با این شرایط ضرورت توسعه پایدار با در نظر گرفتن حفظ محیط زیست در پروسه توسعه صنایع از جمله صنعت گردشگری امری ضروری و حیاتی می نماید. با توجه به پیشرفت روز افزون این صنعت و نقش مهم آن در شرایط اقتصادی جوامع، حفظ محیط زیست باید در قالب راهکارها و برنامه های جامع در […]
با این شرایط ضرورت توسعه پایدار با در نظر گرفتن حفظ محیط زیست در پروسه توسعه صنایع از جمله صنعت گردشگری امری ضروری و حیاتی می نماید.
با توجه به پیشرفت روز افزون این صنعت و نقش مهم آن در شرایط اقتصادی جوامع، حفظ محیط زیست باید در قالب راهکارها و برنامه های جامع در دستور کار دولتها، متولیان گردشگری و فعالان محیط زیست قرار بگیرد و اثرات مثبت و منفی گردشگری بر محیط زیست ارزیابی و نحوه مدیریت آنها واکاوی شود.
در کشورهای مختلف جهان به ویژه کشورهای توسعه یافته، توسعه صنعت گردشگری در راستای توسعه پایدار با حفاظت محیط زیست همراه است و دولتها برنامههای ویژه و خاصی در این رابطه تدوین کرده و بر این اصل تاکید فراوانی دارند و کارشناسانی راهکارها و طرحهای جامعی برای محافظت از منیط زیست و زیستگاه گیاهان و جانوران تدوین میکنند که اجرای آنها بر هر قانون و برنامه دیگری ارجح است.
استان و شهر همدان به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری در داخل و حتی خارج از کشور علاوه بر برخورداری از آثار باستانی و ابنیه تاریخی، دارای طبیعتی زیبا و چشم نواز است که گردشگران بسیاری را به ویژه در فصول گرم سال به سمت خود جذب می کند.
تبعات زیست محیطی حضور این تعداد گردشگر از یک سو و از سوی دیگر ایجاد زیرساختهای رفاهی و تفریحی برای آنها اثرات سوئی بر محیط زیست همدان گذاشته است که از آن دست می توان به لاغر شدن کمبربند سبز همدان، تخریب کوهها و تپهها، انباشت زباله در دل باغات و کوهستان، ورود پساب فاضلاب به آبهای جاری و رودخانهها، آلودگی هوا در ساعات شلوغی، تغییر مسیر آبهای طبیعی، جاده سازی و نیز ساخت و ساز هتل در دامنه الوند برای توسعه گردشگری اشاره کرد؛ و این در حالی است که الوند صد و یازدهمین اثری است که در فهرست آثار طبیعی کشور ثبت شده و بر همین اساس هرگونه دخل و تصرف و ساخت و ساز در آن ممنوع است.
یک کارشناس و فعال محیط زیست در مورد رابطه نزدیک گردشگری و محیط زیست اظهار داشت: کوهنوردی، غار نوردی، بیابانگردی، دامنه نوردی، دریا نوردی و طبیعت درمانی از جمله شاخههای اکو توریسم است که با محیط زیست رابطه مستقیم دارند.
وحید صادقیان افزود: حضور گردشگران بیشمار در طبیعت و نیز زیر بناهای گردشگری که بخشی از محیط زیست ساخته شده را تشکیل میدهند باعث می شود تا گردشگری اثرات زیست محیطی ایجاد کند.
وی با تقسیم اثرات توسعه صنعت گردشگری بر محیط به دو بخش اثرات مثبت و منفی گفت: حفاظت از نواحی طبیعی ازجمله اثرات مثبت گردشگری بر محیط زیست است؛ چرا که ممکن است بدون رویکرد گردشگری این مناطق برای اهداف دیگری در معرض نابودی قرار بگیرد.
فرماندار همدان نیز در دیدار خود با مدیرکل جدید محیط زیست استان هم که در تاریخ ۳۱ شهریور برای این مسئولیت معرفی شد، با اشاره به اینکه محیط زیست همدان باید در صدر گردشگری باشد، اظهار داشت: محیط زیست نباید خود را دست کم بگیرد و مدیرکل حفاظت محیط زیست استان باید همتراز با رئیس کل دادگستری حرف آخر را بزند و بقیه خود را با او تطبیق دهند.
افشاری با بیان اینکه خط قرمز من محیط زیست است، اظهار کرد: محیط زیست همدان باید در صدر گردشگری باشد و بعد خدمات دیگر انجام گیرد.
آنچه مسلم است جاذبههای طبیعی هسته اصلی توسعه گردشگری به شمار میروند و هرگونه تغییر که منجر به تخریب محیط زیست و جاذبههای طبیعی گردشگری شود از مطلوبیت آن برای گردشگران کاسته و به تدریج نه تنها گردشگری در منطقه با افول مواجه میشود، بلکه اثرات زیست محیطی آن نیز برای مردم منطقه پیامدهای ناگواری به همراه خواهد داشت؛ به همین دلیل توجه به حفظ محیط زیست و جلوگیری از وارد آوردن آسیبهای جبران ناپذیر به جاذبه های طبیعی باید در اولویت برنامه های مدیران استانی در توسعه گردشگری قرار بگیرد.
بی تردید محیط زیست استان نباید فدای توسعه گردشگری شود و دیگر وقت آن نیست که متولیان گردشگری استان هیجان زده و بدون در نظر گرفتن برنامه های بالا دستی عمل کنند./تسنیم