نبرد تن به تن دولت با گرانی مواد غذایی
نبرد تن به تن دولت با گرانی مواد غذایی
در دی ماه ۱۴۰۳ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۳۲ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۵ واحد درصد کاهش یافته است.

به گزارش جمله گزارش مربوط به شاخص قیمت مصرف کننده دی ماه ۱۴۰۳ (۱۰۰ = ۱۴۰۰) از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد.

در دی ماه ۱۴۰۳ شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ۲۹۳.۴ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ۲.۹ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۱.۸ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۲.۰ درصد افزایش داشته است.

منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قب ل است. در دی ماه ۱۴۰۳ تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور، ۳۱.۸ درصد بوده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین، ۳۱.۸ درصد بیشتر از دی ماه ۱۴۰۲ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. تورم نقطه به نقطه دی ماه ۱۴۰۳ در مقایسه با ماه قبل، ۰.۴ واحد درصد افزایش داشته است.

منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل می‌باشد. در دی ماه ۱۴۰۳ تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ۲.۹ درصد بوده است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات»، ۳.۲ درصد و برای گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، ۲.۸ درصد بوده است.

منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. در دی ماه ۱۴۰۳ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۳۲.۰ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۵ واحد درصد کاهش یافته است.

نرخ تورم سالانه کشور در دی ماه ۱۴۰۳ برابر ۳۲.۰ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ۲۹.۷ درصد برای دهک اول، تا ۳۲.۴ درصد برای دهک نهم است. بر این اساس فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ۲.۷ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (۲.۹ واحد درصد) ۰.۲ واحد درصد کاهش داشته است.

همچنین داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد تورم ماهانه مناطق شهری کمتر از روستایی بوده، در حالی‌که، تورم نقطه‌ای و سالانه آن بیشتر ثبت شده است. تورم ماهانه مناطق شهری معادل ۲.۹ درصد و مناطق روستایی ۳.۱ درصد بوده است. میزان افزایش این تورم نسبت به آذر ماه در مناطق شهری ۰.۹ واحد درصد و در مناطق روستایی ۱.۱ واحد درصد بوده است.

تورم نقطه به نقطه در مناطق شهری ۳۱.۹ درصد بوده که نسبت به آذر ماه ۰٫۲ واحد درصد افزایش یافته است. مقدار این نماگر در مناطق روستایی ۳۱ درصد بوده که در مقایسه با آذر ماه ۱.۳ واحد درصد افزایش یافته است. تورم سالانه نیز در مناطق شهری ۳۲.۴ درصد و در مناطق روستایی ۲۹.۵ درصد بوده است. تورم سالانه هر دوی مناطق نسبت به آذر ماه کاهش یافته است.

تورم ماهانه اقلام خوراکی در دی ماه ۳.۲ درصد و اقلام غیر خوراکی ۲.۸ درصد بوده که نسبت به آذر ماه افزایش قابل توجهی داشته‌اند. به‌طوری‌که، تورم اقلام خوراکی ۱.۴ واحد درصد افزایش یافته و این مقدار افزایش در تورم ماهانه چشمگیر است. با توجه به اینکه تورم خوراکی بیشتر از تورم غیر خوراکی بوده، فشار تورمی در دی ماه از سمت اقلام خوراکی بوده است. همچنین، تورم اقلام خوراکی در میان دهک‌ها در این ماه به بیش از ۳ درصد رسیده است.

تورم نقطه به نقطه گروه خوراکی در دی ماه ۲۷.۳ درصد و غیر خوراکی ۳۴.۱ درصد بوده است. مقدار تورم سالانه گروه خوراکی ۲۶ درصد و گروه غیر خوراکی ۳۵.۱ درصد بوده است. تورم سالانه هر دوی این گروه‌ها در دی ماه نسبت به آذر ماه
کاهش یافته است.