اسماعیل آذر میگوید شبچره نسل او در کودکی، قصههای مادرانشان بوده است، در حالی که امروز، محصولات مدرنیته از جمله موبایل و شبکههای اجتماعی، جای این شب چرهها را پر کردهاند. به گزارش ایسنا ، اسماعیل آذر شاعر، نویسنده و استاد زبان و ادبیات فارسی – درباره قصهگویی و نقش آن در پیشینه فرهنگی ایران […]
اسماعیل آذر میگوید شبچره نسل او در کودکی، قصههای مادرانشان بوده است، در حالی که امروز، محصولات مدرنیته از جمله موبایل و شبکههای اجتماعی، جای این شب چرهها را پر کردهاند.
به گزارش ایسنا ، اسماعیل آذر شاعر، نویسنده و استاد زبان و ادبیات فارسی – درباره قصهگویی و نقش آن در پیشینه فرهنگی ایران میگوید: «قصهگویی تاریخی طولانی دارد. ما قبل از اسلام در ایران قصهگو داشتهایم و بعد از اسلام نیز اولین اطلاعاتی که از قصهگویی داریم، به روزگار مسعود غزنوی بازمیگردد. مقام «قصهگو»، حتی بعدها تبدیل به یک منصب اداری میشود و برای آن سازمانی تاسیس میشود که رئیسش «نقیبالممالک» نام داشته است. در دوران ناصرالدین شاه قصههای «امیرارسلان نامدار و مادر فولادزره»، «حسین کردشبستری»، «حوض بلور» و بسیاری دیگر به واسطه همین قصهگوها روایت میشده که از سوی توران آغا، دختر ناصرالدین شاه مکتوب شده است.»
او ادامه میدهد: «ما در فرهنگمان، همیشه قصه و قصهگو یا به نحوی دیگر راوی داشتهایم. ما از این قصهها خاصه در ادبیات عامه خودمان فراوان داریم. مرحوم انجوی شیرازی بسیاری از این قصهها را از روستاها جمع کرد و در چندین مجلد به چاپ رساند که بسیار خواندنی و شنیدنی هستند.»
این پژوهشگر و کارشناس فرهنگی، درباره اهمیت قصهگویی در پرورش کودکان و نوجوانان و بهبود شرایط اجتماعی میگوید: «آنچه بیان کردم از اهمیت قصه سخن میگوید. وقتی پدر یا مادری میخواهد تجربهای را به فرزندش منتقل کند، بدترین نوع آن این است که مستقیم و عریان آن را بیان کند، چرا که با این کار، ارزشها تبدیل به ضد آن خواهند شد. در حالیکه وقتی آن تجربه در قالب قصه یا یک روایت بسیار کوتاه بیان شود، به دل نشسته و قابل پذیرش خواهد شد. ما در ادبیات فارسی، قصههای فراوانی به نظم و نثر داریم که گاه به آنها حکایت میگویند؛ بوستان و گلستان سعدی، بهارستان جامی و… از جمله شاهکارهای همین حوزه به شمار میآیند که خواندنشان تخیل را تقویت کرده و میتواند به شکل غیرمستقیم مواردی را که به صلاح جامعه است، بیان کند.»
بیستوچهارمین جشنواره بینالمللی «قصهگویی» کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از ۲۵ تا ۲۹ دی ۱۴۰۱ در شهر یزد برگزار خواهد شد.