عقب‌نشینی تاکتیکی
عقب‌نشینی تاکتیکی
بیش از دو هفته از ترور سردار مقاومت شهید اسماعیل هنیه فرمانده شاخه سیاسی حماس در تهران گذشت، اقدامی که توسط رژیم غاصب اسراییل رقم خورد و قول تهران به خون‌خواهی و اقدام تلافی‌جویانه در مقیاسی بالاتر از حملات موشکی و پهپادی 25 فروردین‌ماه گذشته در پاسخ به حمله اسراییل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق را به دنبال داشت. از آن روز به بعد بسیاری هم در ایران و هم در منطقه و جهان در انتظار حملات موشکی تهران به اسراییل خوابیدند و بیدار شدند.

رهبر انقلاب اسلامی در دیدار اخیر خود با اعضای ستاد کنگره ملی شهدای کهگیلویه و بویراحمد «هدف دشمن از جنگ روانی در عرصه نظامی را ایجاد ترس و عقب‌نشینی خواندند و گفتند: به تعبیر قرآن کریم، عقب‌نشینی غیرتاکتیکی در هر میدانی چه عرصه نظامی و چه میدان‌های سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، غضب الهی را به دنبال دارد».
پس از این اظهارنظر بود که برخی گمانه‌زنی‌ها درخصوص احتمال انصراف تهران از اجرای عملیات وعده صادق ۲ بر سر زبان‌ها افتاد و برخی آن را به شرایط منطقه مرتبط دانستند و گفتند شاید پای نرمش قهرمانانه دیگری به میان آمده است که به نظر ما اگر هم چنین باشد، اقدامی هوشمندانه و تدبیری دوراندیشانه است و برای تبیین بهتر موضوع درخصوص این فراز از بیانات مقام معظم رهبری چند نکته را لازم به طرح می‌دانیم؛
نخست این‌که جسارت و جنایت رژیم صهیونیستی در ترور رهبر سیاسی حماس در تهران، موضوعی نیست که بتوان آن را به آسانی فراموش یا از اقدام تلافی‌جویانه درخصوص آن صرف‌نظر کرد به‌ویژه این‌که این فراموشی، ممکن است دشمن صهیونیستی را جسورتر کند و دست به اقدامات دیگری در آینده بزند پس حق انتقام و به‌تعبیر رهبر معظم انقلاب خون‌خواهی مهمان حقی است که همواره برای تهران محفوظ است هرچند می‌توان در شرایط فعلی آن را به تعویق انداخت.
دوم این‌که عبارت مهم رهبر معظم که «عقب‌نشینی غیرتاکتیکی در هر میدانی چه عرصه نظامی و چه میدان‌های سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، غضب الهی را به‌دنبال دارد» را اگر عمیق‌تر بخوانیم یا به عبارت اهالی نقد ادبی و هنری به فرامتن آن هم توجه کنیم به این گزاره می‌رسیم که عقب‌نشینی تاکتیکی در هر میدانی چه عرصه نظامی و چه میدان‌های سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، هوشمندانه است و می‌تواند صلاح جامعه اسلامی و به تبع آن رحمت الهی را به‌دنبال داشته باشد.
نکته سوم دستور مسلّم قرآن در آیه شریفه ۶۱ سوره مبارکه انفال است که به مسلمانان دستور داده است در مواجهه با پیشنهاد صلح دشمنان با توکل به خدا آغوش خود را برای صلح باز کنند. آیه موردنظر می‌فرماید «وَإِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ» (و اگر -دشمنان- به صلح گراييدند، تو [نيز] بدان گراى و بر خدا توكل کن كه او شنواى داناست.) این آیه به روشنی بیان می‌دارد که صلح با دشمن امری مذموم نیست.بر این اساس نیز می‌توان عقب‌نشینی تاکتیکی را برابر منطق قرآن قابل توجیه دانست همان‌گونه که عقب‌نشینی غیرتاکتیکی به تعبیر رهبر معظم انقلاب در هر حوزه‌ای خشم و غضب خدا را به دنبال دارد.
نکته مهم بعدی درخصوص ضرورت توجه به واقعیت‌های زمین بازی است. همین لحظه که این سطور رقم می‌خورد، پیشنهاد جدید آتش‌بس با حضور طرف‌های درگیر و همچنین ایالات متحده و مصر بر روی میز است و مذاکرات برای رسیدن به صلح پایدار بین اسراییل و فلسطین و توقف جنگ غزه و رنج مردم مظلوم فلسطین در قطر جریان دارد، پیشنهادی که هم مطالبه و خواست دولت‌های تهران، ریاض و دیگر کشورهای عربی اسلامی منطقه است و هم حزب‌الله لبنان از آن حمایت کرده و برخی تحلیل‌ها حکایت از آن دارد که این گروه مهم و محوری مقاومت در منطقه، به‌همین خاطر اقدامات تلافی‌جویانه خود پس از شهادت «فواد شُکُر» فرمانده ارشد حزب‌الله را به تعویق انداخته است.
اقدام جمهوری اسلامی ایران و اجرای عملیات وعده صادق دو می‌تواند به این روند آسیب بزند و رژیم صهیونیستی در میان افکار عمومی منطقه و جهان، از مذاکرات صلح کنار بکشد و جمهوری اسلامی را عامل این تصمیم خود قلمداد کند و نباید به دست این رژیم کودک‌کش بهانه داد.
نکته پنجم در پیوند با اوضاع داخلی و دولت چهاردهم است که مسعود پزشکیان، وزیران دولتش را به مجلس اعلام کرد و از امروز بررسی صلاحیت و اخذ رأی اعتماد به این گزینه‌ها آغاز خواهد شد و بدیهی است اقدام تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی ایران برای خون‌خواهی مهمان و اجرای عملیات وعده صادق دو می‌تواند تمرکز مجلس را بر هم بزند و در کار بررسی صلاحیت و رأی اعتماد به کابینه، ناخواسته خطایی رخ بدهد.
نوع مواجهه مجلس با این موضوع و همچنین انجام دقیق این جلسات ضمن این‌که حق مسلم نمایندگان است در نهایت نیز به شکل‌گیری کابینه قوی و یکدست کمک خواهد کرد.
نکته بعدی درخصوص خون‌خواهی تهران و اقدامی مطابق با جنایت رژیم صهیونیستی در ترور شهید اسماعیل هنیه، که نکته بسیار مهمی است و این است که طی همین دو هفته که تهران وعده اقدام تلافی‌جویانه و حملاتی گسترده‌تر از ۲۵ فروردین داد و هنوز آن را عملی نکرد، دو هفته است اسراییل در آماده‌باش کامل و حالتی نیمه‌تعطیل قرار گرفته است تقریباً بخش اعظمی از پروازها به این کشور لغو شده و قراردادهای سرمایه‌گذاری خارجی زیادی معطل مانده است و همین بی‌اعتباری عجیبی برای دولت بنیامین نتانیاهو رقم زد که در آینده نزدیک و در اقتصاد این کشور خود را نشان خواهد داد به عبارت ساده، اعلام تهران برای انجام عملیات تلافی‌جویانه، جریان زندگی آرام در قلب اراضی اشغالی را بر هم زده است و این هم دستاورد کمی نیست.
نتیجه نهایی این‌که اگر تصمیم‌سازان به این نتیجه برسند که با عقب‌نشینی تاکتیکی پاسخ این ترور را به زمانی در آینده واگذار کنند به هیچ عنوان برچسب ترس یا شکست را بر خود نخواهند زد همان‌گونه ‌که در جنگ کلاسیک و مواجهه نظامی نیز گاه باید عقب‌نشینی کرد و هر عقب‌نشینی ضرورتاً به معنای شکست نیست.