ضرورت حمایت دولت از برنج کاران   و تولید داخلی
ضرورت حمایت دولت از برنج کاران   و تولید داخلی

    شهراد اثنی‌عشری /   همه ساله در چنین ایامی زحمت برنج کاران به بار می نشیند و محصولات خود را برداشت می کنند.اگر چه وضعیت نامطلوب اقتصاد و افزایش گرانی‌ها باعث بالا رفتن قیمت برنج داخلی شده است اما با توجه به افزایش قیمت نهادهای کشاورزی، نرخ بالای دستمزد روزانه کارگر و نیز […]

 

 

شهراد اثنی‌عشری /

 

همه ساله در چنین ایامی زحمت برنج کاران به بار می نشیند و محصولات خود را برداشت می کنند.اگر چه وضعیت نامطلوب اقتصاد و افزایش گرانی‌ها باعث بالا رفتن قیمت برنج داخلی شده است اما با توجه به افزایش قیمت نهادهای کشاورزی، نرخ بالای دستمزد روزانه کارگر و نیز کیفیت ممتاز این برنج، به نظر می‌رسد مسوولان ذیربط باید در این ایام سیاست‌های لازم برای حمایت از تولید داخلی و جلوگیری هرچند موقت از ورود برنج وارداتی را در دستور کار خود قرار دهند.

به گفته کارشناسان، ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت که سال‌های گذشته کمک بزرگی برای ثبات بازار این محصول به نفع کشاورز و مصرف کننده بود، امسال هم باید از سوی دولت اعمال شود و رویکرد دولت تدبیر و امید، حمایت از تولید داخلی باشد و نظارت لازم نیز در این خصوص اعمال شود.

هرچند بسیاری از اقشار محروم جامعه در حال حاضر به دلیل مشکلات اقتصادی مصرف برنج خارجی را بر داخلی ترجیح دادند، اما باید اذعان داشت متاسفانه بسیاری از این محصولات خارجی ناسالم بوده و صدمات جبران ناپذیری را بر مصرف کنندگان وارد می کنند، در عین حالی که قیمت این برنج‌ها هم بسیار افزایش قیمت داشته‌اند.

برنج محصول استراتژیک ایران است و سالانه چند صد هزار تن برنج سفید در گیلان، مازندران و گلستان تولید می شود.گیلان و مازندران بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور هستند که رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین تولید برنج را به خود اختصاص داده اند.

کشاورزان شمال که شالیزارهایشان در حال طلایی شدن است، از همین حالا نگران قیمت برنج هستند. عده‌ای خوشحالند که قیمت برنج نسبت به سال قبل بیشتر شده و برخی هم نگران هستند که از نوسانات و دست‌های پشت پرده بی‌اطلاع می‌مانند و ممکن است باز هم سود اصلی برنج با افزایش قیمت به جیب دلالان برود.

برخی کشاورزان منتظرند تا دولت در صورت ضرورت و تشخیص برای خرید تضمینی وارد عمل شود و قیمت مصوب طرح خرید تضمینی را اعلام کند. البته به اعتقاد برخی کارشناسان و صاحب‌نظران، طرح خرید تضمینی به عنوان یک راهکار موقت قابل اتکاست و نمی‌تواند تکیه‌گاه دائمی برای اقتصاد برنج باشد. ضمن این‌که طرح خرید تضمینی در صورتی اجرا می‌شود که دولت تشخیص دهد کشاورزان در حال زیان هستند و نیاز است بازار را در دست بگیرد.

به نظر می رسد در چنین شرایطی دولت باید مانند گذشته در فصل برداشت برنج، ضمن ممانعت از واردات برنج و توزیع آن در سطح کشور، گام‌های محکمی در جهت حمایت از برنج کاران و تولید داخلی بردارد.