موقعیت گسل شهر تهران و آرامش آن این همه سال طولانی، این واقعیت را نشان میدهد و به قدری مبرهن است که حتی دستمایه شیادانی که ادعای پیشگویی و جادوگری دارند نیز قرار گرفته است. در طول تاریخ، تهران زلزلههای ویرانگر با تلفات گسترده جانی و مالی را در حافظه خود ثبت کرده است و بنابر آنچه متخصصان و کارشناسان میگویند، دوره بازگشت زلزله حدود هر ۱۸۰ تا ۲۰۰ سال یکبار است. امروز حدود ۱۹۴ سال از آخرین زلزله پایتخت میگذرد. همچنین وقوع این بلای طبیعی به شکل گسترده در کشورهای همسایه چون ترکیه و افغانستان، نشان میدهد که این مهمان ناخوانده از همیشه نزدیکتر است. البته اگرچه شهر تهران مستعد ویرانی عظیم است، اما این واقعیت که اگر زلزله بیاید همه زیر آوار جان خواهیم باخت و دیگر هیچوقت متن زندگی به نقطه صفر نمیرسد، اشتباه است. هستند کشورهایی که از حیث در خطر بودن، شرایط بسیار بحرانیتری نسبت به ایران دارند اما با ساخت سازههای محکم و شکل زندگی منطبق با زلزله، به خوبی توانستهاند بر آن فائق بیایند. بارزترین مثال آن کشور ژاپن است. در این کشور در اوایل سال ۱۸۹۱، پیشنهاد شد که ساختمانها باید روی چوبهای غلتشی قرار داده شوند تا حرکات افقی زمین لرزهها را قبل از رسیدن به ساختمان جذب کنند. در اوایل قرن بیستم، ساختمانهایی با ستونهای فوقالعاده ضخیم ساخته میشدند و محدودیتهایی روی ارتفاعات قرار میگرفتند. در سال ۱۹۲۸ «ستون های جدا شده از پایه» پیشنهاد شد که شامل غشاهای تغییر شکلپذیر بین پایهها و روبنا بود که برای جذب انرژی زمین لرزهها و نوسانات آهسته در نظر گرفته شده بود.
حال در این خصوص «علی نصیری»، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اظهارات قابل تاملی ارائه کرده است. او اظهار داشته که میانگین زلزلهخیزی شهر تهران ۲ برابر میانگین کل کشور است که همین نکته به اضافه مطالب فوقالذکر، نزدیک بودن این خطر بیخ گوش پایتخت نشینها را بیش از پیش به اثبات میرساند. به گزارش خبر فوری، نصیری در این خصوص گفت: «مردم باید بدانند موضوع زلزله واقعیتی است که شهر تهران دیر یا زود با آن مواجه خواهد بود و قابل پیشبینی دقیق هم نیست و هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد؛ همواره معتقدم مردم باید هرچه بیشتر آگاهی خود را برای مقابله با زلزله و دیگر مخاطرات طبیعی که ممکن است اتفاق بیفتد ارتقا دهند و آموزشهای لازم را فراگیرند و بدانند که در مواجهه با خطر، همیشه بهترین کار فرار نیست بلکه عملکرد درست است که میتواند جان آنها را نجات دهد.»
بلایای طبیعی یک واقعیت زندگی هستند. وقوع آنها حتی به شکل مرگبار در کلانشهر تهران، تقصیر هیچ مسئول و حاکمیتی نیست. این چنین بلایایی حتی قابل پیشگیری هم نیستند. اما اقدامات پس از وقوع حادثه در حل و فصل بحران بسیار موثر است. اگر بخواهیم خودمان را در این زمینه بسنجیم، باید اعتراف کنیم که متاسفانه شرایط خوبی نداریم. به عنوان نمونه میتوان به زلزله شهرستان خوی اشاره کرد که اصلا ویرانگر به معنای واقعی کلمه نبود. این زلزله در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ به قوع پیوست و اعلام شد که تا بهمن سال ۱۴۰۲، ویرانی ناشی از آن جبران خواهد شد اما این اتفاق نیفتاد. سوم مردادماه سالجاری، «حمیدرضا خانمحمدی»، رییس سازمان نوسازی و تجهیز مدارس کشور اعلام کرد که بازسازی مدارس زلزله زده خوی تا دو سال آینده اتمام مییابد. به گزارش مهر، وی با اشاره به اینکه در جلسهای که با استاندار داشته برنامه دوسالهای برای حل مسئله فضاهای آموزشی زلزله خوی تدوین شده است، عنوان کرد: «در این برنامه دوساله اولویت با اتمام پروژههای دارای پیشرفت فیزیکی بالا بود که امیدواریم با عملیاتی سازی این برنامه تا پایان سال مالی ۱۴۰۴ مسئله فضاهای آموزشی زلزله خوی حل شود.»
تجربه حوادث گوناگون هم که به خوبی ثابت کرده است در مواقع بحرانی، هیچکس جز خودمان به دادمان نخواهد رسید. پس اگر زلزله به مراتب کم خسارت خوی، نیازمند بازه زمانی سه الی چهار ساله برای ترمیم مدارس آسیب دیده ناشی از آن است، این مشتی نمونه خروار است که نشان میدهد باید فکری اساسی به حال افزایش توان خود در برابر مخاطرات طبیعی داشته باشیم چرا که زلزله احتمالی تهران، دیگر با افزایش اعتماد به نفس مردم و یک کیف کمکهای اولیه و تداوم بازسازیهای چندساله، قابل حل و فصل نیست.
لرزه زلزلهی تهران بر اندام پایتختنشینها
برچسب ها
یادداشت سردبیر به بهانه طرح دوباره انتقال پایتخت در دولت چهاردهم؛ کاری نکنید از چاله به چاه بیافتیم
کاری نکنید از چاله به چاه بیافتیم
تهران یک ابرشهر بزرگ است که بیش از ۹ میلیون نفر را در خود جای داده است.
بازدید هیئت پارلمانی به سرپرستی دکتر علیزاده از پتروشیمی شیراز و دیدار با مهندس پورکیا
در یک رویداد مهم صنعتی، دکتر علیزاده، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، به همراه هیئتی از نمایندگان مجلس، از جمله دکتر حسنعلی محمدی، نائب رئیس این کمیسیون، دکتر رضوان از اعضای کمیسیون صنایع و معادن و دکتر خوشبخت، فرماندار شهرستان مرودشت، از پتروشیمی شیراز بازدید کردند.
تبریک رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به مناسبت هفته بسیج
سردار سرتیپ بسیجی دکتر بهمن کارگر در پیامی فرا رسیدن هفته بسیج را تبریک گفت.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
عدم گفتوگو مداری از مؤلفههای مهم یک رابطه عاطفی آسیبزا است
این روان درمانگر در گفتوگو با جمله، یکی از ویژگیهای بارز رابطه آسیبزا را عدم گفتوگو مداری و عدم استفاده از حل مسأله دانست و گفت: استفاده از حل مسأله موجب میشود که دو طرف به جای واکنش نشان دادن هیجانی و هیجان مدارانه از طریق گفتوگو به دنبال حل آن مشکل باشند، چرا که رابطه آسیبزا پیامدهای منفی برای جنبههای مختلف زندگی هر دو فرد به دنبال دارد.
تبعیضِ مجازی در سکوت
این روزها موضوع رفع فیلتر که یکی از وعدههای انتخاباتی مسعود پزشکیان بود، به کانون خبرها و بحثهای کارشناسی بازگشت و تقریباً همه اقشار و طبقات مردم و کارشناسان اقتصادی از وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات توقع دارند نسبت به عمل به وعده انتخاباتی رییس دولت چهاردهم اقدام کند.
رستورانهای بدون نظارت؛ تهدید یا امکانات؟
رستورانهای بین راهی، هواره یکی از مهمترین دغدغههای مسافران جاده بوده است.
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان” همدان” به ایستگاه پایانی رسید
بیست و نهمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان بعد از ۶ روز برگزاری و اجرای ۵۹ اثر نمایشی داخلی و چند اثر نمایشی از ۵ کشور ترکیه، روسیه، عراق، ازبکستان و برزیل روز پنجشنبه با برگزاری آیین اختتامیه و با معرفی آثار برگزیده توسط هیئت داوران به ایستگاه پایانی خود رسید و بکار خود پایان داد. مراسمی که با اجرای خوب" سید جواد هاشمی" در آن اشکها و لبخندها در هم تنیده شد.
جوانان رکورددار بیکاری
نرخ مشارکت و نرخ بیکاری دو شاخص کلیدی برای تحلیل وضعیت بازار کار و فعالیت اقتصادی یک جامعه به شمار میروند.
پاسخ به سؤالات نمایندگان مجلس در حوزه وظایف وزارت اقتصادپاسخ به سؤالات نمایندگان مجلس در حوزه وظایف وزارت اقتصاد
وزیر اقتصاد ضمن پاسخ به سؤالات برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی برنامههای این وزارتخانه را برای آنها تشریح کرد.
کسب رتبه علمی «الف» فصلنامه بورس اوراق بهادار برای سومین سال پیاپی
مهرداد عاصی، سرپرست اداره آموزش بازار سرمایه اعلام کرد: فصلنامه بورس اوراق بهادار، برای سومین سال متوالی موفق به کسب رتبه علمی «الف» شد.
کمیسیون تلفیق بودجه مجوز عرضه برق نیروگاه اتمی بوشهر را در بورس صادر کرد
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ گفت: کمیسیون تلفیق بودجه، مصوب کرد که قیمت خرید برق از نیروگاه اتمی بوشهر بر مبنای هزینه تمام شده است و این نیروگاه میتواند مازاد آن را تا ۷ میلیارد کیلووات ساعت، در بورس عرضه کند.
وزیر اقتصاد: وضعیت تولید و رونق اقتصادی در نیمه دوم سال بهتر خواهد شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تصمیمات اخیر ستاد اقتصادی دولت، عنوان کرد که با اجرای این تصمیمات، در نیمه دوم سال جاری، وضعیت تولید و رونق اقتصادی، به مراتب بهتر از نیمه اول سال خواهد بود.
وضعیت تولید و رونق اقتصادی در نیمه دوم سال بهتر خواهد شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تصمیمات اخیر ستاد اقتصادی دولت، گفت با اجرای این تصمیمات، در نیمه دوم سال جاری، وضعیت تولید و رونق اقتصادی، به مراتب بهتر از نیمه اول سال خواهد بود.
تیم ملی با عبور سخت از سرمای بیشکک به جام جهانی نزدیک شد
تیم ملی فوتبال ایران از ساعت ۱۷:۳۰ امروز ششمین بازیاش در مرحله سوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ را در ورزشگاه دولن اومورزاکوف بیشکک مقابل قرقیزستان برگزار کرد که این بازی در نهایت با برتری ۳ بر ۲ شاگردان امیر قلعهنویی تمام شد. ملیپوشان کشورمان در نیمه اول با برتری ۲ بر صفر به رختکن رفتند […]
برتری نفسگیر ایران برابر قعرنشین
تیم ملی فوتبال ایران با برتری نفسگیر برابر کره شمالی در مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶، به صدرنشینیاش در این رقابتها ادامه داد.
دنیا مالی: اگر در بخش بانوان هزینه کنیم بهترین نتیجه را میگیریم
وزیر ورزش و جوانان گفت: ما در بازیهای آسیای هانگژو ۱۳ مدال طلا کسب کردیم که قطعا قابل دفاع نیست
پیروزی فعالان رسانهای در بازی دوستانه فوتبال ایران همدل
بازی دوستانه فوتبال ایران همدل با برتری فعالان رسانهای به پایان رسید.
دلایل صعود تیم ملی نوجوانان چه بود؟
دلایل اصلی صعود تیم ملی فوتبال نوجوانان به جام ملتهای آسیا مشخص شد.
سازمان ملی استاندارد ایران پیشرو در امر روانسازی فنی وقانونی فرآیند واردات خودرو
با هدف روانسازی و تسریع در فرآیند واردات خودرو، جلسات فنی مشترک بین سازمان ملی استاندارد ایران وسایر دستگاه های اجرایی مرتبط به منظور ارتقا و اصلاح بندهایی از آیین نامه واردات خودرو که موانع غیرفنی ایجاد می نمود؛ تشکیل شد
بیکیفیت باش و گران شو!
خودرو گران شد؛ همین خودروی ملی که بحث در خصوص کیفیت محصولات آن فراوان است، همین بازاری که اذعان میشود نه تنها سودآوری ندارد بلکه زیان هم دارد، کمپانی همین محصولاتی که ثبت نام برای خرید آنها گاهی به اندازه عمر یک نسل به طول میانجامد، پس از چندین ماه قرار گرفتن در صدر اخبار و تکذیب و گمانهزنی، بالاخره گران شد.
مذاکرات لغو تحریم ضروریتر میشود
تازه ترین تحریم ایران که پس از تحریم شرکتهای هواپیمایی، یکی از بیپایه ترین تحریمها با حداکثر فشار اقتصادی خواهد بود، تحریم کشتیرانی است.
بیمهرترین پروژه برای مردم
مسکن مهر، یکی از جنجالیترین پروژههای چند دهه اخیر ایران است. این پروژه که از همان ابتدا از نظر مکانیابی، کیفیت ساخت، نحوه تامین مالی و زمان تحویل چالشهای فراوانی داشت، هنوز هم با ابهامات فراوان دست و پنجه نرم میکند و آسیبدیدگان واقعی آن هم کسانی هستند که برای این مسکنها پول پرداخت کردهاند و الان هم که آنها را تحویل میگیرند مشکلات فراوانی را متحمل میشوند.
ساخت ۳ هزار و ۵۱۴ واحد نهضت ملی پردیس با تسهیلات بانک مسکن
دکتر علی خورسندیان، مدیرعامل بانک مسکن در حاشیه بازدید وزیر راه و شهرسازی از پروژههای نهضت ملی مسکن شهر جدید پردیس گفت: قرارداد ساخت ۲۴ پروژه شامل ۳ هزار و ۵۱۴ واحد مسکونی نهضت ملی مسکن این شهرستان به ارزش ۱۲ هزار و ۳۸۰ میلیارد ریال در بانک مسکن به امضا رسیده است.