گروه سیاسی/ طی دو روز گذشته فایل ۵۰ دقیقهای از جلسه دو تن از فرماندهان نظامی در شبکههای مجازی انتشار یافت که برخی از مناسبات مربوط به هولدینگ یاس که پرونده تخلفات آن در دادگستری مورد بررسی قرار گرفت و متهمان آن نیز حکم گرفتند، انتشار یافت و همین موضوع، موجب شد […]
گروه سیاسی/
طی دو روز گذشته فایل ۵۰ دقیقهای از جلسه دو تن از فرماندهان نظامی در شبکههای مجازی انتشار یافت که برخی از مناسبات مربوط به هولدینگ یاس که پرونده تخلفات آن در دادگستری مورد بررسی قرار گرفت و متهمان آن نیز حکم گرفتند، انتشار یافت و همین موضوع، موجب شد برخی شبکههای خبری مانند «ایران اینترنشنال» و «بی بی سی» طی ساعات گذشته، مشغول تحلیل آن و درک و دریافتهای شخصی خود و تلقین آن به مخاطب هستند در حالی که در داخل کشور، کمتر رسانهای به آن پرداخته است و حتی خبر انتشار چنین فایلی را نیز طرح نکردند.
این نوع نگرش رسانههای داخلی و سکوت در برابر برخی رخدادهای مهم کشور، طی سالهای طولانی، موجب شد مرجعیت خبری از داخل کشور به خارج از کشور برود و بخشهایی از افکار عمومی، با این تصور که رسانههای داخلی در برابر این رویدادها، سکوت میکنند سراغ رسانههای آنسوی آب میروند و آن رسانهها نیز بیش از آنچه که به فکر شفافیت و روشنگری باشند به فکر جهتدهی به افکار عمومی برابر میل خود هستند و نتیجه این شد که در تحلیلهای خود از این فایل، نکاتی را میگویند که نه در این فایل طرح شده و نه با چند بار گوش دادن به این فایل صوتی، میتوان به چنین تحلیلی رسید.
رسالت رسانه روشنگری با در نظر داشتن طیفی از مصالح کلی و منافع ملی است و اتفاقاً رسانههای داخلی ازجمله روزنامهها و صدا و سیما بهتر از هر رسانه خارجی این نیت و انگیزه را دارند تا با چنین رویکردی موضوعات حساس را تحلیل کنند اما برعکس رسانههای داخلی، رسانههای معاند همه تلاش و تمرکز خود را بر این قرار دادند که گزارههای مورد نظر خود را در قالب تحلیلهایی مسموم بهعنوان حقیقت محض به افکار عمومی تزریق کنند تا ماهی مراد خود را از این آب صید کنند.
موارد گفته شده در شرایطی است که امروز همه میدانند نظامات سیاسی، ساختارهای متنوع و سازمانهای متفاوتی دارند که گاه برای هم نقش رقیب را بازی میکنند و همین نگرش موجب میشود برخی قوا، در اجرای وظایف خود دقت بیشتری داشته باشند چون احتمال میدهند توسط قوای ناظر و رقیب، تحت رصد و مانیتورینگ باشند و این هوشیاری در همه نهادها، در نهایت موجب افزایش ضریب کارآیی کلّیت مجموعه، کاهش سوءاستفاده و فساد میشود و دقیقاً به همین دلیل مشاهده اشکالات بزرگ، سوءاستفادههای موردی و حتی ورود دستگاه قضا و تشکیل پروندههای فساد در یک نهاد و یک وزارتخانه را نمیتوان و نباید به پای کل سیستم نوشت.
حتی اگر در یک نهاد نظامی و یک وزارتخانه مهم، چند نفر اقدام به ویژهخواری یا ساختارهای مشکوک ایجاد کنند تا رانتخواری خود را قانونی نشان دهند نیز نمیتواند بهانهای باشد تا کلیّت آن نهاد را به زیر سوال برد و کاری که از روز گذشته برخی شبکههای معاند تمام همت خود را بر آن گذاشتند، همین است در حالیکه تحلیل منصفانه موضوع، باید در رسانههای داخلی انجام شود.
همه تحلیلهای مسمومی که در رسانههای خارج از کشور ارائه میشود بهموازات سکوت خبری در رسانههای داخل کشور در حالی است که سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس در همین زمینه گفت: فایل صوتی مکالمه دو شخصیت نظامی را چندین بار گوش کردم، انتشار این فایل اتفاق خاصی نیست و بهتر است دشمنان خیلی قند در دلشان آب نشود که کار بزرگی کردهاند.
محمود عباسزاده مشکینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به فایل صوتی منتشر شده میان دو چهره نظامی گفت: گاهی پدیده نفوذ در خود سیستمهای نظارتی و جایگاههای حساس وارد شده و موجب میشود که باطل جای حق را بگیرد. اینها خیلی مهم است و باید آن را جدی بگیریم.
وی در خصوص فایل منتشر شده میان دو نفر از فرماندهان سپاه و مطرح شدن اسامی برخی مسئولان در آن و ایجاد شائبه در خصوص برخی چهرههای سیاسی گفت: اولاً اقتدار سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران و مردمی بودن آن نکتهای ثابت شده است و مردم با دلشان از این نهاد حمایت میکنند و این نهاد از دل مردم برای مردم و در کنار مردم است و روز به روز با کمترین هزینه، بیشترین قدرت و اقتدار را پیدا میکند. وی ادامه داد: سپاه یک نهاد کاملاً مکتبی، مردمی و رو به جلو است. طبیعتاً این مسأله مورد حسادت بدخواهان واقع شده و هرچه رشد سپاه بیشتر شود، کینهها افزایش مییابد. طبیعتاً ما هم منتظر چنین چیزهایی بودیم. عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: من این فایل را چندین بار گوش دادم؛ آنچه که بدخواهان میخواستند به دست بیاورند و بهانه تخریب سپاه قرار دهند، دستگیرشان نشده است و چیزی هم دستگیرشان نخواهد شد. دشمن با این جنگ روانی نمیتواند بر محبوبیت سپاه خدشهای وارد کند.
وی خاطرنشان کرد: فرماندهان ما فرزندان این ملت هستند و در مواقع خطر، جان خود را کف دست گرفتهاند. کسی که حاضر شده جانش را برای این ملت فدا کند و در این عرصه مسابقه گذاشته است، امروز اسیر دنیا نمیشود. ممکن است در این مجموعه به این بزرگی ۴ پلشتی هم وجود داشته باشد که این هم طبیعی است. بحث این است که روح حاکم بر این نهاد مخالف پلشتی، سوءاستفاده و کار غیرعادلانه است. مجموعه سپاه درون خودش حفاظتی دارد که ماموریتش بر این است که هیچ پاسداری کار غیرقانونی نکند.
وی با بیان اینکه به نظر من پدیده نفوذ به صورت جدی دارد کار خود را انجام میدهد، بیان کرد: گاهی پدیده نفوذ در خود سیستمهای نظارتی و جایگاههای حساس وارد شده و موجب میشود که باطل جای حق را بگیرد. اینها خیلی مهم است و باید آن را جدی بگیریم. خوشبختانه کمیسیون امنیت ملی که بازوی تخصصی مجلس در حوزه امنیتی است، به بحث نفوذ خیلی حساسیت دارد و طبیعتاً مساله مطرح خواهد شد و جزو اولویتهای ما است اما این مسائل به گونهای است که باید در یکسری لایحهها در مورد آن بحث شود و وقتی که به نتیجه رسیدیم نتیجه را به استحضار مردم به عنوان صاحبان کشور و انقلاب گزارش کنیم.
حرف آخر ما این است که ضمن قدردانی از ورود بدون رودربایستی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس، لازم میدانیم رسانههای داخلی و صدا و سیما نیز این فایل را تحلیل کنند و اگر کوتاهی و نقدی وجود دارد، این نقدها در رسانههای داخلی طرح شود و ما با سکوت خود به بدخواهان اجازه تحلیل ندهیم و مرجعیت خبری را از کشور خارج نکنیم.