیاسی حاکم تا احتمال ورود یک گزینه ناآشنا در این انتخابات. اما آنچه که بیش از همه نظر رسانه ها را […]
با سپری شدن ایام، به تدریج مباحث پیرامون انتخابات ۱۴۰۰ در محافل سیاسی پر رنگ تر می شود. از گمانه زنی ها تا اظهار نظرها پیرامون گزینه های مد نظر جریان های سیاسی حاکم تا احتمال ورود یک گزینه ناآشنا در این انتخابات. اما آنچه که بیش از همه نظر رسانه ها را به خود جلب کرده است ، برخی گمانه زنی ها درخصوص حضور چهره های نام آشنا در این انتخابات است. افرادی همچون محمود احمدی نژاد، محمد جواد ظریف، آذری جهرمی و حتی روسای دو قوه قضائیه و مقننه .
به گزارش «جمله» تنها طی ۲۴ ساعت ۳ گزینه احتمالی انتخابات ۱۴۰۰ هر گونه احتمال ورود به این انتخابات را رد کردند. ابراهیم رئیسی، جواد ظریف و محسن هاشمی میگویند نمیخواهند وارد این میدان شوند.
ظریف: صلاحیت این مسئولیت را ندارم!
پس از انتشار شایعات گسترده پیرامون احتمال نامزدی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده او یکشنبه شب گذشته در گفتوگویی اینستاگرامی این اخبار را رد کرد و گفت که در خود صلاحیت چنین مسئولیتی را نمیبیند.
وزیر امور خارجه در گفتوگوی زنده اینستاگرامی با فرید مدرسی روزنامهنگار و فعال رسانهای نزدیک به دولت با اشاره به شایعات پیرامون آینده کاری خود گفت: «هر انسانی نظر دارد. حتما از مزه قرمه سبزی تا نحوه اداره اقتصاد کشور نظر دارد، ولی نه من آشپز خوبی هستم و نه اقتصاددان.»
ظریف با بیان اینکه «در سایر حوزهها مثل یک شهروند نظر دارم و نظرم را بخواهم به عنوان یک شهروند بیان میکنم.» افزود: «در عین حال، چون در کابینه مسوولیت مشترک هست و همه ما مسوول همه تصمیمات هستیم و یا در شورای عالی امنیت به عنوان یک عضو مسوولیتی دارم دیدگاه خودم را مطرح میکنم، ولی دیدگاه من کارشناسی نیست دیدگاه تخصصی نیست.»
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این گفتگو به صراحت ادعاها پیرامون نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را رد کرد و گفت: «با کمال صداقت عرض میکنم که اصلا من خودم را دارای صلاحیت برای چنین مسئولیتی نمیدانم. همین کاری که میکنم را اگر دوستان اجازه بدهند انجام دهم حالا محضر که نبردند ما را که ما تعهد محضری دهیم که اجازه دهند ما کار روابط خارجی را انجام دهیم، اما باز هم عرض میکنم من فقط این یک کار را بلدم اگر این کار را هم اجازه ندهند انجام دهم در در دانشگاه درس میدهم.»
این موضع تازه ظریف نیست، او همیشه همین حرف را زده است و به نظر میرسد این اظهارات دیگر حالا به معنای اتمام حجت و خنثی کردن شایعات است و ظریف قطعا در انتخابات شرکت نخواهد کرد.
امیرآبادی: رئیسی نامزد نمیشود
چند روز پیش امیرآبادی فراهانی نماینده قم در اظهار نظری اعلام کرد که اگر” رئیسی برای انتخابات ۱۴۰۰ بیاید همه مشکلات حل میشود.”
این اظهار نظر بازتاب زیادی داشت. اما روز گذشته در واکنش به این سخن امیرحسین قاضیزاده هاشمی نایب رییس مجلس شورای اسلامی و نماینده مشهد در توئیتی از مخالفت رییس قوه قضاییه با کاندیداتوریاش در انتخابات ریاست جمهوری ١۴٠٠ خبر داد.
قاضی زاده هاشمی شنبه شب در این توئیت افزود: «سخن برادرم آقای امیرآبادی بر لزوم حضور آیت ا… رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰جدید نیست. جمع بندی بسیاری از انقلابیها همین بود که مطرح هم شد، اما ایشان به شدت مخالفت کردند و ضمن تاکید بر برنامه ۵ ساله خود در قوه قضاییه، طرح بحثهای اینچنینی را انحراف درمسیر تحولی قوه و گفتمان مبارزه با فساد دانستند.»
رئیسی با این موضعگیری آب پاکی روی دست بسیاری از اصولگرایانی که امید به حضور او داشتند، ریخته است. البته ممکن است در ادامه شرایط سیاسی به سمتوسویی برود که رئیسی دوباره وارد گود انتخابات ریاست جمهوری شود. اما فعلا باید احتمال حضور او را منتفی دانست.
محسن هاشمی هم تکذیب کرد
روز گذشته شایعه تازهای حول نامزدهای احتمالی انتخابات مطرح شد. روزنامه آرمان ملی نزدیک به خانواده آیتا… هاشمی رفسنجانی در گزارشی احتمال نامزدی محسن هاشمی رییس شورای شهر تهران را مطرح کرد. آرمان در گزارشی که بیشتر شبیه به یک رپرتاژ است نوشته است “محسن هاشمی درد مردم را بهخوبی میشناسد.” این روزنامه افزود: «محسن هاشمی را نمیتوان آقازاده نامید، چرا که همگان واقف هستند او هیچگاه تمایل به استفاده از نام و جایگاه پدر برای پیشرفت و کسب مناصب معتبر نداشته و همواره به تلاش و تواناییهای خودش تکیه کرده است.»
فواد صادقی از فعالان رسانهای نزدیک به خانواده هاشمی درباره احتمال نامزدی محسن هاشمی اظهار کرد”از نظر عقلایی این امکان برای همه افراد وجود دارد، اما ایشان بارها مصاحبه کرده و گفتهاند قصد ندارند در انتخابات سال ۱۴۰۰ کاندیدا شوند. ” او افزود : «تا به الان حتی احتمال کاندیداتوری در انتخابات نیز مطرح نبوده است، اما غیرممکن در این کشور وجود ندارد. یعنی تا به الان قصدی برای شرکت در انتخابات ندارند، اما در آینده اینکه چه میشود، مشخص نیست.»
به نظر میرسد گزارش روزنامه آرمان ملی برای مطرح کردن نام محسن هاشمی و محک زدن دیدگاهها در این باره است. با این حال امروز دفتر رییس شورای شهر تهران اخباری از این دست را تکذیب کرد. دفتر هاشمی اعلام کرد: «همانگونه که رئیس شورای شهر تهران در مصاحبههای متعدد تصریح کرده است، برنامه یا بنایی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری ندارد».
در این اطلاعیه آمده است: «طرح اینگونه احتمالات اثر مثبتی بر شرایط امروز جامعه که سخت درگیر مشکلاتی نظیر بیماری کرونا، مسائل اقتصادی ــ اجتماعی و تحریمهای ظالمانه است، ندارد.»
به نظر میرسد گروهی از فعالان سیاسی بیمیل به مطرح شدن نام محسن هاشمی نیستند. ممکن است حزب کارگزاران یکی از این گروهها باشد.
گزینههای دیگر و مسئله قالیباف
در این بین گزینههای دیگری هم در رسانهها مطرح است از علی لاریجانی و محمدباقر قالیباف گرفته تا پرویز فتاح، سعید جلیلی و محمدرضا عارف. حتی نامهایی همچون رستم قاسمی وزیر نفت دولت احمدینژاد، سورنا ستاری معاون رییس جمهور، همتی رییس کل بانک مرکزی و… برای نامزدی ریاست جمهوری به میان آمده است. از همه جالبتر طرح نام سیدحسن خمینی است. البته هیچکدام از این حرف و حدیثها تاکنون تائید نشدهاند.
به طور ویژه درباره احتمال حضور قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری بحثهای زیادی مطرح شده است، برخی میگویند او خود را آماده انتخابات میکند، برخی میگویند او نباید وارد میدان شود و در مجلس بماند، عدهای هم میگویند او مناسب کار اجرایی است و باید بیاید. از مجلس خبرهای ضد و نقیضی میرسد نمایندهای میگوید او در جلسات گفته که نامزد انتخابات ریاست جمهوری نمیشود، نماینده دیگری مدعی میشود که او گفته نامزد انتخابات ریاست جمهوری میشود و کلی حرف و حدیث دیگر.
اما یکی از این موضعگیریها، جالب توجه بوده است. اخیرا روحا… حسینیان که به عنوان یک چهره تندرو شناخته میشود، درباره قالیباف گفته است: «اینکه فردی به مجلس برود و سپس نامزد ریاستجمهوری شود، موضوع قبیحی نیست؛ کمااینکه در گذشته هم دیدهایم که آقای هاشمی از مجلس برای ریاستجمهوری نامزد شد؛ بنابراین اگر آقای قالیباف هم نامزد ریاستجمهوری شود اتفاق عجیبی رخ نداده است. از سوی دیگر به هر حال آقای قالیباف فردی عملگراست و تجربه کار جدی و مستمر در حوزه عمران و آبادانی شهر تهران داشته است و میتوانیم او را نمونه و الگوی خوبی برای کار اجرایی بدانیم».به نظر میرسد بحث نامزدی قالیباف برای انتخابات ۱۴۰۰ یکی از بحثهای جدی اصولگرایان خواهد بود.