مجلس را «خانه ملت» نام گذاشتند به این اعتبار که لازم است هر روز صدای ملت در تریبونهای مجلس شورای اسلامی شنیده شود و کسانی که این وظیفه اصلی را برعهده دارند، نمایندگان مجلس هستند که حضور خود را مدیون آرای مردم هستند. اگر فرد یا افرادی از بیرون از «خانه ملت» به این حق […]
مجلس را «خانه ملت» نام گذاشتند به این اعتبار که لازم است هر روز صدای ملت در تریبونهای مجلس شورای اسلامی شنیده شود و کسانی که این وظیفه اصلی را برعهده دارند، نمایندگان مجلس هستند که حضور خود را مدیون آرای مردم هستند.
اگر فرد یا افرادی از بیرون از «خانه ملت» به این حق و حقوق مردم بیتوجه باشند، جای شکوه و شکایت ندارد اما اینکه ببینیم بخشی از نمایندگان مجلس تلاش دارند صدای دیگر نمایندگان را خاموش کنند، قدری عجیب است.
رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر صباغیان گفت: شورای نظارت بر رفتار نمایندگان در نامهای به هیات رییسه بحثی را پیرامون آقای علیرضا بیگی مطرح کرده و برهمین اساس جلوی نطق ایشان گرفته
شده است.
«محمدرضا صباغیان» نماینده مردم مهریز، بافق، بهاباد، ابرکوه و خاتم در تذکری شفاهی در جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی خطاب به رییس مجلس گفت: امروز صبح که با آقای «علیرضا بیگی» نماینده تبریز صحبت میکردم ایشان گفتند که مدتی است از نطق ۷ دقیقهای محروم شده است این شأن نمایندگی نیست، شاید فردا نوبت ما باشد. از ریاست مجلس شورای اسلامی انتظار میرود تا اجازه ندهند حقوق نمایندگان ضایع شود.
محمدباقر قالیباف در پاسخ به تذکر صباغیان گفت: شورای نظارت بر رفتار نمایندگان نامهای را به هیأت رییسه نوشته و در آنجا بحثی داشته و بر این اساس است که آقای علیرضا بیگی اجازه نطق ندارند. این تصمیم در هیات رییسه گرفته نشده بلکه تصمیم هیأت نظارت بر رفتار
نمایندگان است.
علیرضا بیگی همان نمایندهای است که موضوع واگذاری خودروهای شاسیبلند به تعدادی از نمایندگان را به قیمت کارخانه برای نخستین بار مطرح کرد و آن را در پیوند با رأی به وزیر سابق صمت داد که البته همین موضوع موجب شد در نهایت توسط نمایندگان استیضاح شد.
پس از این افشاگری، دادستانی این نماینده را احضار کرد و وی نیز ضمن حضور در دستگاه قضا، مدارک و مستندات خود را ارائه کرد و توضیحی هم در این زمینه به افکار عمومی داد هرچند نتیجه این فرایند قضایی هنوز رسماً اعلام نشد.
مهمتر از همه آنکه این ادعا یعنی موضوع واگذاری خودروهای شاسیبلند چند روز بعد توسط نمایندگان دیگری هم تأیید شد از جمله بازرس ویژه رییسجمهور در این زمینه گفت: بررسیهای قبلی انجام شده و مدارک بهدست آمده حاکیست تفاهمنامهای از تابستان ۱۴۰۰ و قبل از تشکیل کابینه دولت سیزدهم بین یک شرکت شبه کاغذی غیرمرتبط (رادین مبین غرب) با آن خودروساز منعقد و طبق مستندات بدست آمده، با کارسازی یکی از مسؤلان وقت در مجلس نسبت به واگذاری بیش از یکصد خودرو به قیمت کارخانه و بدون قرعهکشی به تعدادی از ایشان و براساس معرفی و واسطهگری شرکت صوری مذکور انجام شده و این رویه تا اواسط ۱۴۰۱ ادامه یافته که طبق بررسی انجام شده، وزیر وقت صمت اطلاعی از وقوع و یا کم و کیف آن نداشته و ظاهراً تعدادی از نمایندگان هم از آن بیاطلاع بودهاند. البته این موضوع تأیید نشد که این واگذاری نقشی در تغییر نظر نمایندگان نسبت به موضوع استیضاح فاطمی امین وزیر سابق صمت داشته و از این منظر لازم بود نماینده تبریز دقت بیشتری در اطلاعرسانی میکرد.
نکته بعدی این است که هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان باید در مواردی چون نماینده سبزوار که به صورت مأمور راهور سیلی نواخت، اقدام عاجل انجام دهد نه در موضوعی که بخش اعظم آن صحیح بوده است و از همه مهمتر موضوعی که این نماینده طرح کرد مربوط به حقوق عامه و آگاهی مردم است و لازم بود همه نمایندگان نسبت به این موضوع، حساسیت داشته باشند نه اینکه یک نماینده به این
موضوع بپردازد.
نکته بعدی این است امروز که رییس مجلس از حق آزادی بیان در مجلس دفاع نمیکند و در برابر تصمیم هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان، سکوت کرده است، لازم است سایر نمایندگان اقدام کنند و به این اعمال محدودیتها واکنش نشان دهند و تلاش کنند حق خود و حق موکلان خود را بگیرند.
اگر به جایی برسیم که صدای نمایندگان مجلس، در خانه ملت خاموش و مصونیت نماینده از وی گرفته شود، چه تضمینی وجود دارد که صدای مردم در موضوعات مشابه در سطح جامعه بلند شود و از طرف مردم مطالبهگری کند ؟
نکته مهم بعدی این است که اگر نماینده تبریز، مرتکب تخلّف شد و پرونده این تخلف از مجاری قضایی در حال یگیری است، مجلس با کدام توجیه قانونی اقدام به چنین کاری کرد و جلوی نطق نماینده را گرفت؟