مچ‌اندازی پاستور و بهارستان
مچ‌اندازی پاستور و بهارستان

جمله سرویس سیاست کمتر از بیست ماه از عمر دولت سیزدهم گذشته اما علیرغم وعده‌های فراوان و ادعای وجود ۷ هزار صفحه برنامه اقتصادی توسط ابراهیم رئیسی در رقابت انتخابات ریاست جمهوری، تابحال ۳ وزیر این دولت استعفا داده، یک وزیر و یک معاون با تصمیم رئیس جمهور برکنار شده، رئیس‌کل بانک مرکزی تغییر کرده […]

جمله
سرویس سیاست

کمتر از بیست ماه از عمر دولت سیزدهم گذشته اما علیرغم وعده‌های فراوان و ادعای وجود ۷ هزار صفحه برنامه اقتصادی توسط ابراهیم رئیسی در رقابت انتخابات ریاست جمهوری، تابحال ۳ وزیر این دولت استعفا داده، یک وزیر و یک معاون با تصمیم رئیس جمهور برکنار شده، رئیس‌کل بانک مرکزی تغییر کرده و پنج وزیر نیز از مجلس کارت زرد دریافت کرده اند.

دولت سیزدهم رکورددار تغییرات
همه‌ی این تحولات دو منظومه را پیش روی مخاطب قرار می‌دهد، نخست اینکه دولت جدید در اوج مشکلات داخلی و خارجی کشور شیوه آزمون و خطا را درپیش گرفته و بسیاری معتقدند اگر گزینه‌های اصلی دولت دروزارتخانه ها شکست خورده‌اند نیروهای نیمکت نشین و ذخیره چطور قرار است بهتر از آنها عمل کنند؟
منتقدان معتقدند مشکل ساختاری و ریشه دارتر از آن است که با چند تغییر حل شود. پیام دیگر این تغییرات این است که علیرغم یکدست شدن حاکمیت مجلس انقلابی و دولت انقلابی دچار و گرفتار تنش های فراوانی هستند که بارها خود را در فشار برای برکناری وزرا، دریافت کارت زرد یا طرح استیضاح که هم‌اکنون درمورد وزیر صمت در جریان است نشان داده است. پیشتر نیز قالیباف و میرکاظمی رئیس سابق سازمان‌ برنامه و بودجه نیز دچار تنشی جدی شدند و علی‌رغم لبخندهای جلوی دوربین، مجلس همسو با دولت (که خود نیز حداقلی ترین مجلس بعد از انقلاب است) از کیفیت حکمرانی راضی نیست و هرچه به انتخابات مجلس نزدیکتر می‌شویم این مچ اندازی بیش‌تر می‌شود.

جدال توییتری مشاور قالیباف و معاون رئیسی
در آخرین نمونه مشاور قالیباف در پاسخ به معاون اجرائی رئیسی که گفته بود «مجلس مسیر دیگری برای انتقال پیام‌های جانبی انتخاب کند» نوشت: به جای مقصریابی
ناتوانی ها را برطرف کنید.
احسان عسکری، مشاور قالیباف در پاسخ به معاون اجرائی رئیسی که گفته بود «مجلس مسیر دیگری برای انتقال پیام‌های جانبی انتخاب کند» نوشت: به جای مقصریابی ناتوانی ها را برطرف کنید.عسکری در توییتر خود نوشت: «هماهنگی بین ارکان مجلس و دولت در سال گذشته این بود که ‎وزارت بازرگانی با معرفی ‎دو وزیر توسط دولت پیگیری شود.
تفاوت بین این توافق و ارائه لایحه دو فوریتی ‎سازمان بازرگانی امری روشن است. برخی ازدولتی ها بهتر است بجای مقصریابی برای انجام مسئولیت ها، ناتوانی هایشان را
برطرف کنند.»
محسن منصوری، معاون اجرایی رئیسی در توییت خود گفته بود که ارائه لایحه دو فوریتی تشکیل”سازمان بازرگانی” به پیشنهاد و با هماهنگی ارکان مجلس انجام شد. وی این را هم خبر داد که نامه مکتوب موافقت دولت با طرح تشکیل “وزارت بازرگانی” نیز، قبلا با هماهنگی مجلس ارسال شده بود.منصوری همچنین نوشته بود: مناسب بود دوستان، مسیر دیگری برای انتقال پیام های جانبی انتخاب می‌کردند.

استیضاح وزیر صمت رسما کلید خورد
از سوی دیگر مجلس هنوز از کناره‌گیری های گروهی مدیران دولت راضی نشده و قصد استیضاح وزیر صمت را دارد. یک عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی گفت که احتمالا جلسه استیضاح سیدرضا فاطمی‌امین وزیر صنعت، معدن و تجارت روز یکشنبه ۱۰ اردیبهشت برگزار می‌شود. احمد نادری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: طبق ماده ۲۲۳ آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی وزیر صمت حداکثر ظرف مدت ۱۰ روز موظف به حضور در مجلس و ارائه توضیحات در مجلس است. بر این اساس احتمالا جلسه استیضاح وزیر صمت یکشنبه ۱۰ اردیبهشت تشکیل خواهد شد. در همین راستا طرح استیضاح وزیر صمت در جلسه دیروز مجلس اعلام وصول شد.

️آغاز تلاش‌ها برای استیضاح خاندوزی
همچنین سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس از بررسی تقاضای استیضاح جمعی از نمایندگان درباره احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در جلسه دیروز این کمیسیون خبر داد و گفت: استیضاح کنندگان مطالب خود را بیان کردند و پاسخ‌های وزیر اقتصاد هم شنیده شد. کمیسیون اقتصادی گزارش خود را درباره محورهای استیضاح و صحبت‌ها و پاسخ‌های وزیر به هیات رئیسه مجلس ارسال می‌کند.

️بی کفایتی دولت صدای رادیکال ها را هم درآورد
مخالفت‌ها با دولت البته محدود به نمایندگان میانه رو یا منتقد نیست، بلکه برخی از رادیکال ترین نمایندگان این دوره که پیشتر اظهارات عجیب آنها در حوزه‌های فرهنگی و اقتصادی سوژه رسانه‌ها شد نیز، تغییرات را ناکافی می‌دانند. یکی از نمونه‌های بارز حجت الاسلام محمدتقی نقدعلی نماینده خمینی شهر است که طی تذکر شفاهی، اظهار داشت: برکناری وزیر صمت کافی نیست و چند بار است که طرح استیضاح ضرغامی در مجلس تهیه می‌شود، اما هیئت رئیسه این استیضاح‌ها را حتی به کمیسیون فرهنگی ارجاع نداده است.چرا استیضاح وزیری که اعتراضات متعددی به عملکرد وی وارد است، حتی جهت رسیدگی به کمیسیون ارجاع نمی‌شود؟ اکنون ۵- ۶ ماه است که استیضاح ضرغامی طرح شده و امضاهای زیادی دارد، اما کاری روی آن صورت نمی‌گیرد. سوال این است که چطور ظرف ۲۴ ساعت یک استیضاح به کمیسیون ارجاع می‌شود و بلافاصله در دستورکار قرار می‌گیرد. علت برخورد دوگانه با استیضاح وزرا چیست؟

ناامیدی اصولگرایان میانه‌رو از دولت سیزدهم
با این حساب هرچه به پایان عمر این مجلس نزدیک می‌شویم فشارها بر دولت افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد، به‌خصوص آنکه برخی از اصولگرایان که قالیباف را گزینه بهتری برای ریاست جمهوری می‌دانستند، امروز چندان هم از ناکامی های دولت ناراضی نیستند و معتقدند با ادامه این وضع اگر قالیباف دوباره در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند، احتمال پیروزی اش بر رئیسی بسیار بالاست، به‌خصوص آنکه اصلاح طلبان رسما اعلام کرده‌اند با آدام سلام وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه انگیزه‌ای برای حضور در عرصه‌ سیاسی ندارند. بنابراین حالا که مشارکت گسترده دیگر موضوعیتی چندانی ندارد، رقابت بین اصولگرایان بسیار داغتر خواهد شد.