با کنترل درونی، چالشها را تبدیل به فرصت کنید
شبنم مقتدری روان درمانگر و استاد دانشگاه که بهعنوان مهمان در دفتر جمله دعوت شدهاند در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار ما، در ابتدا به اهمیت نقش ارتباط پرداخت و اظهار کرد: رابطه عاطفی صحیح که بر سه اصل حفظ شور، میل، اشتیاق، صمیمیت، تعهد و در کنار آن احترام، تعهد و گفتوگو مداری باشد، میتواند در بسیاری از ابعاد زندگی مانند سلامت جسم و روان، خانواده، شغل، تحصیل، تعاملات اجتماعی و… تاثیر بهسزایی داشته باشد.
وی با بیان اینکه به چه دلیل داشتن رابطه عاطفی سالم اهمیت دارد، افزود: عشق و محبت از احساسات مهم انسانی است که هر انسانی به آن نیاز دارد، فلذا انسان موجودی اجتماعی است و برقراری رابطه با دیگران از نیازهای مهم او به شمار میرود واینکه یک رابطه عاطفی سالم از مهمترین جنبههای زندگی فردی است و باعث آرامش روانی فرد میشود.
این روان درمانگر با بیان اینکه حفظ رابطه عاطفی در زندگی مشترک نیاز به آموزش، توجه و وقت بیشتری دارد، خاطرنشان کرد: شروع رابطه عاطفی در ابتدا دارای اهمیت است اما حفظ آن دارای اهمیت بیشتر و نیاز به تلاش بیشتری دارد.
وی در ادامه با اشاره به رابطه عاطفی آسیبزا، عنوان کرد: یکی از ویژگیهای بارز رابطه آسیبزا میتواند عدم گفتوگو مداری و عدم استفاده از حل مسأله باشد، فلذا استفاده از حل مسأله موجب میشود که دو طرف به جای واکنش نشان دادن هیجانی و هیجان مدارانه از طریق گفتوگو به دنبال حل آن مشکل باشند، چرا که رابطه آسیبزا پیامدهای منفی برای جنبههای مختلف زندگی هر دو فرد به دنبال دارد.
این استاد دانشگاه در ادامه یکی از دلایل رابطه آسیبزا را عدم استفاده از مهارتهای ارتباطی و گوش دادن فعال دانست و اظهار کرد: بیان احساسات به طور واضح و مدیریت تعارضات میتواند موجب برقراری ارتباط موثر با همسر شود، فلذا اگر یکی از طرفین نتواند احساسات و نیازهای طرف دیگر را درک کند یا به آنها همدلی نشان ندهد، ارتباط موثر با همسر دچار مشکل میشود.
وی در ادامه پیش داوریها (ذهن خوانی) را یکی از دلایل عدم ارتباط موثر میان زوجین دانست و عنوان کرد: زوجین تا زمانی که در مورد فرد مقابل قضاوت کرده و ذهن خوانی کنند و این تصور را داشته باشند که میتوانند فکر همسرشان را پیش از بیان آن، مطلع باشند و یا اینکه فکر کنند اگر نیازهای خود را بیان نکنند و پذیرای شنیدن نیازهای دیگری نباشند رابطه موثری شکل نخواهد گرفت.
کمالگرا بودن خود را نمیپذیرند!
مقتدری در ادامه تاکید کرد: متاسفانه اغلب کسانی که با کمال گرایی در روابط عاطفی مواجه هستند، کمال گرا بودن خود را نمیپذیرند، در واقع این افراد قبول نمیکنند که به صورت افراطی دچار کمالگرایی شدهاند و زندگی را به کام خودشان و شریک عاطفی شان تلخ کردهاند، در نتیجه برای دور شدن از این مشکل هم تلاش نمیکنند، چرا که این افراد انتظارات غیرواقع بینانهای از خود و همسرشان میتوانند داشته باشند.
فایده مهارت خودآگاهی!
این روان درمانگر در ادامه خودآگاهی را یکی از مهارتهای مهم در زندگی فرد دانست و خاطرنشان کرد: این مهارت به فرد کمک میکند تا با شناخت بهتر از خود، احساسات، عملکرد و نیازهایش، بهبود و توسعه پیدا کند.
وی افزود: با داشتن شناخت بهتری از خود، فرد میتواند ارتباط بهتری با خود برقرار کند، فلذا این به فرد کمک میکند تا از نقاط قوت و ضعف خود آگاه شود و در زمینههایی که نیاز به توسعه دارد، بهبود ببخشد، فرد خود را قوی کرده و عزت نفس و ارزشمندی که در درون خود احساس میکند را تقویت و برایش ارزش قائل میشود و سهم خود را از اتفاقات بهخوبی میبیند و میتواند در رابطهاش با فرد مقابل تاثیر بهسزایی داشته باشد.
منبع کنترل درونی چالشها را تبدیل به فرصت میکند
این استاد دانشگاه در ادامه عنوان کرد: اگر کسی منبع کنترلاش درونی باشد، رخدادهای زندگیاش را بیشتر حاصل تواناییها، کارها و اشتباهات خودش میداند فلذا اگر کسی که منبع کنترلاش بیرونی باشد، حوادث گوناگون زندگی را از دریچهای دیگر میبیند، عوامل محیطی، شانس و رخدادهای تصادفی یا اقدامات دیگران را علت وقایعی میداند که در زندگیاش اتفاق افتاده است و سهم خودش را در بهبود زندگی شخصی و رابطه عاطفی در نظر نمیگیرد.
همدلی، راز زندگی بهتر و ارتباطی موثرتر!
وی در ادامه با بیان اینکه همدلی در واقع به معنای درک و احترام به احساسات دیگران است و خودآگاهی به معنای آگاهی از خود، احساسات و نیازهای شخصی است، اظهار کرد: این دو مفهوم بههم پیوند خوردهاند، زیرا همدلی نیازمند آگاهی از خود و دیگران است تا بتوانیم با همدیگر بهتر ارتباط برقرار کنیم، به عبارت دیگر، همدلی نیازمند توجه به آگاهی از احساسات دیگران است تا بتوانیم به درستی درک کنیم و با هم همدلی کنیم.
مهارتهای مشارکت در گفتوگو کلید واژه ارتباط درست عاطفی است!
این روان درمانگر در ادامه بیان کرد: اینکه زوجین بتوانند گفتههای خود را به شکلی مؤثر و قابل فهم بیان کرده و متقابلاً صحبتهای دیگری را به دقت گوش داده و برداشت صحیحی از آن داشته باشند بسیار میتواند تاثیر مثبتی در تعامل موثر آنها داشته باشد.
هنر گوش دادن در ارتباط مؤثر!
وی در ادامه تکنیک گوش دادن فعالانه را برگ برنده ما دانست و عنوان کرد: توانایی خوب صحبت کردن به تنهایی نمیتواند یک ارتباط خوب و موثر را تضمین کند، گرچه گاهی میتواند موجب آغاز یک ارتباط خوب و موثر باشد اما نمیتواند آن را ادامه دهد بلکه گوش دادن فعالانه موجب میشود ما به جزئیات صحبت های طرف مقابل با دقت بیشتری گوش کنیم و این عامل برای طرف مقابل میتواند دارای اهمیت قابل توجهی باشد.
مقتدری در پایان گفت: افراد با استفاده از عوامل ذکر شده میتوانند در تعاملات خود تغییراتی ایجاد کنند، ولو اینکه بین داشتن ارتباط موثر و سلامت جسم و روان میتواند رابطه مستقیم وجود داشته باشد