ناجی فولادی
ناجی فولادی

اگرچه آخرین اطلاعات منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی وضعیت تولید صنعتی در فروردین ماه سال‌جاری افتی نگران کننده را ثبت کرده اما فولادی ها از این کاهش تولید جهیده اند و فعلا فولاد روزهای با ثباتی را طی می‌کند. متاسفانه رشد تولید صنعتی در فروردین ماه امسال به کانال ۵ درصد رسیده، این در […]

اگرچه آخرین اطلاعات منتشر شده پژوهشکده پولی و بانکی وضعیت تولید صنعتی در فروردین ماه سال‌جاری افتی نگران کننده را ثبت کرده اما فولادی ها از این کاهش تولید جهیده اند و فعلا فولاد روزهای با ثباتی را طی می‌کند.
متاسفانه رشد تولید صنعتی در فروردین ماه امسال به کانال ۵ درصد رسیده، این در حالیست که این شاخص در اسفند ۱۴۰۱ بالغ بر ۹ درصد بوده است.
بررسی ها نشان می دهد از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ رشد تولید صنعتی در کشور منفی شد و این روند تا بهار سال گذشته نیز ادامه یافت. اما از تابستان ۱۴۰۱ رشد تولید صعنتی روندی صعودی را در پیش گرفت و مثبت شد. با وجود اینکه این شاخص در سال گذشته نوساناتی را تجربه کرد، به طور کلی روندی صعودی را به ثبت رسانده است. این روند تا جایی ادامه یافت که رشد تولید در اسفند گذشته به قله خود در چند سال گذشته رسید. پیش بینی می شود با توجه به رشد های مناسبی که این شاخص در سال گذشته تجربه کرده در سال جاری نتواند به همان روند ادامه دهد، کاهش چشمگیر نرخ رشد در فروردین ماه نیز گویای همین موضوع است. با این‌همه فولاد بعنوان محصولی استراتژیک و بورسی توانسته روی پای خود بایستد و به جلوگیری از افت بیشتر تولیدات صنعتی کمک کند.
به گزارش جمله و طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولید فولاد میانی بیشترین میزان افزایش تولید در فروردین ماه سال جاری را نسبت به مدت مشابه سال گذشته به خود اختصاص داده است؛ در مجموع تولید انواع اقلام فولادی (جز مقاطع تخت فولادی) افزایشی تولید را تجربه کرده‌اند.
طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد، تولید فولاد میانی کشور در فروردین ماه سال جاری، علاوه براینکه در رتبه دوم بیشترین حجم تولید (پس از آهن اسفنجی) قرار دارد، بیشترین رشد تولید را نسبت به میزان تولید در مدت مشابه سال گذشته داشته و از تولید دو میلیون و ۸۹۱ هزار تن به سه میلیون و ۶۳ هزار تن رسیده که نشان از افزایش شش درصدی دارد.
فروردین ماه سال جاری، تولید کل محصولات فولادی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد یک درصدی و تولید آهن اسفنجی رشد پنج درصدی داشته است.
آهن اسفنجی نیز که در فروردین ماهه سال جاری، سه میلیون و ۴۰۷ هزار تن تولید شده نسبت به سه میلیون و ۲۴۲ هزار تن تولیدی سال گذشته، رشد پنج درصدی تولید را نشان می‌دهد.
در فروردین ماهه سال جاری، ۹۹۷ هزار تن محصولات طویل فولادی تولید شده که نسبت به ۹۶۲ هزار تن تولید در فروردین ماه ۱۴۰۱ حدود چهار درصد بیشتر است.
در نهایت، کمترین میزان رشد تولید را در این مقایسه آماری محصولات فولادی داشته است؛ در فروردین ماه سال جاری، تولید محصولات فولادی نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد یک درصدی داشته و به یک میلیون و ۸۴۸ هزار تن رسیده است. در فروردین ماه سال گذشته در مجموع یک میلیون و ۸۳۰ هزارتن محصول فولادی در کشور تولید شده بود.
در مقابل تولید مقاطع تخت فولادی در فروردین ماه امسال دو درصد کاهش را نسبت به تولید آن در فروردین ماه ۱۴۰۱ تجربه کرده و به میزان ۸۵۱ هزار تن تولید شده است؛ این در حالی است که در نخستین ماه از سال گذشته ۹۶۲ هزار تن مقاطع تخت فولادی در کشور تولید شده بود. این افزایش تولید البته مورد پسند و رضایت همگان نیست، برخی از چهره‌های ذی نفوذ در بدنه دولت و دیگر نهادهای مهم تصمیم ساز معتقدند این رشد فولادی در واقع از پس توزیع رانت فراهم آمده و موجب شده درآمد دلاری فولادی ها در ایران بدل به ریال شود و افزایش نرخ ارز نیز در نهایت به سود همین گروه اندک خواهد بود و از همین روست که بسیاری از فعالان عرصه فولاد با تعیین نرخ دستوری ارز مخالفت می‌کنند و دخالت دولت را بر نمی‌تابد.
با این‌همه در شرایط فعلی که وضعیت اقتصادی کشور نگران کننده است، دولت از هر روزنه ای برای تنفس استفاده خواهد کرد و به همین دلیل به نظر می‌رسد دولت علیرغم انتقادها از افزایش تولید در این بخش رضایت دارد.