مائده مطهری زاده/ قدرت خرید مردم در طول سالهای اخیر به ویژه از زمانِ شیوع کرونا به این سو، بشدت کاهش پیدا کرده و از آن سو، تورم در مسیرِ صعودی خود به بالاترین میزان طی ۵ سال گذشته رسیده است. بسیاری از مردم، حتی از پسِ هزینههای معمولِ خود هم برنمیآیند […]
مائده مطهری زاده/
قدرت خرید مردم در طول سالهای اخیر به ویژه از زمانِ شیوع کرونا به این سو، بشدت کاهش پیدا کرده و از آن سو، تورم در مسیرِ صعودی خود به بالاترین میزان طی ۵ سال گذشته رسیده است.
بسیاری از مردم، حتی از پسِ هزینههای معمولِ خود هم برنمیآیند و راحت بگوییم، در طول سالهای اخیر فقیر، فقیرتر شده و ثروتمند، ثروتمندتر!
اکنون تازهترین گزارش مرکز آمار ایران درباره تغییر قیمت کالاهای خوراکی نشان میدهد که قیمت انواع شیرینی خشک در مدت یک سال بیش از ۶۰ درصد گران شده است.
بر اساس این گزارش که اوایل بهمن ۱۴۰۰ منتشر شد، قیمت یک کیلوگرم شیرینی خشک در دیماه بهطور متوسط ۴۷ هزار و ۴۰۰ تومان بوده؛ در حالی که در زمان مشابه سال قبل (۱۳۹۹) هزینه تهیه یک کیلو شیرینی خشک ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است.
این گزارش میافزاید که قیمت شیرینی خشک در دیماه نسبت به ماه قبل از آن نیز ۳.۸ درصد افزایش یافته؛ زیرا متوسط قیمت یک کیلو شیرینی خشک در آذرماه ۴۵ هزار و ۶۰۰ تومان بوده است.
با وجود گزارش مرکز آمار ایران، گشتوگذاری کوتاه در شیرینیفروشیها و مقایسه قیمتها نشان میدهد که قیمت برخی انواع شیرینی خشک به کیلویی ۶۰ هزار تومان هم رسیده است.
فعالان حوزه قنادی از افزایش قیمت مواد اولیه شیرینی شاکیاند. علی بهرهمند، رئیس اتحادیه قنادان تهران، در این باره گفته بود که افزایش قیمت شکر و روغن و همچنین تامین روغن تخصصی قنادی مشکلاتی را برای قنادان ایجاد کرده است.
بهرهمند در گفتوگوی اخیر خود با خبرگزاری رکنا نیز با انتقاد از اینکه دولت از صنف قنادان و شیرینیفروشان حمایت نمیکند، گفت: «حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در کار ما بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در حال حاضر با ارز ۴۲۰۰ تومانی آرد را کیسهای ۴۰۰ تومان میخریم. اگر بخواهیم همین آرد را با دلار ۳۰ هزارتومانی خریداری کنیم، قیمت تا پنج برابر افزایش پیدا خواهد کرد.»
رئیس اتحادیه قنادان تهران با بیان اینکه مشکلات جدی این صنف را تهدید میکند، گفت: «بیثباتی قیمت مواد اولیه صنف ما را با مشکلات زیادی مواجه کرده است. ما نمیتوانیم هر روز نرخ تعیین کنیم. ما در تیرماه به قنادیها نرخ اعلام کردیم در حالی که قیمت مواد اولیه در این مدت چند بار افزایش یافت و فقط کاسب متضرر شد. ادامه کار با این شرایط بسیار سخت شده است و همکاران ما در مقابل این مشکلات ناتوان شدهاند.»
به گفته او قنادان در حال حاضر با مشکلاتی مثل نایاب شدن روغن دستوپنجه نرم میکنند؛ در حالی که فصل زمستان «پیک کاری» آنها است و باید برای شبعید شیرینی تولید کنند.
بهرهمند با انتقاد از اینکه قیمت مواد اولیه ساعتی تغییر میکند، از کاهش قدرت خرید شهروندان خبر داد و گفت بسیاری از مردم دیگر توان خرید شیرینی را ندارند. علی بهرهمند پیش از این در آستانه شب یلدا نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفته بود: مرداد سال جاری قیمت جدید انواع شیرینی تعیین و به قنادان ابلاغ شده و قرار نیست در طی سال بدون مجوز اتحادیه قیمت شیرینی افزایش یابد.
بهرهمند با اشاره به مشکلات این صنف در تامین روغن و شکر مورد نیاز گفت: قنادان هیچ یک از این مواد را به عنوان سهمیه دولتی دریافت نمیکنند و ناچارند اصلیترین مواد اولیه پخت شیرینی را از بازار سیاه تهیه کنند.
رئیس اتحادیه قنادان افزود: تأمین مواد اولیه آن هم با قیمت مصوب برای پخت شیرینی، قنادان را به دردسر انداخته است. نبود سهمیه دولتی روغن و شکر برای قنادیها بازار سیاه فروش این مواد اولیه را رونق داده است. وی تصریح داشت: کمبود روغن تخصصی قنادی باعث گرانی تولید محصول شده و قنادان ناچارند بالاتر از نرخ مصوب، روغن را از بازار سیاه خریداری کنند. همین موضوع شرایط فعالیت قنادان را برای پخت و فروش شیرینی سختتر کرده است. رئیس اتحادیه قنادان ادامه داد: تولید کنندگان شکر را مانند روغن به سختی و با قیمت غیر مصوب باید از بازار سیاه خریداری شود. چراکه شکر با قیمت وسهمیه دولتی به قنادان تعلق نمیگیرد.
به گفته بهره مند؛ به غیر از گرانی و کمبود مواد پخت شیرینی افزایش سایر هزینههای جاری نیز وضعیت فعالیت قنادان را سخت کرده است.
وی تصریح داشت: با این وجود مشکلات هیچگونه افزایش قیمتی در شیرینی شب یلدا نخواهیم داشت.
بهرهمند در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط اقتصادی مردم از خرید شیرینی استقبال میکنند یا خیر؟ گفت: گرانی باعث حذف برخی از خوراکیها از سبد خانوارها شده است. شیرینی نیز یکی از همین موارد است. به ویژه در زمان اپیدمی کرونا به ویژه سال گذشته مردم به دلیل رعایت پروتکلها کمتر اقدام به خرید شیرینی میکردند.
بهرهمند گفت: با افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت تمام شده تولید محصولات هم بالا رفته و همین رویه باعث کاهش تقاضای خرید شیرینی در بازار شده است.
رئیس اتحادیه قنادان تأکید داشت: در حال حاضر تقاضای خرید شیرینی نسبت به قبل از شیوع کرونا کم شده که مهمترین دلیل آن کاهش قدرت خرید مردم است.