کاوه ایرانی – روزنامه نگار/ با گذشت حدود شش روز از ترور شهید فخری زاده، واکنش ها به این ترور همچنان در صدر اخبار است. اما آنچه که بیش از همه اذهان عمومی را به خود جلب کرده است، روایت های متعدد و متناقض از علمیات ترور این دانشمند اتمی ایران است. […]
کاوه ایرانی –
روزنامه نگار/
با گذشت حدود شش روز از ترور شهید فخری زاده، واکنش ها به این ترور همچنان در صدر اخبار است. اما آنچه که بیش از همه اذهان عمومی را به خود جلب کرده است، روایت های متعدد و متناقض از علمیات ترور این دانشمند اتمی ایران است. تا کنون پنج روایت در خصوص نحوه شهادت محسن فخری زاده در رسانه ها منتشر شده که هیچ کدام از آنها مورد تائید قرار نگرفته است.
به گزارش «جمله» بعد از ترور شهید محسن فخری زاده تا امروز، روایتهای مختلفی از جزییات عملیات تروریستی منتشر شده است و مسئولان امنیتی و مقامات مختلف روایتهایی مطرح کردهاند که اصلا شبیه هم نیستند و نمیتوانند همزمان درست باشنند. روز گذشته پنجمین روایت از نحوه شهادت محسن فخری زاده در رسانه ها منتشر شد. روایتی که تفاوت زیادی با آنچه طی این روزها گفته شده است دارد.
روز گذشته صدا و سیما در گفتوگو با شهره پیرانی، همسر شهید داریوش رضایینژاد، روایتی دیگر از ماجرای ترور شهید محسن فخریزاده داده است که پنجمین روایت غیررسمی درباره این ماجرا محسوب میشود و با برخی روایتهای پیشین در تناقض است.
شهید داریوش رضایینژاد که بر اساس برخی گزارشها در حوزه هستهای فعال بود، مرداد سال ۹۰ به ضرب گلوله موتورسواری در تهران به شهادت رسید.
شهره پیرانی که ارتباط خانوادگی با خانواده محسن فخریزاده دارد، به نقل از همسر وی گفته است که پس از شنیدن صدای برخورد و لرزه و شنیدن صدای دو گلوله که به شیشه ماشین خورده است، محسن فخریزاده در را باز میکند و از ماشین بیرون میرود تا خودش را به ماشین محافظانش برساند ولی دو گلوله به کتف او اصابت میکند.
بر اساس این روایت، شهید فخریزاده خودش رانندگی میکرده و همسرش پس از این ماجرا از ماشین بیرون میآید و نزدیک فخریزاده بوده است.
خانم پیرانی میگوید پس از زخمیشدن فخریزاده، سرتیم محافظان او به صحنه میرسد و خودش را روی فخریزاده میاندازد ولی چهار گلوله میخورد که یکی از گلولهها به پای او میخورد و کنار میرود و بقیه گلولهها به بدن فخریزاده اصابت میکند و او شهید میشود.
خانم پیرانی بخشی از این روایت را به نقل از عروس شهید فخریزاده میگوید و تاکید دارد که فخریزاده در جریان درگیری، مراقب محافظان بوده و به سرتیم محافظان میگوید که به محافظان بگوید که از ماشین بیرون نیایند. او درباره چگونگی شنیده شدن جزئیات گفتوگوهای دو فرد زخمی که زیر رگبار گلوله بودهاند، توضیحی نداده است ولی به نقل از همسر فخریزاده گفته که بعد از پایان رگبار گلولهها، وانت نیسان حامل الوار منفجر میشود. بر اساس این روایت، خرده چوبهای ناشی از انفجار به صورت همسر فخریزاده برخورد کرده است ولی بهرغم اینکه او بیرون و نزدیک همسرش بوده، گلولههایی که «از چپ و راست» شلیک شدهاند، به او برخورد نکرده است. در این روایت مشخص نیست آیا همسر فخریزاده کسانی را در صحنه شلیک دیده است یا نه.
تعداد تیم محافظان فخری زاده
خبرگزاری فارس پس از ترور فخری زاده در گزارشی نوشت که خودروی دکتر فخری زاده و «دو خودروی محافظ او» مورد حمله قرار میگیرند. جواد موگویی «مستند ساز» هم نوشته «بعد از عبور خودروی محافظ اول، عملیات آغاز شده است. او می نویسد در همین لحظه خودروی اسکورت۲ میرسد و حامد اصغری سرتیم محافظان پیاده میشود و خود را روی فخریزاده میاندازد و ۴ گلوله میخورد.»
فریدون عباسی هم میگوید تیم محافظان به فخری زاده رسیده اما بعد از انفجار نیسان، حواسشان به آن سمت پرت میشود و تک تیراندازها به سمت فخری زاده شلیک میکنند.
در گزارش جدید خبرگزاری فارس آمده است که «تعداد خودروهای محافظ، ۳ خودرو بودند» اما «ماشین پیشروی تیم حفاظت چند کیلومتر مانده به محل حادثه، اسکورت را برای چک و خنثی محل مقصد» ترک کرده است.
به این ترتیب در نخستین روایت، تعداد خودورهای محافظ نامشخص است و معلوم نیست خودروی محافظ وجود داشته یا آنکه تعداد خودروهای محافظ چندتا بوده است.
خبرگزاری فارس در گزارش اولیه خود نوشته بود ظهر جمعه حوالی ساعت ۱۴ خودروی فخریزاده به همراه دو خودرو محافظ وارد آبسرد دماوند شده و یک کیلومتر جلوتر از ورودی شهر آبسرد و نزدیک باغی معروف به باغ سرهنگ، خودرو با رگبار متوقف میشود.»
فریدون عباسی هم میگوید مهاجمان «با تیراندازی میخواستند کاری کنند که خودروی فخریزاده کنار نیسان متوقف شود و بعد انفجار نیسان را انجام دهند.»
مهاجمان ترور فخری زاده
خبرگزاری فارس در گزارش اولیه مدعی شده بود بعد از فروکش کردن تیراندازیها، چند مهاجم متواری میشوند. جواد موگویی، اما تعداد مهاجمان را ۱۲ نفر اعلام کرد و موقعیت ۱۰ نفر از آنان را توضیح داد «در آن دست بلوار نیز خودروی سانتافه با ۴ سرنشین در انتظار بوده است. بهعلاوه ۴ موتورسوار و دو تکتیرانداز»
با این حال، در روایت جدید خبرگزاری فارس آمده است هیچ عامل انسانی در محل ترور حضور نداشته و تیراندازیها تنها توسط سلاح خودکار انجام شده است.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی روز دوشنبه خبر داده که «محل ترور نیز از قبلا مشخص بوده است»! این یعنی به گفته این مقام عالی امنیتی، آنها کاملا میدانستند عملیات ترور در چه نقاطی قرار است اتفاق بیفتد. با این حال به گفته شمخانی «دشمن از سبک و شیوه کاملاً جدید، حرفهای و تخصصی استفاده کرد که متأسفانه توانستند موفق شوند و فخری زاده را بعد از ۲۰ سال تلاش به شهادت برسانند.»
به گفته شمخانی «عملیات بسیار پیچیده و با تجهیزات الکترونیکی» انجام شده و البته خبر داده که «هیچ فردی در صحنه حضور نداشته است.» این در حالی است که همان روز حادثه، صداوسیما خبر داده بود که «۵ یا ۶ فرد مسلح از سوی دیگر خیابان» پس از انفجار نیسان مشغول تیراندازی به سمت خودروی حامل فخری زاده شدهاند.
صداوسیما همچنین به نقل از منابع خود خبر از «دستگیری یک نفر از تروریستها» و تداوم «بررسی و تحقیقات» داد اما رجانیوز رسانه امنیتی دیگر، این خبر را تکذیب کرد و در توییتر خود نوشت که «منابع» این پایگاه خبری، بازداشت یک نفر از عوامل ترور فخریزاده را تایید نکردهاند.
فریدون عباسی نماینده مجلس و رییس پیشین سازمان انرژی اتمی هم خبر داده که مهاجمان در جریان ترور محسن فخری زاده قصد داشتند او را با انفجار نیسانی که کنار جاده پارک شده بود بکشند، اما در نهایت او را با تیراندازی از پا درآورند.»
خبرگزاری فارس اما در گزارش دوم خود نوشته صدای ناشی از اصابت چند گلوله به ماشین [ضد گلوله]، موجب جلب توجه فخریزاده و متوقف کردن ماشین میشود و فخریزاده به تصور اینکه صدا ناشی از برخورد با مانع خارجی یا اشکال در موتور خودرو بوده از ماشین پیاده میشود.» اما رسانه امنیتی آماج روایت جدیدی از شروع عملیات میدهد و مینویسد دلیل توقف انفجار نیسان بوده نه تیراندازی و ادامه میدهد: «سرنشینان خودروی در حال حرکت (هدف) با انفجار نیسان [ساکن] در فاصله کمی از آنها، غافلگیر شده و خودرو توسط راننده متوقف میشود.»
بعد از ترورهای هستهای چند سال قبل، مستندی به نام کلوپ ترور ساخته شد که بعضی افراد را به حضور در این عمیات متهم میکرد. بعدا مشخص شد که آن سناریوها نیز واقعیت نداشته است.
به نظر می رسد بعد از انتقادات به نحوه محافظت از محسن فخری زاده، روایت جدید خبرگزاری فارس ساخته شده است تا از حجم انتقادات بکاهد. شاید هم نهادهای اطلاعاتی با انتشار ضد اطلاعات به دنبال گرفتار کردن مهاجمان هستند. اما این رفتارها قطعا اگر با توضیح قانعکننده همراه نشوند، به اعتماد عمومی آسیب میزنند. به خصوص اینکه تصاویری مثل گفتگوی همسر فخری زاده با خبرگزاری فارس که جملات از پشت دوربین گفته میشد، به این جو بیاعتمادی دامن میزند.