به گزارش خبرنگار جمله ،علی اکبر سبزیان مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی در نشست خبری سی و یکمین هفته کتاب جمهوری اسلامی که در محل کتابخانه فردوسی مشهد برگزار شد، گفت: هفته کتاب امسال از ۲۳ تا ۳۰ آبانماه با شعار” آینده خواندنی است” در سراسر کشور برگزار میشود. وضعیت کتاب وکتابخوانی در سطح استان خوب است که منجر شد، استان خراسان رضوی به عنوان استان دوستدار کتاب و اهل کتاب معرفی شود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۹۰ هزار کتاب در حوزههای مختلف در سطح استان به کتابخانههای عمومی اهدا شده است، افزود: یکی از مهمترین بحث ها و بخشها، کارکرد کتابخانههای عمومی است. امروز ما با نسل جدید کتابخانه عمومی مواجه هستیم که صرفا مخزن و سالن مطالعه نیستند. همه کتابخانهها خدمات خود را گسترش دادهاند. کارگاه آموزشی، برنامههای نشست، محافل ادبی و هنری و…. از کارکردهای جدید کتابخانههای عمومی است. یکی از رویکردها کسب و کارهای کوچک و خانگی است که قرار است ما، تسهیلگر، آموزش و مهارت باشیم ایجاد و عرصه کسب و کار کوچک و خانگی را ببینیم.
سبزیان ادامه داد: در این راستا، دومین همایش بین المللی کتابخانههای عمومی و کسب و کارهای کوچک را ۲۵ و ۲۶ مهرماه در مشهد برگزار کردیم، که اولین همایش در شیراز برگزار شده بود. از این همایش مهمانان خارجی نیز بازدید داشتند که باعث شد توجه جامعه به کارکردهای کتابخانههای عمومی جلب شود. در کتابخانه عمومی مرکزی، کسانی که در کتابخانهها آموزش دیده و به محصول رسیده بودند، محصول خود را به نمایش گذاشتند. همچنین برای ۱۰۰ کسب و کار کوچک در کتابخانه عمومی مرکزی فضای اشتراکی ایجاد کردیم.
وی عنوان کرد: امروز ساخت کتابخانه ثابت بخاطر هزینههای سنگین سخت است، لذا به سمت کتابخانه سیار رفتیم. یک کتابخانه سیار کار پنج کتابخانه ثابت را انجام میدهد و پنج خدمت را ارائه مینماید. خراسان رضوی با ۱۱ کتابخانه سیار رتبه اول کشور و شهر مشهد با ۵ کتابخانه سیار رتبه اول کلان شهرها را دارد.
علی اکبر سبزیان افزود: شروع نهضت کتابخانه سیار از مشهد بود، همانگونه که تهضت کتابخانه مرکزی سازی از مشهد بود. کتابخانه های سیار این حس و برکت را دارد که نشاط و امید را به جامعه بخصوص کودکان و نوجوانان انتقال میدهد. همچنین در خصوص کتابهای صوتی برای روشندلان نیز ۴ مرکز، سبزوار، نیشابور، مرکزی مشهد و کتابخانه عمومی دکتر شریعتی مشهد منابع خوبی دارد. این چهار مرکز آنقدر پیشتاز هستند که از سراسر کشور به امانت گرفته میشود. کار صوتی سازی را شروع کردهایم که در کتابخانه دکتر شریعتی و ملاهادی سبزوار انجام میگیرد.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان رضوی در خصوص برنامههای هفته کتاب جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی نیز توضیح داد: امسال ۱۴۰۲ برنامه در سطح کتابخانههای عمومی استان تدارک دیده شده است، که در مجموعه کتابخانههای عمومی شاهد آنها خواهیم بود. این برنامهها از امروز ۲۲ آبان شروع و تا ۳۰ آبان ادامه خواهد داشت.
وی افزود: برنامههای هفته کتاب در استان با تشرف به حرم امام رضا(ع) و غبار روبی مزار شهدا شروع خواهد شد. افتتاح ۵ کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی، ۵۰ مسابقه در سطح شهرستانها، ۱۵۰ نشست کتابخوان، ۱۲ برنامه نمایشنامه خوانی، ۱۵۰ برنامه کتاب محور کودکان، ۳۰ بازدید و اردوی دانش آموزی کتابخانه گردی، ۱۰ نقد و رونمایی کتاب، ۵۰ کارگاه آموزشی، ۵۰ محفل ادبی با موضوعات مختلف، عضویت رایگان از ۲۳ تا ۲۵ آبان و بخشودگی دیرکرد و جرایم از ۲۳ تا ۳۰ آبانماه، پویش اهدای کتاب با عنوان اهدای دانایی، بخشی از برنامههای این هفته است.
سبزیان ادامه داد: رونمایی از دو کتاب حوزه علمیه خراسان، بازخوانی کتاب ” رای حلال” که تجربهنگاری مجتبی رحماندوست نماینده سابق مجلس است، رونمایی از کتاب ” ماهی که برآید” در خصوص زندگی ملا هادی سبزواری در شهرستان سبزوار، طرح اجرای کتابت قرآن کریم توسط کودکان و نوجوانان و اعطای مجوز و افتتاح چهار سالن مطالعه از دیگر برنامههای شاخص گرامیداشت هفته کتاب جمهوری اسلامی در خراسان
رضوی است. این برنامهها در کنار دیگر برنامههای است که هر کتابخانه عمومی در شهرستانها، مانند تجلیل از فرهیختگان ملی، تدارک دیده اند.
مرتضی کرباسی، خیر و خزانهدار مجمع خیرین توسعه و ترویج کتابخانه و کتابخوانی نیز در این نشست گفت: شکل گیری مجمع در کشور از این استان شروع شد و مجامع از شهرستان و استان توسعه پیدا کرد. انجمن خیرین سابقه ۱۲ ساله فعالیت دارد که از سمن شهرستانی به سمن استانی تبدیل شده است. گام بعدی تبدیل به مجمع کشوری است که امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۳ انجام گیرد.
وی ادامه داد: یکی از اهداف امروز ساخت اقتصاد در تمام مکانها است. همایش بین المللی کتابخانههای عمومی و کسب و کارهای کوچک در همین راستا برگزار شد. کتابخانهها باید بصورت مستقل اداره شوند. باید در یک حرکت جهادی وارد ساخت کتابخانهها شویم. باید به جد کتابخانهها اقتصادی شوند. اگر در استان بصورت پایلوت انجام شود، میتواند در تمام کشور تسری پیدا نماید.
کرباسی با بیان اینکه اکنون محیط کتابخانهها، مکان معتمد خانوادهها هستند، اظهار کرد: امروز کتابخانهها مکان تخصصی هستند، که امیدواریم در آینده به مکان فوق تخصصی تبدیل شوند. ما وضعیت خوبی از لحاظ کتاب و کتابخوانی داريم. کشور ما در حوزه کتاب و کتابخوانی در مقایسه با کشورهای همسایه جایگاه خوبی دارد.
- نویسنده : زهره وحیدی -خبرنگار