حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی همزمان با روز درختکاری سه اصله نهال کاشتند. رهبر انقلاب پس از کاشت نهالها در سخنانی درباره علت کاشت سه نهال به شعار امسالِ روز درختکاری با عنوان «هر ایرانی سه نهال»، اشاره کردند و گفتند: اگر بر اساس شعار انتخاب شده، هر ایرانی سه نهال بکارد، برنامه دولت […]
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی همزمان با روز درختکاری سه اصله نهال کاشتند.
رهبر انقلاب پس از کاشت نهالها در سخنانی درباره علت کاشت سه نهال به شعار امسالِ روز درختکاری با عنوان «هر ایرانی سه نهال»، اشاره کردند و گفتند: اگر بر اساس شعار انتخاب شده، هر ایرانی سه نهال بکارد، برنامه دولت برای کاشت یک میلیارد نهال، از سال ۱۴۰۲ و در طول چهار سال محقق خواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای به اهمیت موضوع نهالکاری در حفظ محیط زیست اشاره کردند و با تاکید بر اینکه با کمک مردم امکان تحقق کاشت یک میلیارد نهال وجود دارد، افزودند: توصیه متخصصان و کارشناسان این است که علاوه بر کاشت درختهای میوهدار باید درختان جنگلی و درختانی که چوب آنها دارای اهمیت است نیز کاشته شوند زیرا تجارت چوب در اقتصاد کشور تاثیر بسزایی دارد.
ایشان خاطرنشان کردند: نتیجه اقتصاد تک محصولی، وضعیت کنونی کشور است که در زمینههای ارزش پول ملی و تورم و گرانی دارای مشکلات است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به تلاش مسئولان برای حل مشکلات، گفتند: مسئولین باید از همه راههای ممکن اقتصادی استفاده کنند تا بتوانند برای حل مشکلات مردم به راه حل درستی برسند.
حضرت آیتالله خامنهای، تصریح به حفظ محیط زیست را یکی از امتیازات برجسته قانون اساسی کشور برشمردند و تاکید کردند: هیچکس نباید این قانون را نقض کند.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنان خود به موضوع «مسمومیت دانشآموزان» نیز اشاره کردند و با تاکید بر اینکه مسئولان و دستگاههای اطلاعاتی و انتظامی باید با جدیت آن را دنبال کنند گفتند: این موضوع یک جنایت بزرگ و غیرقابل اغماض است و اگر کسانی در این ماجرا دست داشته باشند، باید عوامل و مسببین آن به اشد مجازات برسند. حضرت آیتالله خامنهای این موضوع را جنایت درحقِ معصومترین عناصر جامعه یعنی کودکان و همچنین موجب ناامنی روانی جامعه و نگرانی خانوادهها دانستند و خاطرنشان کردند: همه بدانند اگر کسانی به عنوان عوامل این جنایت شناسایی و محکوم شوند، هیچ عفوی درمورد آنها نخواهد بود زیرا باید به اشد مجازات برسند تا مایه عبرت دیگران شود.
متن کامل بیانات رهبر انقلاب پس از کاشت نهال در روز درختکاری به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
بحمدالله خدای متعال توفیق داد امسال هم مثل سالهای گذشته در فصل نهالکاری وظیفهی خودمان را در این زمینه، در حدّاقلّی که برای من ممکن بود، انجام بدهم. امسال مسئولین این شعار را مطرح کردند که هر ایرانی سه نهال بکارد؛ ما هم امروز سه نهال کاشتیم، مثل بقیّهی ایرانیها. اگر چنانچه انشاءالله به عدد ملّت ایران برای هر نفر سه نهال کاشته بشود، معنایش این است که در طول چهار سال، برنامهی دولت در مورد ایجاد یک میلیارد نهال تحقّق پیدا خواهد کرد؛ یعنی سالی ۲۵۰ میلیون در طول چهار سال، که انشاءالله از سال ۱۴۰۲ آغاز خواهد شد. این برنامه، برنامهی مهمّی است. مسئلهی نهالکاری، مسئلهی حفظ محیط زیست و فواید فراوانی که بر تکثیر نهالکاری و تکثیر درخت در جامعه و در کشور به وجود میآید، از مهمترین مسائل کشور است. مخصوص ما هم نیست؛ کشورهای همسایهی ما بعضی تا یک مقطع معیّنی چهار میلیارد و بعضی ده میلیارد برنامهریزی کردهاند؛ حالا چقدر بتوانند یا نتوانند بحث دیگری است، لکن ما میتوانیم. ما به کمک مردم، در طول چهار سال، از ۱۴۰۲ تا چهار سال، انشاءالله میتوانیم یک میلیارد نهال را ایجاد کنیم؛ به توفیق الهی، انشاءالله مردم در این زمینه همّت به خرج خواهند داد، دستگاهها هم کمک کنند، و هر دستگاهی وظیفهای دارد انجام بدهد.
یک نکته این است که کاشتن نهال امر مهمّی است؛ هم برای محیط زیست مهم است، هم برای اقتصاد کشور مهم است. چند سال قبل از این، بعضی نامه نوشتند و توصیه کردند که نهالهای درختهای میوهدار غرس بشود، ما هم درختهای میوهدار غرس کردیم. امسال بعضی از افراد متخصّص و وارد به من تذکّر دادند که درختهای غیر میوه، درختهای جنگلی، درختهای گوناگون دیگری هم که چوب آنها میوهی آنها محسوب میشود، برای کشور مهم است؛ کاملاً حرف درستی است و به مردم توصیه میکنم که در کنار درخت میوهدار، درختهای جنگلی [هم غرس کنند]؛ درختهایی که چوب اینها مهم است، هم برای مصرف داخلی چوب در کشور و هم برای تجارت چوب که یکی از مسائل مهم است. خب ما در کشورمان نیاز به این داریم که از همهی امکانات ممکنِ اقتصادی استفاده کنیم. وضع [آن] اقتصادی که وابستهی به یک محصول باشد، به همین جایی میرسد که امروز شما ملاحظه میکنید. ما امروز مشکل داریم؛ هم در زمینهی ارزشِ پولِ ملّیمان مشکل داریم، هم در زمینهی تورّم و گرانی مشکل داریم. از همهی راههای ممکن اقتصادی بایستی مسئولین استفاده کنند. البتّه مشغول کارند ــ من میبینم ــ و تلاش میکنند؛ انشاءالله که این تلاشها را با قوّت ادامه بدهند و برای این مشکلات اقتصادیِ مردم راهحلّ درستی را انشاءالله پیدا کنند و اجرا کنند. یکی از کارهای مهم همین مسئلهی درختکاری است که میتواند برای اقتصاد کشور به معنای واقعی کلمه دارای اهمّیّت باشد. ما جزو کشورهای معدودی هستیم که حفظ محیط زیست را در قانون اساسیمان داریم. در قانون اساسی ما، حفظ محیط زیست تصریح شده و این چیز مهمّی است؛ هیچ کس نبایستی این قانون را نقض کند، و این جزو امتیازات برجستهی قانون اساسی ما است. امیدواریم انشاءالله در این قضیّه مردم توفیق پیدا کنند، مسئولین توفیق پیدا کنند و کارهای لازمی را که بر عهدهی همه است، انشاءالله به توفیق الهی انجام بدهند. من میخواهم یک اشارهای هم بکنم به مسئلهی رایجِ این روزها که گفته میشود مسئلهی مسمومیّت دانشآموزان.(۱) در این زمینه، اطّلاع دارم که مسئولین نشستهاند بحث کردهاند و تلاش میکنند، وظایف را مشخّص کردهاند. من میخواهم تأکید کنم که این مسئله را بِجِد باید تعقیب کنند. مسئله، مسئلهی مهمّی است. اگر واقعاً دستهایی در کار باشد و افرادی، گروههایی، در این زمینه دخالت داشته باشند، این جنایتِ بزرگ و غیر قابل اغماضی است. اگر کسانی در این کار دست دارند ــ که بلاشک لابد کسانی دست دارند؛ به یک نحوی حتماً کسانی دست دارند ــ بایستی دستگاههای مسئول، دستگاههای اطّلاعاتی، دستگاههای انتظامی دنبال کنند و سررشتهی این جنایت را پیدا کنند ــ هم عاملین را، هم مسبّبین را ــ و اینها بایستی به اشدّ مجازات محکوم بشوند و دربارهی اینها اشدّ مجازات بایستی اجرا بشود. چون این یک جنایت کوچکی نیست؛ این جنایتی است هم در حقّ معصومترین عناصر یک جامعه ــ یعنی کودکان ــ و هم موجب رعب و موجب ناامنی روانیِ جامعه و نگرانی خانوادهها است؛ اینها چیزهای کوچکی نیست. اینها را بایستی با جدّیّت دنبال بکنند و این را همه بدانند که اگر چنانچه کسانی محکوم شدند، عفوی هم در مورد اینها وجود نخواهد داشت و حتماً بایستی مجازات بشوند و مجازات اینها موجب عبرت بشود.
امیدواریم خداوند متعال برای ملّت ما، کشور ما، مردم ما، آحاد جامعهی ما انشاءالله خیر مقدّر بفرماید و الطاف الهی شامل حال ما باشد ــ همچنان که بحمدالله تا امروز هم چنین بوده ــ و مسئولین هم بتوانند کارهایی را که در نظر دارند انجام بدهند، با جدّیّت انشاءالله دنبال کنند و پیش بروند.
گفتنی است ایشان طی سالهای اخیر، پس از کاشت درخت، تذکرات مهم و قابل تأملی را برای حفظ منابع طبیعی، توجه به مسائل و ضروریات محیط زیستی بهخصوص توجه به حفظ جنگلها، پرهیز از گسترش شهرها، تخریب فضای سبز کلانشهرها و مواردی از این دست خطاب به مردم و مسئولان کشور بیان کردهاند. به گزارش مهر، نکاتی که ایشان در طول سالیان در مراسم درختکاری بر آن ها تاکید داشته اند از این قرار است:
رهبر انقلاب در این سنوات حدود ۱۰ مرتبه درباره قطع درختان و تعرض به جنگلهای کشور هشدار دادهاند که حاکی از اهمیت این موضوع و لزوم اقدام جدی مسئولان نسبت به حفظ جنگلها و مراتع کشور است.
رهبر معظم انقلاب ۱۵ اسفندماه سال ۱۳۹۰ در بیاناتی اظهار داشتند: روز درختکاری که در کشور معمول و باب شده، یکی از روزهای پربرکت در جمهوری اسلامی است؛ چون درخت و گیاه برای کشور، برای زندگی، برای مردم، برای تنفس، یک امر ضروری است.
مقام معظم رهبری همچنین در ۱۵ اسفندماه سال ۱۳۹۱ اظهار داشتند: گلایهای که باید بکنم از مجموع مسئولینِ مسئلهی درخت و درختکاری و جنگل و این چیزها، این است که ما اینجا دانه دانه درخت میکاریم، اما صدها صدها و هزارها هزارها درخت در جاهائی که نباید قطع شود، بیجهت قطع میشود؛ این خیلی اشکال بزرگی است که وجود دارد. علاوه بر اینکه آبادیها و سبزیهای اطراف شهرهای بزرگ به غلط و به غصب در اختیار افرادی قرار گرفت که میخواستند از زمین سو استفاده کنند و هنوز هم دارند میکنند، و سبزی تبدیل شد به سیمان و آهن و اینها – که این یک مصیبتی برای شهرهاست – مجموعهی جنگلی کشور هم مورد تهدید جدی قرار داشت و قرار دارد؛ که باید جداً از آن جلوگیری شود.
۱۸ اسفندماه سال ۱۳۹۴ رهبر معظم انقلاب در بیاناتی اظهار داشتند: اینکه مثلاً بنده یک نهال اینجا غرس کنم و مثلاً چند هزار نهال غرس بشود، [امّا] از آن طرف به جنگلهای ما تهاجم بشود یا به باغهای قدیمی ما تهاجم بشود، این خلاف مصلحت است. من میشنوم گاهی اوقات که این گونههای قدیمی بومی اصیل ایرانی که در جنگلهای ما بوده، بهتدریج دارد کم میشود؛ بیم این هست که بعضی از این گونههای اصیل ایرانی جنگلهای ما اصلاً از بین بروند؛ لذا که بایست حفاظت کرد، حراست کرد.
مقام معظم رهبری همچنین در ۱۵ اسفندماه سال گذشته پس از کاشت نهال در روز درختکاری در بیاناتی اظهار داشتند: یکی از کارهای جدّیِ حفاظت از محیط زیست، مسئلهی آب و خاک است. خیلیها غافلند از اینکه آب و خاک دو ثروت عظیم ملّی است، دو ذخیرهی حیاتی همهی ملّتها است در همهی کشورهای عالم؛ نباید با اینها مسرفانه برخورد کرد و نباید خاک را تخریب
و نابود کرد.
رهبر معظم انقلاب اذعان داشتند: یک نکتهی دیگری که باز آن هم مربوط به سازمان حفاظت محیط زیست است، جلوگیری از تبدیل زمینهای کشاورزی است که شنفته میشود در یک موارد زیادی زمینهای کشاورزی را در اطراف شهرها، در نزدیکی شهرها، در بعضی از دشتها تبدیل میکنند به بناهای دیگری؛ جلوی این [کار] باید گرفته بشود، این قطعاً به زیان منافع ملّی است. باید زمینهای کشاورزی توسعه داده بشود که این البتّه فقط کار [سازمان حفاظت] محیط زیست نیست؛ وزارت کشاورزی و بعضی دستگاههای دیگر هم در این [قضیّه] تأثیر دارند.
واکاوی در بیانات مقام معظم رهبری پس از کاشتن نهال در سالهای اخیر حاکی از توجه جدی ایشان به حوزه محیط زیست و ضرورت حفظ آن است؛ بر همین اساس انتظار بهحق جامعه از مسئولان امر آن است که با تسری بیش از پیش بینش و نگاه مقام معظم رهبری به مقوله محیط زیست در حوزه مسئولیت خود، شاهد بهبود وضعیت زیست محیطی کشور در حوزههای مختلف باشیم.