سایه برین روزنامه نگار – پیشرفت گستردهی تکنولوژی و ورود بخش قابل توجهی از مراحل روابط انسانی از واقعیت به فضای مجازی، باعث پیدایش کلیدواژههای تازهای در زمینههای گوناگون شدهاست. «بلاگری»، یکی از این مصادیق است که با گسترش فعالیت در فضای مجازی، شغل محبوب کاربران این فضاست. بلاگر شخصی است که با توجه به مهارت و حرفهای که دارد، در همان زمینه تولید محتوا انجام میدهد. بلاگر باید در زمینهای که تولید محتوا انجام میدهد تخصص و مهارت کافی را داشته باشد. ابتدا به امر اینگونه بود که بلاگری، یک شغل مستقل و تعریف شده بود اما امروز افراد تمایل پیدا کردهاند که پای حرفه خود در دنیای واقعی را به فضای مجازی نیز بازکنند؛ حرفه مورد بحث این متن، شغل شریف معلمی است.
معلمان فعال در فضای مجازی موسوم به «معلم بلاگرها»، معلمانی هستند که اوقات و تجربیات خود از لحظههای حضور کنار شاگردان خود یا به اصطلاح روزمرگیهایشان را در فضای مجازی با رنگ و لعاب خاصی که این فضا ایجاب میکند، منتشر میکنند. اولین کسی که در کشور ما این مدل فعالیت را آغاز کرد، به خاطر نداریم اما جنجالآفرینیهای این حرفه را احتمال به یاد داشته باشید. مثل «صدف طاهرزاده»، معلم بلاگر قائمشهری که چندی پیش با همخوانی آهنگ «گنگستر شهل آمل» با شاگردانش به شهرت رسید و این اقدام او واکنشهای مثبت و منفی فراوانی را به دنبال داشت و حتی مدتی از کار برکنار شد. حال تعداد افراد مشغول به بلاگر معلمی در حال افزایش است و هر یک در تلاش برای موفقیت در رقابت دیده شدن از طریق تولید محتوا هستند. این فراگیر شدن و البته راهکارهای مختلفی که معلمان برای تولید محتوا برگزیدهاند، واکنش پلیس فتا را به دنبال داشته و روز گذشته، سرهنگ «رامین پاشایی»، معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا به معلم بلاگرها هشدار داد؛ هشدار و تذکری بسیار بهجا و محترمانه که پس از خواندن آن، به ارائه اظهار نظر خودمان در این زمینه نیز میپردازیم. پاشایی با اشاره به انتشار فیلمهایی از دانشآموز و کلاس درس توسط معلمان در فضای مجازی اظهار کرد:« اصل انتشار چنین فیلمهایی از نظر قانونی مشکلی ندارد، اما اگر در انتشار این فیلمها حقوق کودکان و حریم خصوصی دانشآموزان رعایت نشود، خانواده دانشآموزان میتوانند از آن معلم شکایت کنند و موضوع را از طرف پلیس فتا پیگیری کنند.»
معاون اجتماعی پلیس فتا بیان کرد: «در برخی از فیلمها، چهره دانشآموزان مشخص است که این کار مصداق رعایت نکردن حریم خصوصی کودکان است و خانواده دانشآموزان میتوانند از این موضوع شکایت داشته باشند.»
پاشایی خاطرنشان کرد: در برخی دیگر از فیلمها دانشآموزان رفتاری دارند که انتشار آن رفتار در فضای مجازی میتواند موجب تمسخر این کودک در این فضا و به سُخره گرفتن او شود که چنین رفتاری هم مصداق جرم در فضای مجازی است و در صورت شکایت خانواده دانشآموزان، امکان پیگیری وجود دارد.»
یک نکته بسیار اساسی در خصوص این تذکر این است که هیچ اشارهای به شاکله و اساس این حرفه نشده و برخلاف تصوری که احتمالا افکار عمومی داشت، مشکلی از جانب مراجع قضایی در خصوص اشتغال به این شغل وجود ندارد و معلم بلاگرها میتوانند آزادانه به فعالیت خود ادامه دهند اما جایی که حقوق کودکان تضییع شود، به خط قرمز همه ما ورود شدهاست.
انتشار تصاویری از اشتباه دانشآموز در مسیر یادگیری، بیشرمی بزرگی است که اتفاقا باید بسیار زودتر با آن برخورد میشد. دانشآموزانی که به قصد یادگیری سر کلاس درس حاضر میشوند، از اینکه شخص معلم به قصد جمع کردن چند دنبالکننده و کسب درآمد، آنها را سخره فضای مجازی کند، ضربهای میخورند که جبرانناپذیر است. زندگی دانشآموزان بسیاری در پی انتشار این تصاویر نابود شد که به اندازه سهم خود در رعایت حقوق کودکان و خانوادهها، مصادیق آن را یادآوری نمیکنیم اما احتمالا در گوشه ذهن همهمان باشد. بر همگان مبرهن است که معلم بلاگرها، به قصد کسب درآمد اقدام به این شغل کردهاند و انجام هرکاری برای کسب درآمد، به هیچ عنوان پسندیده نیست.
بخش قابل توجهی از معلم بلاگرها که با ظاهر آراسته سعی در انتقال تجربیات ارزشمند خود از طریق فضای مجازی دارند و شیوههای آموزشی بدیع آنان گاهی برای افراد فارغ از تحصیل نیز جذاب است، یا معلمانی که از بستر مجازی برای شادی و سرگرمی یا حتی معرفی دانشآموزان مستعد و توانمند خود بهره میگیرند، اقدام بسیار ارزشمندی انجام میدهند که حتی شایسته تقدیر و تشکر نیز هست. از اینکه در تذکر پلیس اجتماعی فتا، خطری کلیت این شغل را تهدید نمیکند، خرسندیم اما از احتمال برخورد با عده محدودی از این افراد که با تضییع حقوق کودکان و تمسخر آنان سهم خود را در تربیت اشتباه آیندهسازان این کشور به درستی ایفا میکردند، احساس رضایت میکنیم و امیدواریم این تذکر، مانع تمامی سوءاستفادههای احتمالی آینده باشد.
- نویسنده : ارسالی توسط سایه برین