سرویس سیاسی
دولت سیزدهم و اصولگرایان درخصوص مذاکرات برجامی، یکدست نبوده و نیستند و برعکس آنچه که تصور میشد، اختلافات میان آنان در برخی موارد از اصولگرایان و اصلاحطلبان بیشتر است اما برخی گمانهزنیها حکایت از آن دارد که با سفر رییسجمهوری به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی و دیدارهای احتمالی وی با سران کشورها و رایزنی و وساطت برخی از همین رهبران، این احتمال وجود دارد که مذاکرات دوباره به جریان بیفتد.
روز گذشته علی باقری، معاون وزیر خارجه ایران و نماینده ارشد دولت در مذاکرات وین گفت: با توجه به پیامهای دریافتی از آژانس بینالمللی و «گروسی» در حاشیههای جلسات دیپلماتیک دیدار و گفتوگویی با «انریکه مورا» میکنم.
أخیراً نیز «مرندی»، مشاور تیم مذاکرهکننده ایران گفته بود: مشاور تیم مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین در پیامی، سفر سرپرست تیم مذاکرهکننده ایران به همراه سید ابراهیم رییسی به نیویورک را فرصتی برای شرکای اروپایی برجام دانست تا آمریکا را ترغیب کنند مسائل باقیمانده را حل و فصل کند.
همچنین کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه در کنفرانس خبری روز گذشته خود در پاسخ به سفر رییسجمهور به نیویورک و اینکه «علی باقری کنی» نیز در این سفر حضور دارد و امکان برگزاری جلسهای در نیویورک در خصوص مذاکرات رفع تحریمها برگزار شود، گفت: سفر رییسجمهور و هیأت همراه برای مشارکت در هفتاد و هفتمین اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل انجام شده است. در ارتباط با حضور آقای باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران برای همراهی با هیأت ایرانی است و برنامه تعریف شدهای برای گفتوگو درباره مذاکرات رفع تحریمها در چارچوب این سفر وجود ندارد ولی نشستهای بینالمللی فرصت خوبی است برای نشستهای سیاسی و مذاکرات حاشیهای بین مقامات کشورها و فرصتی برای تبادل نظر در خصوص موضوعات مورد علاقه دوجانبه، منطقهای و موضوعات چندجانبه و بینالمللی است.
اینکه در حاشیه نشست گفتوگوهایی در خصوص موضوع هستهای و مذاکرات رفع تحریمها صورت بگیرد من این احتمال را رد نمیکنم و ایران به صورت طبیعی از هر فرصتی برای بیان دیدگاههای خود در موضوعات مورد علاقه دوجانبه و بینالمللی استفاده میکند. ایران هیچ وقت میزمذاکرات را ترک نکرده و مذاکرات را به عنوان روش مناسب و منطقی و معقول برای حل وفصل اختلافات میداند.
درحالیکه سخنگوی وزارت امور خارجه دولت سیزدهم و احتمال ورود سران برخی کشورهای دوست و برادر، تأیید میکنند ممکن است هم تروئیکای اروپایی و هم آمریکا به این نتیجه برسند که فرصتی مجدد به دود سفید و شروع مذاکره بدهند، برخی نمایندگان اصولگرا، وزیر امور خارجه را به مجلس احضار کردند و «حسین امیرعبداللهیان» را به خاطر زیرپا گذاشتن برخی خطوط قرمز مورد نظر خود زیر سوال بردند.
حجت الاسلام سید محمود نبویان و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر امور خارجه درباره علت عدم رعایت خطوط قرمز نظام و منافع ملی در مذاکرات اخیر وصول شد اما توضیح ندادند که وزیر امور خارجه دولت سیزدهم، دقیقاً کدام خط قرمز را زیر پا گذاشت در شرایطی که مذاکرات برجام در حال حاضر، متوقف شده است.
با وجود همه موانع داخلی که از طیف اصولگرایان تشدید میشود و خط نشانهایی که که همزمان توسط جمهوریخواهان افراطی و سران رژیم صهیونیستی در تلآویو، برای دولت جو بایدن کشیده شده و میشود، برخی صاحبنظران و تحلیلگران بر این باور هستند که احتمال آغاز مجدد گفتوگوها دور از ذهن نیست.
دلیل این دسته از تحلیلگران نیاز غرب و آمریکا به آرامش بیشتر و جلوگیری از تنش اضافی است در شرایطی که درگیر تنش و جنگ نیابتی با روسیه در اوکراین هستند و زمستان بدون گاز هم تنگرانی عمیقی برای آنان فراهم کرده است و در سوی دیگر نیز ایران و دولت سیزدهم درگیر مشکلات متعدد اقتصادی است و معیشت مردم به دشواری افتاده و دولت نیاز دارد منابع ارزی خود را آزاد کند، فروش نفت را از سر بگیرد و تجارت خود را دنیای آزاد را تازهسازی کند.شرایط برای طرفین اصلی برجام یعنی جمهوی اسلامی ایران از یکسو و تروئیکای اروپایی و آمریکا در دیگرسو آماده است و اگر گروههایی که مخالف هستند، چند هفته سکوت کنند، میتوان به مذاکره امیدوار بود.از دولت سیزدهم نیز توقع داریم منافع ملی را به پای مطامع حزبی و جناحی طیفی خاص نریزد و با سه اصل «حکمت، عزت و مصلحت» با هر دشمن خارجی حتی آمریکا، مذاکره کند و برجام را به فرجام برساند و یقین بداند نامی نیک در تاریخ از خود بر جای خواهد گذاشت.