صف‌های طولانی مردم و وعده‌های مدام مسوولان
صف‌های طولانی مردم و وعده‌های مدام مسوولان

  در حالی که رئیس جمهور در سخنرانی ۲۲ بهمن خود در تشریح دستاوردهای دولت عنوان کرد که مردم در شرایط کرونا هیچ گاه برای مواد غذایی صف نبستند. برخی سوءمدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌ها، بارها مردم را به صف مواد غذایی کشانده و در حال حاضر نیز صف‌های طولانی برای خرید مرغ با نرخ دولتی، صحنه‌ای […]

 

در حالی که رئیس جمهور در سخنرانی ۲۲ بهمن خود در تشریح دستاوردهای دولت عنوان کرد که مردم در شرایط کرونا هیچ گاه برای مواد غذایی صف نبستند. برخی سوءمدیریت‌ها و بی‌تدبیری‌ها، بارها مردم را به صف مواد غذایی کشانده و در حال حاضر نیز صف‌های طولانی برای خرید مرغ با نرخ دولتی، صحنه‌ای است که هر روز آن را می‌بینیم.

 

بر اساس این گزارش قیمت مرغ به جز در مراکز محدودی که مرغ دولتی با نرخ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان عرضه می‌کنند، در مرغ فروشی‌های سطح شهر تهران و بسیاری دیگر از شهرها در حال حاضر از مرز ۳۳ هزار تومان عبور کرده است؛ حتی تشکل‌های صنفی تولیدکننده مرغ نیز قیمت منطقی مرغ را ۲۵ هزار تومان اعلام می‌کنند.
قیمت مرغ زمانی که دولت حسن روحانی در سال ۹۲ روی کار آمد حدود ۶,۴۰۰ تومان در هر کیلوگرم بود و ۶ برابر شدن قیمت این ماده پروتئینی موجب حذف این ماده پروتئینی از سفره دهک‌های پایین درآمدی شده است؛ این در حالی است که مرغ طی دو سال گذشته به دلیل افزایش شدید قیمت گوشت قرمز، جایگزین گوشت قرمز شده بود.

کمبود شدید عرضه مرغ در استان‌های مختلف کشور و صف‌های طویل در شرایط کرونا!
برخی از مخاطبان در ارتباط با خبرنگار مهر از کمبود جدی عرضه مرغ در برخی از استان‌های کشور خبر داده و گفتند که در شهرهایی مانند کرمان، آبادان، شیراز و خوزستان میزان عرضه مرغ به شدت کاهش یافته است؛ به گفته این مخاطبان در استان‌هایی مانند کرمان و خوزستان کمبود عرضه شدیدتر است.
مسوولان دولتی مدام وعده کاهش قیمت مرغ به نرخ مصوب را می‌دهند در حالی که نه تنها قیمت این کالا به نرخ مصوب نرسید بلکه طی هفته‌های اخیر همچنان روند افزایشی را طی کرده و با توجه به اینکه در آستانه شب عید قرار داریم نگرانی‌ها درباره کمبود و گرانی بیشتر قیمت مرغ افزایش یافته است
همچنین در استان‌هایی از جمله آذربایجان غربی و کرمانشاه نیز از کمبود مرغ و تشکیل صف‌های طولانی برای خرید این کالا خبر داده می‌شود.
در این میان مسوولان دولتی مدام وعده کاهش قیمت مرغ به نرخ مصوب را می‌دهند در حالی که نه تنها قیمت این کالا به نرخ مصوب نرسید بلکه طی هفته‌های اخیر همچنان روند افزایشی را طی کرده و با توجه به اینکه در آستانه شب عید قرار داریم نگرانی‌ها درباره کمبود و گرانی بیشتر قیمت مرغ افزایش یافته است.
فروردین ماه امسال مدیرعامل وقت شرکت پشتیبانی امور دام گفته بود: مردم برای خرید گوشت و مرغ عجله نکنند چرا که تا آخر سال افزایش قیمتی در این حوزه نداریم.

وعده وزیر جهاد برای کاهش قیمت مرغ؛ وقتی که قیمت ۱۸ هزار تومان بود!
کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی ۹ تیر ۱۳۹۹ در سفری که به استان اردبیل داشت، اعلام کرد که قیمت مرغ کاهش خواهد یافت.
خاوازی با تاکید بر اینکه این وزارتخانه اجازه کمبود مرغ و گوشت در سفره مردم را نخواهد داد، گفته بود: با افزایش تولید نهاده‌های دامی قیمت مرغ کاهش پیدا خواهد کرد که در این زمینه وزارت صمت نیز باید نظارت‌ها را افزایش دهد. زمانی که وزیر جهاد کشاورزی این وعده را داد، متوسط قیمت مرغ گرم در بازار حدود ١٨ هزار تومان بود.

مصرف افزایش یافته است
به دنبال افزایش قیمت این کالا در روزهای هفته اخیر؛ اوایل اسفندماه مدیرکل پشتیبانی امور دام استان تهران با بیان اینکه. مصرف مرغ در تهران ظرف یک هفته از هزار تا ۱۲۰۰ تن به ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ تن رسید، گفت: قیمت از هفته جاری به نرخ مصوب می‌رسد.
رضا سالمی نیز در اظهار نظری تازه قول هفته آینده را برای کاهش قیمت مرغ داده است.

بازار مرغ در خرده فروشی‌ها، رها شده است
در این میان وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید مرغ را کافی عنوان می‌کند و دستگاه‌های نظارتی را مقصر گرانفروشی این کالا می‌داند در همین راستا مرتضی رضایی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگویی افزود: متأسفانه رویه دو گانه‌ای در قیمت گذاری محصولات دامی اتفاق افتاده که بسیار اشتباه است. به عنوان مثال در محصولاتی مانند مرغ قطعه بندی شده، قیمت بازار با نرخ مصوب بسیار تفاوت دارد به طوری که اگر سری به فروشگاه‌ها بزنیم، قیمت بعضی از قطعات مرغ تا دو و نیم برابر قیمت مصوب این کالا و کاملاً به ضرر مصرف کنندگان است.
سود حاصل از این تفاوت قیمت‌ها قطعاً به جیب تولید کننده نمی‌رود و این نوع قیمت گذاری، رها بودن بازار خرده فروشی مرغ و تخم مرغ و نبود کنترل در این بازار را نشان می‌دهد
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: قیمت مصوب مرغ درب مرغداری ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و لاشه بسته بندی شده آن ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان است اما در حوزه قطعه بندی شاهد قیمت‌های عجیبی هستیم.
رضایی تاکید کرد: سود حاصل از این تفاوت قیمت‌ها قطعاً به جیب تولید کننده نمی‌رود و این نوع قیمت گذاری، رها بودن بازار خرده فروشی مرغ و تخم مرغ و نبود کنترل در این بازار را نشان می‌دهد.

اگر ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام شده باشد، نباید کمبودی وجود داشته باشد!
در همین زمینه حبیب اسدالله نژاد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه قیمت مرغ در واحدهای مرغداری و عرضه عمده افزایش نداشته است، عرضه این کالا را به قیمت ۳۲ هزار تومان گران فروشی و سودجویی خواند و از دستگاه‌های نظارتی خواست با گران فروشان قاطعانه برخورد کنند.
اگر ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام شده باشد، با توجه به نیاز کشور نباید کمبودی در حوزه تأمین مرغ وجود داشته باشد
وی با اشاره به اینکه ستاد تنظیم بازار درخواست ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی برای بهمن ماه را داشته است، اضافه کرد: اگر این میزان جوجه‌ریزی انجام شده باشد، با توجه به نیاز کشور نباید کمبودی در حوزه تأمین مرغ وجود داشته باشد و مرغداران گوشتی وظیفه خود را در راستای سیاست‌های برنامه ریزی تولید به شرط تولید جوجه مطابق با سیاست ابلاغی انجام می‌دهند
اسدالله نژاد قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده را در صورت تأمین صد درصد نهاده به شکلی که در حال حاضر انجام می‌شود حدود ۱۶ هزار تومان و مرغ گرم آماده طبخ را ۲۳ هزار تومان اعلام کرد و گفت: متأسفانه طی هفته‌های اخیر تقاضای کاذب در بازار افزایش داشته و مردم خیلی بیشتر از نیازشان مرغ خریداری می‌کنند.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه بسیاری از واحدها نیز اقدام به عرضه مرغ به صورت قطعه بندی کرده‌اند، گفت: این مسئله نیز باعث افزایش قیمت شده؛ به خاطر اینکه حاشیه سود این واحدها بسیار بالاست و گاهی مرغ دولتی هم وارد این چرخه می‌شود.
قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده در صورت تأمین صد درصد نهاده به شکلی که در حال حاضر انجام می‌شود حدود ۱۶ هزار تومان و مرغ گرم آماده طبخ ۲۳ هزار تومان است؛ متأسفانه طی هفته‌های اخیر تقاضای کاذب در بازار افزایش داشته و مردم خیلی بیشتر از نیازشان مرغ خریداری می‌کنند
این فعال بخش خصوصی همچنین با بیان اینکه از دیگر دلایل افزایش قیمت مرغ عرضه آن به دو نرخ آزاد و دولتی است، ادامه داد: این مسئله باعث افزایش سود جویی هم در توزیع پس از کشتار و هم در توزیع صنفی شده است ضمن اینکه نظارتی بر روند عرضه مرغ به واحدهای صنفی و از واحدهای صنفی به مصرف کننده وجود ندارد و این مسئله نیز چالش‌های زیادی را به وجود آورده است.
اسدالله نژاد متوسط قیمت آزاد مرغ را در بازار حدود ۱۸,۵۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به قیمت مرغ زنده قیمت مرغ گرم در بازار غیر دولتی هم نباید بیش از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد.
بنابراین واضح است که در چرخه تولید تا عرضه مرغ برای مصرف کننده نهایی، حلقه مفقوده ای وجود دارد که در تمام زنجیره اختلال ایجاد کرده است و مسوولان به جای وعده‌های مکرر و بی حاصل بهتر است مشکل کار را اعلام و در جهت حل آن اقدام کنند. چرا که ادامه این وضعیت برای ایام عید مشکل جدی ایجاد خواهد کرد و تشکیل این صف‌های طولانی در شرایط کرونا برای سلامت جامعه بسیار خطرناک است.
همچنین یادآوری این نکته نیز خالی از لطف نیست که از ابتدای امسال تا هفتم اسفندماه ۳.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای واردات نهاده‌های دامی به کشور اختصاص یافته اما این یارانه سر سفره مردم نیامده است و مشخص نیست که چه کسانی از آن منتفع شده‌اند.