گروه اجتماعی این روزها فقط استان اصفهان نیست که برای زایندهرودِ خود خون میگرید! بلکه بسیاری از استانهای دیگر به ویژه استانهای پرآب و پربارانی همچون لرستان نیز فریادشان بر آسمان بلند است. لرستان با بیش از ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی با طول حدود ۹۰۰۰ کیلومتر در دو حوضه کارون و کرخه با تولید […]
گروه اجتماعی
این روزها فقط استان اصفهان نیست که برای زایندهرودِ خود خون میگرید! بلکه بسیاری از استانهای دیگر به ویژه استانهای پرآب و پربارانی همچون لرستان نیز فریادشان بر آسمان بلند است.
لرستان با بیش از ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی با طول حدود ۹۰۰۰ کیلومتر در دو حوضه کارون و کرخه با تولید حدود ۸ میلیارد متر مکعب رواناب و حدود ۴.۵ میلیارد متر مکعب رواناب ورودی به استان در مجموع ۱۲.۵ میلیارد متر مکعب، معادل ۱۲ درصد از آبهای جاری کشور را تشکیل داده و یکی از غنیترین شبکههای آب سطحی کشور است.
چشم لرستان به راه تخصیص آب خشک شد
این در حالی است که لرستانیها سالها با موضوع در دست اجرا بودن پروژههای سد سازی و اما و اگرهای تخصیص آب در حوزههای مختلف شرب، کشاورزی و صنعت امیدوار نگهداشته شدهاند تا این سدها روزی به بهرهبرداری برسند و سهم تخصیص آب مردم لرستان مشخص شود تا علاوه بر اینکه اراضی کشاورزیشان را رونق دهد، آنها را از بیآبی و بیکاری نجات بخشد. این موضوع در حالی رخ میدهد که پروژههای سدسازی این استان نیز طی سالهای گذشته به دلیل آنچه از سوی مسئولان کمبود اعتبار و عدم تخصیص آب عنوان میشود متوقفشده یا عملیات اجرایی آنها به کندی پیش میرود و عملاً بینتیجه ماندهاند. در این میان پروژههای سدسازی لرستان با دهها سال قدمت آغاز عملیات اجرایی، کاسه صبر مردم را لبریز کردهاند و امروز نیز زمزمههایی مبنی بر محدودیت برداشت از رودخانههای لرستان به گوش میرسد تا عملاً راه بهره برداری از منابع آبی در لرستان بسته شود و بر محرومیتها افزوده شود.
بیتدبیری مسئولان در بحث سدسازی
یحیی ابراهیمی نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار مهر با تاکید بر لزوم تخصیص آب برای استان لرستان اظهار داشت: بر اساس شرع، قانون و منطق، نمیشود استان بالا دستی تأمین آب نشود بعد آب استان پایین دستی تأمین شود، اولویت اول تأمین آب شرب کل ملت ایران است، اولویت دوم در حوزه کشاورزی و صنعت، مربوط به استانی است که آب دارد.
وی با تاکید بر اینکه نمیشود که حق آبه لرستان را ندهند بعد حق آبه اصفهان، خوزستان و یا استانهای دیگر را تأمین کنند ادامه داد: ما الان ۸۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان داریم که از این میزان حدود ۲۰۰ هزار هکتار آبی است و بقیه آن دیم است، در این راستا باید اولویت اول تأمین آب ۶۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی مربوط به لرستان باشد.
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به غفلت از موضوع سدسازی در کشور عنوان کرد: لرستان هم در خشکسالی و هم در ترسالی خسارتهای فراوانی را متحمل میشود، امسال حدود شش هزار میلیارد به علت خشکسالی خسارت به لرستان وارد شد و در جریان سیلاب ۱۰ هزار میلیارد تومان استان خسارت می بیند.
ابراهیمی تاکید کرد: به علت بی تدبیری مسئولان در بحث سدسازی، وضعیت امروز ما به این شکل است.
ما حتی برای تأمین آب شرب لرستان هم مشکل داریم
وی با بیان اینکه توصیه و تذکر من به مسئولان وزارت نیرو و رئیس جمهور این بوده که تحت تأثیر این فضا قرار نگیرند، اولویت مردم اصفهان تأمین آب شرب است نه آب زاینده رود، ادامه داد: صنعت این استان تکمیل است، شرب آب آنها تکمیل است، کشاورزی هم میخواهند، توریسم و گردشگری و زاینده رود را هم میخواهند و این در حالیست که لرستان در زمینه تأمین آب شرب دچار مشکلات فراوان است به طوری که امسال ۵۰ روستای شهرستان دلفان با تانکر آبرسانی شدهاند.
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه لرستان سومین استان پر باران کشور است و ۱۱ درصد روان آبهای کشور مربوط به این استان است، ۱۳ میلیارد متر مکعب خروجی آب لرستان است گفت: با وجود این امر، حتی ما برای تأمین آب شرب استان لرستان هم مشکل داریم چه برسد به کشاورزی.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه مسئولان باید متوجه این قضیه باشند ادامه داد: اگر اصفهان مشکل آب دارد، صنایع آن را به کنار دریا و لرستان منتقل کنند، با این امر هم اشتغالزایی صورت میگیرد و هم مشکل آب آنها حل میشود.
از مطالبه «حق آبه» مردم لرستان به هیچ عنوان کوتاه نخواهیم آمد
وی تصریح کرد: قرار نیست که همه صنایع کشور در اصفهان باشد، کشاورزی آن مدرن باشد، آب شرب آن تأمین باشد، زاینده رود و گردشگری هم باشد، از آن طرف لرستان و چهار محال بختیاری از آبی که مربوط به استان خودشان است بهرهای نبرند و کوچکترین امکاناتی برای آنها در نظر گرفته نشود.
نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: مردم لرستان، مردمی نجیب هستند، دست به این اعتراضات نمیزنند به خاطر اینکه ضد انقلاب سو استفاده نکند، به خاطر اینکه در نظام جمهوری اسلامی حرمت شکنی نشود، اما مسئولان هم باید متوجه قضیه باشند و این نجابت را تبدیل به خشونت و حرکتهای غیر قانونی نکنند.
ابراهیمی با بیان اینکه نمایندگان، استاندار و مسئولان استان از طریق دولت دنبال تحقق مطالبه مردم لرستان هستیم و به هیچ عنوان هم کوتاه نخواهیم آمد تصریح کرد: کل مجمع نمایندگان استان لرستان از روزی که به مجلس ورود پیدا کردهاند مطالبه مشترک آنها تخصیص حق آبه استان است.