فکر و خیال دارد ما را می‌کُشد
فکر و خیال دارد ما را می‌کُشد
معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت: در کشور ما سالانه به طور متوسط ۵۵۰ هزار نفر دچار انواعی از سکته‌های مغزی می‌شوند که معمولا ۱۵ درصد این آمار منجر به مرگ می‌شود که یا همان زمان و یا مدتی بعد فرد جان خود را از دست می‌دهد.

سرویس جامعه جمله – معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در تشریح وضعیت بروز سکته مغزی در کشور، گفت: در کشور ما سالانه به طور متوسط ۵۵۰ هزار نفر دچار انواعی از سکته‌های مغزی می‌شوند که معمولا ۱۵ درصد این آمار منجر به مرگ می‌شود که یا همان زمان و یا مدتی بعد فرد جان خود را از دست می‌دهد.
به گزارش جمله حمله‌های مغزی دومین علت مرگ در ایران است و سکته‌های مغزی شایع‌ترین علت ناتوانی بیماری‌های مغز و اعصاب است. سکته مغزی عارضه‌ای عروقی است که می‌تواند آسیب‌ها و ناتوانی‌های طولانی مدت مغزی ایجاد کند.
آنچه بر نگرانی‌ها افزوده البته ریشه افزایش آمار است. دلایل پزشکی متعددی ازجمله دیابت، ‌افزایش سن، ابتلا به کرونا، آریتمی‌های قلبی، مصرف سیگار، کلسترول بالا، سابقه فامیلی، آپنه خواب و… برای ایجاد سکته مغزی برشمرده شده است، اما استرس همچنان یکی از اصلی‌ترین دلایل سکته مغزی است و از همین رو بی‌جهت نیست اگر افزایش چشمگیر استرس در ایران را مهمترین عامل جهش سکته مغزی در کشور دانست.
افزایش سطح بهداشت و مراقبت های عمومی بر کاهش بیماری‌ها از جمله سکته مغزی موثر است اما فشارهای روانی دهه‌ها و به خصوص سال‌های اخیر تاثیر مخربی بر روح و روان ایرانیان داشته و به قول قدیمی‌ها غم باد درحال شکستن کمر ایرانی هاست.
آمارها همچنین سهم بیشتری برای مردان در ضایعه سکته مغزی قائل است که همین مسئله خود مؤید نقش بالای استرس بر دوش مردان بعنوان عنصر پیشران اقتصاد خانواده است.
به گزارش جمله یک مطالعه بین‌المللی جدید که به سرپرستی محققان سوئدی انجام شده است، هشدار می‌دهد که استرس کاری و نگرانی‌های مالی می‌تواند خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را تا ۳۰درصد افزایش دهد.
استرس، فشار عصبی یا فشار روانی در روانشناسی به معنی احساس نوعی فشار و تنش عصبی است. تنش و هر محرکی که در انسان، ایجاد تنش کند، استرس‌زا نامیده می‌شود. مقدار کمی استرس می‌تواند دارای فوایدی از جمله افزایش تحرک و انگیزه در افراد باشد. این نوع استرس، استرس مثبت نامیده می‌شود، اما استرس شدید می‌تواند علاوه بر ایجاد مشکلات و بیماری‌های روانی مانند افسردگی، باعث ایجاد مشکلات بدنی مانند سردردهای تنشی و افزایش احتمال ابتلا به سرطان، سکته قلبی و سکته مغزی در افراد شود.
تقریبا دو سال پیش مجید صادقی، رئیس انجمن روانشناسان ایران، از شیوع ۶۷ درصدی افسردگی در جامعه ایرانی خبر داده بود. او با بیان اینکه «افسردگی جمعی» درد این روزهای جامعه ایرانی است، گفت: «افسردگی در ایران با نرخ ۱۲.۵ درصد سالانه به صورت تصاعد هندسی در حال افزایش است.»
این نرخ البته در سال گذشته رشدی شدیدتر یافت به‌طوری‌که شاهد افسردگی های گسترده در جامعه ایرانی به خصوص قشر جوان بودیم.
توجه به آمار استرس و افسردگی در جامعه ایرانی از آن جهت اهمیت دارد که محققان اثبات کرده‌اند استرس‌های حاد و مزمن و اضطراب و افسردگی‌های شدید در بروز آریتمی‌های (تپش نامنظم) قلبی و فشار به اعصاب و ایجاد سکته های مغزی تاثیر دارند و می‌توانند عامل مرگ‌های ناگهانی باشند.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس جامعه