مازندران رتبه یک کشور در فراوانی توزیع  دستگاه‌های شتابنگار در شهرهای استان را کسب کرد
مازندران رتبه یک کشور در فراوانی توزیع  دستگاه‌های شتابنگار در شهرهای استان را کسب کرد

    اداره کل راه و شهرسازی استان مازندران رتبه یک کشور در فراوانی توزیع دستگاههای شتابنگار در شهرهای استان را کسب نمود. به گزارش اداره ارتباطات و اطلاع رسانی راه و شهرسازی استان مازندران، دکتر سید محمد نظری مدیرکل راه و شهرسازی استان مازندران گفت: در راستای اتصال کلیه شهرهای مازندران به شبکه شتابنگاری […]

 

 

اداره کل راه و شهرسازی استان مازندران رتبه یک کشور در فراوانی توزیع دستگاههای شتابنگار در شهرهای استان را کسب نمود.
به گزارش اداره ارتباطات و اطلاع رسانی راه و شهرسازی استان مازندران، دکتر سید محمد نظری مدیرکل راه و شهرسازی استان مازندران گفت: در راستای اتصال کلیه شهرهای مازندران به شبکه شتابنگاری کشور، دو دستگاه شتابنگار دیگر در ایام الله مبارک دهه فجر در استان افتتاح گردید تا مازندران با نصب ۲۳دستگاه شتابنگار رتبه یک در تعداد نصب دستگاه در کل کشور را به خود اختصاص دهد.
دکتر نظری افزود: از آنجایی که ایران بر روی کمربند لرزه خیز آلپ –هیمالیا قرار گرفته، همیشه بخش‌هایی از آن تحت تاثیر این پدیده طبیعی(زمین لرزه) قرار دارد. در سالیان اخیر در ایران، پدیده زمین لرزه مورد توجه روزافزون قرار گرفته است و نمود عینی آن رشد کمی و کیفی شبکه‌های شتابنگاری و لرزه‌نگاری کشور است. مدیرکل راه و شهرسازی استان خاطر نشان کرد: مازندران به دلیل وجود دو گسل مهم خزر و شمال البرز همیشه تحت تاثیر جنبش‌های زمین و وجود زمین لرزه در کل استان است. گسل خزر با طول بیش از ۶۰۰ کیلومتر کل استان مازندران را تحت پوشش قرار داده و همین امر مسئولین را بر آن داشت تا در راستای کاهش خسارات احتمالی ناشی از زلزله اقداماتی پیشگیرانه و علمی انجام دهند.
دکتر نظری گفت: یکی از این اقدام‌ها که توسط اداره کل راه وشهرسازی مازندران صورت پذیرفت نصب و راه‌اندازی ۲۳ دستگاه شتابنگار در استان است.
به طور کلی شتابنگارها دستگاهی هستند که شتاب حاصل از جنبش پوسته زمین را به ثبت می‌رساند و از اجزای اصلی سنسورها، دیجیتایزر، حافظه و باطری تشکیل شده است.
این دستگاه‌ها جهت نصب در نزدیکی مراکز زمین لرزه‌ها و گسل‌های فعال و همچنین در سازه‌های مهم بسیار مناسب هستند و اطلاعات حاصل از آنها در هنگام رویداد زلزله که شتابنگاشت نامیده می‌شود در مهندسی زلزله اهمیت فراوان دارد.
از این داده‌ها برای تحلیل طبیعت جنبش نیرومند زمین (فاصله، عمق، شتاب، جابجایی، سازوکار گسل، بزرگی زلزله و ….)استفاده می‌شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان مازندران بیان کرد: تفاوت دستگاه‌های شتابنگار و لرزه نگار در این است که در هنگام وقوع زمین لرزه، اگر دستگاه لرزه نگار بر روی کانون زلزله واقع گردد، این دستگاه از کار می افتد در حالی که چنین اتفاقی برای دستگاه‌های شتابنگار روی نمی‌دهد و این دستگاه‌ها رکوردهای زلزله را به ثبت می رسانند و از آن در طراحی ساختمان‌های مهم استفاده می‌گردد. ثبت این داده‌ها برای فهم طبیعت فرایندهای شکست پوسته لرزه زا، الگوی تابش امواج لرزه‌ای از چشمه و الگوی عبور امواج کاربرد دارد. همچنین ثبت حرکات قوی می تواند در توسعه روابط تجربی خصوصیات تکان قوی موثر باشد.
در حال حاضر هدف شبکه شتابنگاری، ثبت حرکات قوی زمین در نزدیکی مراکز زمین لرزه‌ها و گسل‌های فعال است که این فاصله برای ساختگاه سنگی حدود ۲۰تا ۲۵کیلومتر و برای ساختگاه‌های با خاک نرم تا ۱۰۰ کیلومتری از اثر گسیختگی است.
دکتر نظری در خاتمه گفت: از جمله کاربرد داده‌های شتابنگاری را می‌توان در طراحی مقاوم سازی ساختمان‌ها در برابر زلزله (آیین نامه ۲۸۰۰ در ایران)، آنالیز دینامیکی سازه‌های مهم (برج، سد، نیروگاه، سازه‌های صنعتی و ….)، تهیه نقشه‌های واکنش سریع جهت امداد و نجات(سامانه پاسخ سریع)، اعلام هشدار زودهنگام زلزله جهت مدیریت بحران(سامانه هشدار سریع)، تعیین شدت زلزله در مناطق مختلف و تخمین خسارت و …. اشاره کرد.