گروه اقتصادی جمله – تورم همچنان بزرگترین چالش دولت سیزدهم است که البته همواره سعی در رفع آن دارد، اما جراحی اقتصادی آنچنان دردناک بود که آثارش تا به امروز بر زیست روزمره ایرانیان سنگینی میکند.
اما مهمترین شاخص تورم به بخش خوراکیها اختصاص دارد که هیچ کس را از آن گریزی نیست. در شهریور ماه ١٤٠٢ ، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ٢٠١,٧ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ٢.٠ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ٣٩.٥ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ٤٦.١ درصد افزایش داشته است.
اگرچه وضعیت تورم نقطه به نقطه درحال بهبود است و بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران در شهریور ماه ١٤٠٢ ، تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ٣٩,٥ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ٣٩.٥ درصد بیشتر از شهریور ماه ١٤٠١، برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند. تورم نقطه به نقطه شهریور ماه ١٤٠٢ ، در مقایسه با ماه قبل، ٠,٣ واحد درصد کاهش یافته است.
در همین گزارش تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ٢,٠ درصد بودهاست. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات»، ١.٥ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ٢.٣ درصد بوده است.
دولت در حوزه تورم سالیانه نیز قدمهای کوچکی روبه جلو برداشته است و نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ٤٦,١ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ٠,٦ واحد درصد کاهش یافته است.
این گزارش نشان میدهد که همچنان نگرانی درباره تورم خوراکیها جدی است و دولت نیازمند یک برنامه ریزی بلندمدت برای حل این مشکل است که صرفهجویی در تشریفات دولتی یکی از مهمترین آنهاست. تا زمانی که هزینههای دولت کاهش پیدا نکند، بودجه واقع بینانه تنظیم نگردد و جلوی رشد نقدینگی گرفته نشود، حرکت الاکلنگی تورم ادامه خواهد داشت و تغییر چشمگیری در زندگی ایرانیان رخ نخواهد داد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی