شارل لويى دوسكوندا مونتسكيو اديب و متفكر فرانسوي در هجدهم ژانويه ۱۶۸۹م در فرانسه و در خانوادهاي كه اعضاي آن قاضي بودند به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات علوم ديني، به مقام وكالت رسيد و پس از چندي به تحقيقات علمي و تاريخي و حقوقي پرداخت. مونتسكيو به تدريج به انتشار رسالات در […]
شارل لويى دوسكوندا مونتسكيو اديب و متفكر فرانسوي در هجدهم ژانويه ۱۶۸۹م در فرانسه و در خانوادهاي كه اعضاي آن قاضي بودند به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات علوم ديني، به مقام وكالت رسيد و پس از چندي به تحقيقات علمي و تاريخي و حقوقي پرداخت. مونتسكيو به تدريج به انتشار رسالات در موضوعات مختلف روي آورد كه نشان ميداد به عنوان يك نويسنده، در كليه رشتههاي علمي و اجتماعي، صاحب نظر و داراي معلومات كافي است. كتابهايى همچون رساله درباره انعكاس صوت و رساله درباره بيماري غدد كليوي بيانگر گستردگي و تنوع دانستههاي اوست. همچنين توجه به تجزيه و تحليلهاي اجتماعي، روح انتقاد را در او قوي كرد و چون از وضع آن زمانِ كشور ناراضي بود كتاب جالبي به نام نامههاي ايراني بدون ذكر نام مؤلف منتشر ساخت. شهرت و آوازه اين كتاب باعث معروف شدن مونتسكيو شد و به عضويت فرهنگستان فرانسه انتخاب گرديد. او در سال ۱۷۲۷م به مسافرتي طولاني به كشورهاي اروپايى رفت و در اين مسافرتها، يادداشتها و مشاهدات، گزارشها، مطالعات و مطالبي درباره وضع سياسي و اقتصادي كشورهايى كه ديده بود گرد آورد. حاصل اين كار، انتشار كتاب ملاحظاتي درباره علل عظمت روميان و انحطاط ايشان بود. ليكن كار عظيم مونتسكيو، نوشتن شاهكار معروفي است كه به روح القوانين شهرت يافت و نگارش آن نزديك به بيست سال به طول انجاميد. روح القوانين در سال ۱۷۴۸م بدون ذكر نام مولف در ژنو منتشر شد و درظرف ۲ سال، ۲۲ بار تجديد چاپ گرديد. اين كتاب با استقبال عجيبي مواجه شد و بعدها نيز از مواد ذكر شده در آن براي اداره ممالك، استفاده زيادي شد. او در اين كتاب، انواع حكومتهاي پديد آمده در طول تاريخ را مورد بحث قرار داده و آداب و رسوم و روابط بين انسانها را بررسي كرده است. همچنين، كتاب روحالقوانين، تحقيق، تحليل و تجسسي بسيار گسترده در روح و فرهنگ ملتها و سرنوشت سياسي است كه تمام موضوعات فوق را به وسيله داستانهاي عيني و زنده تبديل به سبكي دلپذير و ممتاز نموده است. به طور كلي، مونتسكيو در كتاب روح القوانين، اصول و مباني تازهاي براي حكومت به وجود آورده است كه تسلط و استبداد سياسي را از ميان برميدارد. اين كتاب، رجال سياست فرانسه را هدايت كرده و به انديشههاي آنان الهام بخشيده است. شارل دو مونتسكيو سرانجام در دهم فوريه ۱۷۵۵م در ۶۶ سالگي درگذشت.
كاشف اشعه ايكس
ويلهلم كُنراد رونتگن فيزيكدان معروف آلماني در ۲۷ مارس ۱۸۴۵م در يكي از روستاهاي آلمان به دنيا آمد. وي تحصيلات ابتدايى و متوسطه را در هلند گذرانيد و سپس در دانشگاه زوريخ سوئيس، زير نظر فيزيكدانان معروف به تحصيل پرداخت. رونتگن كه به رشتههاي برق، نور و گرما علاقهمند بود پس از چند سال مطالعه و تحقيق به اخذ درجه دكتراي فيزيك نائل آمد و پس از آن در آلمان به تدريس پرداخت. پس از مدتي رونتگن مطالعات خود را درباره الكتريسيته و نور متمركز كرد و در نهايت، در ادامه مطالعات فيزيكدانان هم عصر خود در ۲۰ ژانويه ۱۸۹۶م موفق به كشف پرتوهاي جديدي شد كه قادر بودند از خيلي از اجسام عبور كنند و چون اين پرتوها ناشناخته بودند، رونتگن آنها را اشعه ايكس ( X) نامگذاري كرد. كشف عظيم رونتگن اولين كشف از سري كشفيات راديواكتيويته بود كه دانشمندان بعدي آن را دنبال كردند. جنس اشعه ايكس از جنس نور ميافتد. كه طول موج آن بسيار كوتاهتر از نور ميباشد. همچنين قابليت نفوذ اشعه ايكس بسيار زياد است و از اغلب موانع عبور ميكند. امروزه از اين پرتو در علم پزشكي براي تشخيص بيماريها استفاده ميشود و در مورد جراحي، براي تعيين محل شكستگي استخوانها، پرتوهاي ايكس، وسيله بسيار سودمندي است. همچنين فيزيكدانها براي تجزيه عناصر كريستالي، استفادههاي شاياني از اين اشعه بردهاند و در پزشكي تحت عنوان راديوگرافي و راديوسكوپي به كار برده ميشود. ويلهلْم رونتگن سرانجام در دهم فوريه ۱۹۲۳م در ۷۸ سالگي در نهايت افتخار زندگي را بدرود گفت.