صیانت یا محدودیت مساله این است!
صیانت یا محدودیت مساله این است!

    گروه اجتماعی/ کمیسیون مشترک طرح صیانت، کلیات این طرح را با ۱۸ رأی موافق تصویب کرد. طرح صیانت در آخرین نسخه‌اش به طرح نظام و تنظیم مقررات فضای مجازی تغییر نام پیدا کرده که کلیات آن در نشست ظهر روز گذشته کمیسیون مشترک به تصویب رسید. طرح صیانت هنوز به قانون تبدیل نشده. […]

 

 

گروه اجتماعی/

کمیسیون مشترک طرح صیانت، کلیات این طرح را با ۱۸ رأی موافق تصویب کرد.

طرح صیانت در آخرین نسخه‌اش به طرح نظام و تنظیم مقررات فضای مجازی تغییر نام پیدا کرده که کلیات آن در نشست ظهر روز گذشته کمیسیون مشترک به تصویب رسید.
طرح صیانت هنوز به قانون تبدیل نشده. پس از تصویب کلیات، نمایندگان کمیسیون مشترک باید جزئیات طرح را بررسی کنند.
با پایان بررسی جزئیات، این طرح برای تایید و بررسی نهایی به شورای نگهبان خواهد رفت.
محمد کشوری، مشاور آی سی تی در این باره نوشت: ریاست کمیسیون مشترک به عجیب‌ترین شکل ممکن و بدون دادن فرصت صحبت به نمایندگان (بجز یک نفر به مدت حدود دو دقیقه) و نماینده مرکز پژوهشها و سایر دستگاه‌ها، در عرض کمتر از سی ثانیه برای کلیات طرح صیانت رای گرفت و کلیات طرح رای آورد.
به یک مخالف طرح، یعنی آقای رشیدی کوچی اجازه حرف زدن به مدت سه دقیقه دادند.
جلال رشیدی کوچی به عنوان یک نفر از مخالفان طرح، در این جلسه گفت: من نه مخالف نظام هستم و نه مخالف انقلاب از خانواده‌ای آمده‌ام که پنج شهید تقدیم کرده است. عده‌ای برای موافقت با این طرح با من تماس می‌گیرند و من را تهدید می‌کنند. این در حالی است که بعد از گذشت مدتی به آغاز به کار کمیسیون مشترک مردم هنوز نگران تصویب این طرح هستند.
وی ادامه داد: این موضوع هم دلیل دارد برای مثال به یکباره اعلام می‌شود که در خلال بررسی بودجه جلسه‌ای برای بررسی این طرح برگزار شود. کسی مخالف ساماندهی فضای مجازی نیست اما آیا این طرح در راستای ساماندهی فضای مجازی است؟ از نظر مردم اینگونه نیست من در کنار مردم هستم.
در ادامه رضا تقی پور انوری رییس کمیسیون مشترک در پاسخ به اظهارات جلال رشیدی کوچی گفت: برگزاری جلسه امروز به یکباره نبوده است و از دو روز قبل در این خصوص نظرخواهی شد. ۱۴ نفر از اعضای کمیسیون با برگزاری این جلسه موافق بودند.
رئیس کمیسیون مشترک طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی با بیان اینکه فضای تخریبی ایجاد شده، صرفا برای امروز نیست و بسیاری از حرف های ما تاکنون تقطیع، تحریف و تخریب شده است، گفت: ربط دادن کاهش سرعت اینستاگرام به طرح شبیه به شوخی است.
رضا تقی پور همچنین با اشاره به تصویب کلیات طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی اظهار داشت: بررسی این طرح در مجلس شورای اسلامی دارای شفافیت بی سابقه ای بوده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در فضای مجازی بحثی مطرح شده است که طرح مذکور با هدف مسدود سازی و فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی چون اینستاگرام است، گفت: این فضایی که مطرح می کنید، صرفا برای امروز نیست و بسیاری از حرف های ما تاکنون تقطیع، تحریف و تخریب شده است. کتاب جنگ رسانه های اجتماعی توسط یک آمریکایی نوشته شده است و اگر به این کتاب مراجعه کنید، می‌بینید که تمام آن تاکتیک‌ها در کشور ما پیاده می‌شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مقام معظم رهبری فرمودند که در جنگ نرم هدف دشمنان تغییر رفتار مدیران است و الان هم می‌خواهند با دیکتاتوری رسانه ای خود کاری کنند که مسئولان و مدیران ما در تصمیمات خود تغییر ایجاد کنند.
تقی پور گفت: رسانه نباید به ما تحمیل کند که چه تصمیمی را اتخاذ کنیم. البته ما معتقدیم که حتما باید با مردم و رسانه ها تعامل و ارتباط داشته باشیم اما به هیچ وجه قبول نداریم که چند مافیای رسانه ای دست به کار شوند و تصمیمات ما را تغییر دهند.
رئیس کمیسیون مشترک طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی تصریح کرد: کاهش سرعت اینستاگرام هیچ ارتباطی به این طرح ندارد. کسانی که این ادعا را مطرح می کنند، حرفشان بیشتر شبیه شوخی و مزاح است چرا که هنوز این طرح در مرحله بررسی است و چگونه قبل از تصویب، امکان اجرایی شدن آن وجود دارد؟
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سکوهای غول خارجی و آمریکایی اگر می‌خواهند فعالیت کنند، باید چارچوب، قوانین و ارزش های ما را بپذیرند. حتی کشورهای اروپایی هم این موضوع را دنبال می کنند به گونه ای که مدیرعامل فیسبوک هفته پیش اعلام کرد که ممکن است فعالیت های خودش را در اتحادیه اروپا محدود کند چرا که چارچوب های آنان را قبول نداشت.
وی بیان کرد: یکی از انتقادات به طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی آن است که چرا ما برای فیلتر کردن مانع گذاشتیم و هیچ جا نگفتیم که فیلتر و مسدود سازی فضای مجازی اتفاق بیفتد. این بحث فقط مربوط به اینستاگرام نیست بلکه شامل همه شبکه های اجتماعی است.
تقی پور گفت: هدف ما از بررسی طرح مذکور آن است که تبعیض بین پلتفرم های مجازی داخلی و خارجی از بین برود و همان طور که پلتفرم های داخلی باید یک سری چارچوب را رعایت کنند، پلتفرم های مجازی خارجی هم باید قوانین و ارزش های جمهوری اسلامی ایران را رعایت نکنند و دنیا آنقدر تنگ و تاریک نشده است که اگر چند سکوی خارجی چارچوب های ما را قبول نکنند، ما دچار مشکل شویم و یا آنکه بخواهیم به آنان التماس کنیم.
وی اضافه کرد: متاسفانه هنوز تخریب‌ها و تهدیدها در خصوص این طرح ادامه دارد. متاسفانه یکی از دوستان امروز در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی هم مطالبی مطرح کرده است و در رسانه‌ها گفته شد که قرار است جلسه ۴۵ دقیقه‌ای تصمیم گیری شود. این در حالی است که قرار بود جلسه ۱۲:۴۵ برگزار شود نه یک جلسه ۴۵ دقیقه‌ای. باید توضیح داده شود این ۴۵ دقیقه از کجا آمده است.
رییس کمیسیون مشترک در پایان عنوان کرد: جرئیات طرح نیز در جلسات بعدی کمیسیون بررسی خواهد شد، برگزاری این جلسات اطلاع رسانی می‌شود.
این در حالی است که تا پیش از جلسه علنی روز گذشته ضد و نقیض‌گویی‌های فراوانی در مورد تصویب این طرح وجود داشت. هفته گذشته نماینده مردم همدان در مجلس از تصویب این طرح در هفته پیش رو خبر داده بود.
اما نوری، عضو کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی، اجرا و تصویب طرح صیانت را تا پایان سال ۱۴۰۰ رد کرده بود و همچنین کاهش سرعت اینترنت را با طرح صیانت بی‌ربط خواند.
نوری قزلجه گفته بود: طرح صیانت بعد از عید تعیین تکلیف می‌شود و هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده است. وی امروز نیز به بررسی طرح حمایت از حقوق کاربران در فضای مجازی انتقاد کرده و گفته بود نمی‌توانیم در عرض ۴۵ دقیقه برای طرحی با این اهمیت جمع شده و تصمیم‌گیری کنیم.
کلیات طرح صیانت در حالی امروز در کمیسیون مشترک تصویب شد که نوری قزلجه درباره اظهارات یکی از اعضای این کمیسیون مبنی بر اینکه تصمیم نهایی درباره این طرح مشخص است و بدون شک تصویب می‌شود. گفته بود: نه تنها هیچ تصمیمی اتخاذ نشده، بلکه طرح صیانت بعد از عید تعیین تکلیف می‌شود. حتی گزارش مرکز پژوهش‌ها درباره طرح به اندازه‌ای نقاط ایراد و ابهام مطرح کرده که تصویب آن بعید به نظر می‌رسد.
از همان ابتدای مطرح شدن این طرح انتقادات زیادی به آن وارد شد از جمله این که این طرح باعث محدودیت در کسب و کار در فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی و حریم خصوصی می شود اما هر بار مدافعان آن اعلام می کردند که طرح تغییر کرده است. پس از مدتی نیز مرکز پژوهش‌های مجلس انتقادات اساسی درباره طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی وارد کرد. در پی افزایش انتقادها از مشخص نبودن طرح و شفاف نبودن روند بررسی آن رییس مجلس تاکید کرد که جلسات کمیسیون مشترک باید علنی برگزار شود.
با رسیدن فصل بودجه پیش بینی این بود که رسیدگی به این طرح به بعد از مشخص شدن تکلیف بودجه موکول شود.
قرار است جزییات این طرح در جلسات بعدی این کمیسیون مورد بررسی قرار بگیرد.
این طرح شامل مواردی برای محدود سازی استفاده از اینترنت است. تاکنون بسیاری از فعالان فضای مجازی و شرکت های اینترنتی با تصویب این طرح مخالفت کرده اند.
با این اوصاف و با ضد و نقیض گویی های مسوولان و نمایندگان، معلوم نیست چه سرنوشتی در انتظار اینترنت ایران و کسب و کارهای اینترنتی و مشاغل مرتبط با آن است!