مرگ فريدريش مسمر مبدع هيپنوتيزم
مرگ فريدريش مسمر مبدع هيپنوتيزم

    فريدريش آنتوان مُسمِر روان‏شناس آلماني، در ۲۳ مه ۱۷۳۴م در نزديكي بال در اتريش به دنيا آمد. وي پس از طي دروس متوسطه، در رشته پزشكي با درجه دكتري از دانشگاه وين فارغ التحصيل شد و به طبابت پرداخت. مسمر در جريان معالجه، روشي را برگزيد كه در جريان آن، با استفاده از […]

 

 

فريدريش آنتوان مُسمِر روان‏شناس آلماني، در ۲۳ مه ۱۷۳۴م در نزديكي بال در اتريش به دنيا آمد. وي پس از طي دروس متوسطه، در رشته پزشكي با درجه دكتري از دانشگاه وين فارغ التحصيل شد و به طبابت پرداخت. مسمر در جريان معالجه، روشي را برگزيد كه در جريان آن، با استفاده از خواص آهن‏رباي معمولي و سپس با كمك مغناطيس حيواني، با لمس كردن بيمار با دست، بيمار را درمان مي‏كرد. روش ابداعي مسمر سر و صداي زيادي برپا كرد تا جايى كه او را از وين اخراج كردند. از اين رو در سال ۱۷۷۸م به پاريس رفت و كار خود را ادامه داد. روش درماني مُسمر كه امروزه به هيپنوتيزم معروف است با تلقين بيمار همراه بود و گه گاه نتايجي در معالجه بيماران حاصل مي‏گشت. قواعد علم مسمريسم در كليات بر اصول مانيه‏تيسم استوار است كه شامل نيرويى در بدن انسان و برخي از حيوانات است كه اصل و ذات آن ناپيداست اما به واسطه اثرها و خاصيت‏هايى كه دارد، پي به وجود آن برده‏اند. به عبارت ديگر، موجي است كه از بدن انسان خارج مي‏شود و از يكي به ديگري اثر مي‏كند. در اين راستا، اين موج در شرايط و حالات خاصي قادر به جذب و دفع مي‏باشد. مركز اين نيرو بيشتر در چشم است و كساني كه داراي اين نيرو مي‏باشند مي‏توانند ديگران را تحت تاثير قرار دهند و آن‏ها را مطيع اراده خود سازند و يا به خواب مغناطيسي ببرند. يكي از راه‏هاي استفاده از هيپنوتيزم يا خواب مصنوعي، درمان برخي بيماري‏هاي رواني است. فريدريش مسمر سرانجام در ۵ مارس ۱۸۱۵م در ۸۱ سالگي درگذشت.

 

مرگ هنري راولين سون، محقق و خاورشناس انگليسي
هنري كروزويك راوْلين‏سون خاورشناس معروف انگليسي در ۱۱ فوريه ۱۸۱۰م در نزديكي آكسفورد انگلستان به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات متوسطه، وارد ارتش شد و از طريق شركت هند شرقي عازم هندوستان گرديد. راولين سون درجريان اين سفر به فراگيري زبان و ادبيات فارسي تشويق شد و اين زبان را آموخت. آشنايى و تسلط او به زبان فارسي باعث شد تا به همراهي جمعي از افسران انگليسي جهت آموزش نظامي به ايران اعزام شوند. از آنجايى كه راولين سون فارسي را به رواني حرف مي‏زد مورد توجه شاه ايران و مقامات دربار قرارگرفت. او پس از چندي به كرمانشاه عزيمت كرد و به تحقيق و بررسي درباره سنگ نوشته‏هاي آثار باستاني كرمانشاه مشغول شد. از اين رو تا زماني كه در ايران بود از كتيبه‏هاي تخت جمشيد، كتيبه‏هاي ميخي طاق بستان و كوه بيستون رونوشت برداشت و سال‏ها بر روي آنها مطالعه نمود تا توانست به كشف آنها نائل آيد. خواندن كتيبه‏هاي بيستون مانند كليدي بود كه درهاي بسته تاريخ قديم را باز كرد. هم‏چنين نبوغ راولين سون در پيدا كردن اين كليد و ترجمه سنگ نوشته‏هاي ميخي، از كاميابي‏هايى است كه نصيب وي شد. او اين متون را ترجمه كرد و ترجمه‏اي از آن را به زبان فارسي به محمدشاه قاجار اهدا نمود. توفيق او در اين امر باعث شد تا كمپاني هند شرقي به او مدال طلا دهد و به عنوان نماينده پارلمان انگلستان انتخاب گردد. راولين‏سون چندي پس از آن به عنوان وزيرمختار به ايران آمد اما كار اصلي او همچنان تحقيق در تاريخ ايران و متون ميخي بود. هرچند در اين ميان به عنوان وزيرمختار بريتانيا، سياست‏هاي استعماري انگلستان را در منطقه دنبال مي‏كرد و در جستجوي مطامع استعمار پير هم بود. در كنار آن، موفقيت‏هاي علمي راولين سون موجبات عضويت وي در انجمن‏هاي علمي متعددي را فراهم آورد و القاب و عناوين زيادي را دريافت كرد. از راولين سون آثاري بر جاي مانده كه كتب كتيبه ميخي فارسي در بيستون، مطالعات درباره كتبيه‏هاي ميخي آسياي غربي و يادداشت‏هايي درباره قديمي‏ترين ادوار تاريخي بابل و مقالات متعدد ديگر از آن جمله‏اند. هنري كروزويك راولين سون سرانجام در پنجم مارس ۱۸۹۵م در ۸۵ سالگي درگذشت.