شنیدم که چون قوی زیبا بمیرد
شنیدم که چون قوی زیبا بمیرد
سه‌شنبه شب حوالی ساعت ۱۱ رسانه‌ای بین‌المللی خبر درگذشت لیلی افشار گیتاریست برجسته ایران و جهان را روی خروجی های خود قرار داد.

وسط این همه مصیبت فقط پر کشیدن لیلی افشار کم بود که آنهم رخ داد، سه‌شنبه شب حوالی ساعت ۱۱ رسانه‌ای بین‌المللی خبر درگذشت لیلی افشار گیتاریست برجسته ایران و جهان را روی خروجی های خود قرار دادند و شوکی فوری به جامعه هنری ایران وارد کردند.
مرگ خانم افشار واقعا خبری تلخ و باورنکردنی بود، او که از بیماری رنج می‌برد درحالی جان باخت که ایرانی‌ها هنوز از شوک قتل دردناک داریوش مهرجویی و همسرش بیرون نیامده بودند.
آنچه تاسف‌بار است بی‌توجهی نسل جدید به این خبر تلخ است. افشار برای نسل دهه پنجاه و شصت ایران یک اسطوره بود، درحالی‌که بعد از انقلاب موسیقی در محاق قرار گرفته و حتی توسط برخی حرام اعلام شده بود، این موفقیت ها و تلاش‌های بانو افشار و افرادی بزرگ همانند او بود که آتش موسیقی را در قلب جوانان ایرانی روشن نگه داشت و به مثابه یک نیروی امیدبخش عمل کرد.
افشار الگوی بسیاری از ایرانیان علی‌الخصوص زنان ایرانی بود و بعنوان صاحب نخستین درجه دکترا توسط یک زن در جهان، نام ایران را برای همیشه در هنر موسیقی ماندگار کرد. آن پنجه‌های طلایی و آن احساس عمیق حالا سرد و ساکت شده و امروز در زادگاهش تنکابن به خاک سپرده می‌شود.
لیلی افشار (زاده ۱۳۳۸ تهران)، نوازندهٔ ایرانی گیتار کلاسیک است. وی نخستین نوازندهٔ زن در جهان است که در رشته اجرای گیتار کلاسیک به درجه دکترا دست یافته‌است. او استاد موسیقی در دانشگاه ممفیس آمریکا است. لیلی افشار در ۱۸ اسفند ۱۳۳۸ در تهران متولد شد. وی نخستین نوازندهٔ زن در جهان است که در رشته اجرای گیتار کلاسیک به درجه دکترا دست یافته‌است.
وی نوه رضا افشار وزیر راه در زمان رضاشاه است. در ده سالگی وقتی نوازندگی گیتار را در دیدار با یکی از اقوامش از نزدیک مشاهده کرد به این ساز علاقه‌مند شد و فراگیری گیتار را آغاز کرد. داریوش افراسیابی اولین معلم وی بود. مادربزرگش تار می‌زد و پدر که با نواختن ویولن و پیانو آشنا بود، نیز مشوق او بود.
در همان کودکی در کلیسای آلمانی‌ها و در کاخ جوانان کنسرت داد. پس از اتمام دوره متوسطه و در سال ۱۳۵۵ به آمریکا رفت و تحصیل در رشته موسیقی و در زمینه گیتار را ادامه داد. افشار لیسانسش را از کنسرواتوار موسیقی بوستون گرفت و برای طی دوره کارشناسی ارشد موسیقی در رشته نوازندگی گیتار به کنسرواتوار موسیقی نیوانگلند رفت و زیر نظر نیل اندرسون به تحصیل پرداخت.
پس از آن افشار توانست دوره دکتری را زیر نظر بروس هلزمن در دانشگاه ایالتی فلوریدا به پایان برساند و به این ترتیب او نخستین زنی در جهان بود که موفق به اخذ درجه دکترا در نوازندگی گیتار شد.
افشار مدتی نیز در «مرکز هنرهای تجسمی بنف» و «فستیوال موسیقی اسپن» تحصیل کرده و دیپلم افتخاری «آکادمی موسیقی کیجانا درسی ینا» ایتالیا نیز به وی اعطاء شده‌است. لیلی افشار کرسی استادی خود را برای دانشگاه ممفیس در سال ۱۹۸۹ به دست آورد و در آنجا به تدریس موسیقی برای دانشجویان لیسانس و فوق لیسانس و دکترای نوازندگی گیتار می‌پردازد، که در آنجا نیز جایزه استاد برجسته دانشگاه در سال ۲۰۰۰به وی تعلق گرفته‌است.
لیلی افشار در سال ۲۰۰۱ پس از ۲۰ سال به ایران سفر کرد و پس از آن طی سفرهای متعدد، اقدام به برگزاری کلاس‌های تکمیلی و گروهی برای نوازندگان و هنرجویان گیتار در ایران نمود. از وی ۷ آلبوم موسیقی و سه کتاب جامع به یادگار مانده است.
یادش گرامی و نامش ماندگار.

  • نویسنده : ملیحه منوری-سردبیر