معیشت تهدیدی برای مشارکت
معیشت تهدیدی برای مشارکت
چند روزی است که مرحله نهایی نام‌نویسی نامزدها برای انتخابات مجلس شروع شده اما به‌نظر می‌آید که همچنان تنور انتخابات در سطح جامعه سرد است و گویا تصمیمی برای گرم شدن هم ندارد.

سرویس سیاسی جمله – چند روزی است که مرحله نهایی نام‌نویسی نامزدها برای انتخابات مجلس شروع شده اما به‌نظر می‌آید که همچنان تنور انتخابات در سطح جامعه سرد است و گویا تصمیمی برای گرم شدن هم ندارد.
بدیهی است از جریان سیاسی اصولگرا که سه قوه را در دست دارد و بهانه‌ای پیدا نمی‌کند که ناکامی و ناکارآمدی را به آن حواله کند توقع می‌رود برای ایجاد فضای رقابتی سالم در انتخابات گامی بردارد، آسیب‌شناسی کند و اقدامات پیشگیرانه‌ای تدبیر نماید تا فضای انتخابات گرم‌تر شود و درصد مشارکت مردم از دو انتخابات مجلس در اسفند ۹۸ و ریاست‌جمهوری در خرداد ۱۴۰۰ پیشی گیرد.
جای تأسف است که بگوییم برخی رجال اصولگرا طی دو تا سه ماه گذشته، اظهارنظرهایی در این زمینه داشته‌اند که نه تنها به گرم‌تر شدن فضا کمکی نکرد که نشان داد برای بخش‌هایی از این افراد، اساساً مشارکت بالا که همواره مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است، اهمیتی ندارد.
نگاه از بالا به احزاب سیاسی منتقد دولت، تهدید به مشارکت اجباری، بی‌توجهی به فعالیت آزادانه احزاب قانونی و نداشتن طرحی برای این موضوع، در بخشی از اظهار نظرهای رجال این جریان سیاسی نمود داشت که در زمان مناسب در تحلیل سیاسی «جمله» به آن پرداخته شد.روز گذشته آخرین اظهارنظر از این دست را «احمد وحیدی» به‌عنوان وزیر کشور دولت سیزدهم و مسئول اجرای انتخابات عنوان کرد.وزیر کشور با بیان این‌که انتظار و برآورد ما این است در این دوره هم فعالان سیاسی و نامزدهایی از همه جریان‌ها و جناح‌ها و احزاب پای‌کار بیایند و وارد صحنه شوند و چند روز گذشته هم نشان می‌دهد همه آرا و جریان‌های سیاسی در این دوره هم حضور دارند و نماینده معرفی کرده‌اند، خاطرنشان کرد: این ‌یک اتفاق مهم و ضروری است و ما هم به‌عنوان مجری انتخابات همه گرایش‌ها و فعالان سیاسی و تشکل‌ها و افراد واجد شرایط را تشویق و ترغیب می‌کنیم و فراخوان می‌دهیم در این ماراتن سیاسی حضور پیدا کنند و فعالانه نقش مثبتی در جهت منافع مردم و جامعه ایفا کنند.
وحیدی به نقش مهم احزاب و تشکل‌های رسمی سیاسی در ترغیب و تشویق مردم به حضور در انتخابات و معرفی نامزدها و چهره‌های واجد شرایط اشاره کرد و یادآور شد: بخش مهمی از تحقق و نمود نقش مثبت احزاب و گروه‌ها و اثرگذاری آن‌ها در حل مشکلات جامعه و ارائه راهکار برای آن‌ها در همین حضور و معرفی چهره‌های کاردان و صالح و ارائه برنامه‌هایی که بتواند مردم را جذب کرده و به صحنه بیاورد و مشوق مشارکت آن‌ها در انتخابات باشد، است.وی در پاسخ به این پرسش که آیا با مراجع چهارگانه قانونی استعلام‌ها در بررسی صلاحیت نامزدها و شورای نگهبان برای اینکه چنین فضایی در انتخابات فراهم شود، تعامل و رایزنی وجود دارد؟ تصریح کرد: اگر بنا باشد برخی احزاب در این زمان و موقعیت کنار بنشینند و به هر دلیل و بهانه از انتخابات کنار بکشند، به نظر من فلسفه وجودی آن‌ها زیر سؤال می‌رود.

درخصوص سخنان وزیر کشور سه نکته را لازم به طرح می‌دانیم:
نخست این‌که افزایش مشارکت و حضور افراد واجد صلاحیت به‌عنوان نامزد و حضور پرشور رأی‌دهندگان امری نیست که با توصیه و دستور و تأکید وزیر کشور محقق شود بلکه برعکس به عمل و سلوک سیاسی مجریان و ناظران انتخابات مربوط می‌شود.به عبارت روشن، جامعه و همچنین احزاب سیاسی باید به این جمع‌بندی برسند که حاکمیت یک‌دست اصولگرایان به‌دنبال فراهم کردن فضایی است که امکان انتخاب شدن برای همه باشد و این‌گونه نباشد که از حضور حداکثری برای گرم کردن فضا بهره ببرد.
نکته دوم این‌که ادعای وزیر کشور مبنی بر مشارکت همه گروه‌ها و طیف‌های سیاسی در انتخابات، کمی خوش‌بینانه است و برابر آگاهی ما بسیاری از احزاب منتقد، اعلام کردند که بنا به دلایل مختلف تمایلی برای شرکت در انتخابات ندارند و رجال سرشناس اصلاح‌طلب نیز نامزد انتخابات مجلس نشدند.
روز گذشته سخنگوی ستاد انتخابات کشور اعلام کرد آمار ثبت‌نام به حدود شش هزار نفر رسید و احتمالاً کثرت نامزدها، موجب شد وزیر کشور به خطا آن را نشانه حضور نامزد از سوی همه گروه‌هاتعبیر کند که در این خصوص هم به جناب وحیدی باید گفت تکثر با تعدد فرق دارد و آمار بالای نامزدها در رقابت‌های انتخاباتی، لزوماً به معنای تکثّر و حضور نامزد مورد حمایت طیف‌های مختلف سیاسی نیست.
نکته آخر ما درخصوص ضرورت افزایش مشارکت در انتخابات مجلس این است که بخش قابل‌توجهی از مردم به دلیل مشکلات معیشتی، فشارهای اقتصادی و نارضایتی‌های صنفی تمایلی برای حضور در انتخابات ندارند و این دیگر به حضور یا عدم حضور احزاب سیاسی منتقد دولت مربوط نمی‌شود.
البته حل این مشکلات در حیطه وظایف وزیر کشور هم نیست اما وی به‌عنوان مجری انتخابات و کسی که در نهایت موظف است مقابل دوربین رسانه‌ها بنشیند و آمار مشارکت را اعلام کند، تکلیف دارد موضوع را در جلسات هیأت دولت طرح کند و هشدار دهد مبنی بر این‌که بزرگترین تهدید مشارکت در انتخابات روز جمعه ۱۱ اسفند، نه کوتاهی احزاب سیاسی یا کنشگری فعالان شاخص که مشکلات عمیق اقتصادی و معیشتی مردم است و لازم است دولت سیزدهم برای بستن این تنگه اقدامی عاجل انجام دهد.

  • نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی