سرویس اجتماعی جزیره آشوراده تنها جزیره ایرانی شمال کشور، از شمال به دریاچه خزر، از شرق به تنگهای باریک موسوم به «تنگه چُپُقاوغلی» و از غرب به کانال خُزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی میشود. این جزیره تا سالهای پیش با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، […]
سرویس اجتماعی
جزیره آشوراده تنها جزیره ایرانی شمال کشور، از شمال به دریاچه خزر، از شرق به تنگهای باریک موسوم به «تنگه چُپُقاوغلی» و از غرب به کانال خُزینی و ادامه شبه جزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان
منتهی میشود.
این جزیره تا سالهای پیش با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه راهنمایی، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از ۱۰۰۰ نفر سکنه داشتهاست که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشهوری و ماهیگیری مشغول بودهاند اما در سال ۱۳۷۲ به علت بالا آمدن سطح آب دریای خزر و رخ دادن سیل مردم جزیره، آنجا را ترک کردند و هماکنون تنها کارمندان شیلات در آن ساکن هستند.
ارتفاع آشوراده از سطح دریاهای آزاد برابر ۲۶- متر است. جزیره با آب وهوای معتدل در ۵ کیلومتری غرب بندر ترکمن قرار دارد. طول جغرافیایی آشوراده برابر ۸۵۰۰/۵۳عرض جغرافیایی آن ۸۳۳۳/۳۶است. پوشش گیاهی جزیره، بوتههای تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در جزیره یافت میشوند.
اکنون چند سالی است که وسوسه واگذاری این جزیره به یک سرمایهگذار برای افتتاح طرح گردشگری، این جزیره مهم و ارزشمند زیست محیطی را به صدر اخبار کشانده است.
متخصصان و کارشناسان محیط زیست از مخالفانِ صددرصدیِ این اتفاق هستند و میگویند با افتتاح طرح گردشگری در این جزیره، نابودی آن حتمی است.
اکنون عدهای درصدد هستند تا با اسمِ رمزِ لایروبی آشوراده، در واقع نابودی آن را رقم بزنند.
رئیس پناهگاه حیات وحش میانکاله در همین باره در خردادماه طی مصاحبهای اعلام کرد: لایروبی کانال آشوراده به دلیل انجام نشدن مطالعات لازم و رعایت نشدن برخی ضوابط و الزامات اجرایی و همچنین پیامدهایی که میتواند برای این زیستگاه داشته باشد کمکی به خلیج گرگان نمیکند.
علی کلانه اظهار کرد: مشکلات تالاب بینالمللی میانکاله و خلیج گرگان طی سالهای متمادی احصاء شده و بر اساس حساسیتهای زیستمحیطی این تالاب، برای رفع مشکلات آن باید یک سری اولویتها در نظر گرفته شود. پروژه لایروبی کانال آشوراده که با هدف احیاء خلیج گرگان در دستور کار قرار گرفته پشتوانه کارشناسی ندارد و از نظر علمی و کارشناسی در اولویتهای کمک به خلیج گرگان و تالاب میانکاله قرار نمیگیرد.
وی افزود: موافقان لایروبی میگویند هدفشان از این طرح ارتقاء کیفیت آب خلیج گرگان و همچنین افزایش آب تالاب از طریق تشدید ارتباط آبی بین دریا و تالاب است. در حالی که برای هر دو بخش باید راهکارهای دیگری در پیش گرفته شود.
رئیس پناهگاه حیات وحش میانکاله خاطرنشان میکند: برای کاهش آلودگی آب خلیج گرگان پیش از اینکه به فکر لایروبی و انتقال آب از دریا باشیم باید منبع آلودگیها را کنترل کنیم. ورود فاضلاب و پساب از مناطق بالادست خلیج گرگان علت اصلی آلودگی است. ابتدا باید جلوی ورود آلودگیها گرفته شود.
کلانه تصریح کرد: مساله بعدی اینکه مشکل خلیج گرگان و تالاب میانکاله در حال حاضر آب شور نیست که بخواهیم با لایروبی کانال آب شور را وارد آن کنیم. بلکه به آب شیرین نیاز داریم که راه تأمینش رعایت حقابه محیط زیستی میانکاله از بالادست است.
این مسئول حوزه محیط زیست با اشاره به پیامدهای لایروبی در این منطقه اظهار کرد: مطالعات و آزمایشی درباره میزان سمی بودن یا آلودگی رسوبات موجود در کانال انجام نشده تا پیش از دپو کردن این حجم زیاد از لای در زیستگاه، میزان آلودگی آن را بدانیم.
وی افزود: نکته مهمتر این که قرار است لای برداشت شده در محدودهای به مساحت یکصد هکتار دپو شود. با توجه به اختلاف سطح ایجاد شده پس از دپوی لای و در معرض باد و هوا قرار گرفتن آن، این محدودهها میتوانند به کانون ریزگرد تبدیل شوند.
رئیس پناهگاه حیات وحش میانکاله تصریح کرد: انتظار داریم همه مسئولان مرتبط با تصمیمگیریهای مرتبط با این زیستگاه مهم بینالمللی، نگاهی همهجانبه و آیندهنگرانه به تالاب میانکاله و خلیج گرگان داشته باشند. زیرا هر اقدامی که به آسیب دیدن زیستگاه مهم و ارزشمند میانکاله منجر شود منافع زیستمحیطی عموم جامعه منطقه را به خطر میاندازد.
یک اتفاق خوشحال کننده
اکنون باخبر شدیم که روز گذشته در حالی که استانداری گلستان و دیگر متقاضیان اجرای طرح گردشگری آشوراده، درخواست تغییر کاربری و ساختوساز در جزیره را داشتند، واکنش به هنگام و شجاعانه رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی و همراهی دیگر سازمانهای حاضر در جلسه، آشوراده را از تخریب و نابودی نجات داد. در این حال دفاع جانانه، حقوقی و متقن سمیه رفیعی در برابر درخواست کنندگان و همراهی دیگر سازمانها و نهادها با او، ذخیرهگاه زیستکره و پناهگاه حیات وحش میانکاله را برای همیشه بیمه کرد. همچنین در ادامه رییس سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر سازمانهای حاضر در جلسه به دفاع از آشوراده در برابر درخواستهای خارج از قانون متقاضیان پرداختند و نسبت به درخواستهای غیرقانونی متقاضیان هشدار دادند.
سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی طی گفتوگویی ابراز داشت:« ۹ دلیل قانونی دارم برای اینکه آشوراده که مهمترین نقطه پناهگاه حیات وحش میانکاله است به هیچ عنوان قابل ساخت وساز،تغییر کاربری و واگذاری نیست. این را در جلسه شورایعالی شهرسازی و معماری به متقاضیان گفتم. مخالفت من با درخواست تغییر کاربری آشوراده، نه احساسی است و نه سیاسی؛ بلکه من بر اساس اظهارنظرهای صریح مراکز پژوهشی و دانشگاهی و قضایی
مخالفت میکنم.»
او در ادامه افزود:« متقاضیان اجرای طرح گردشگری آشوراده مصوبه آشوراده را آورده بودند و درخواست زون تفرجی متمرکز داشتند. ارائههایی که صورت گرفت و مباحثی که برای تغییر کاربری مطرح شد با قوانین و ویژگیهای اکولوژیک، اقتصادی- معیشتی منطقه
همخوانی نداشت.»
رفیعی همچنین گفت:« بحثهایی مطرح شد؛ سازمان حفاظت محیط زیست دلایل و استدلالهایش را گفت و معاون اجرایی رییس جمهور و آقای قاسمی نیز به عنوان رییس شورایعالی، بابت پیگیری مصوبات استانی نظرات خود را بیان کردند.»
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی که از هنگام فعالیتش در فراکسیون، آن را از انزوا و بی عملی خارج کرده، در ادامه تاکید کرد:« اما مساله اینجاست که سال گذشته شورایعالی شهرسازی و معماری برای طرح گردشگری آشوراده تعیین تکلیف کرده بود و من امروز متوجه شدم که اتفاقا کار کارشناسی دقیقی با جرات و جسارت بر روی خروجی آن مصوبه انجام شده است؛ با اینکه دولت وقت کاملا موافق اجرای طرح فوق بودهاند، ولی اینها ایستادگی کردند و در نهایت نظرات کارشناسی به ثمر نشسته است.»
رفیعی با اشاره به اینکه من شخصا با آن مصوبه مشکلی نداشتم گفت:« اینکه قرار باشد به صورت گسترده بحث تفرج انجام شود؛ آنهم با سازههای کاملا سبک و بدون در نظر گرفتن هیچ نوع اقامت چه موقت و چه دائم، در همه جای دنیا دارد انجام میشود و در ایران هم میشود اجرا کرد؛ ضمنا از اینکه مردم هم با ذخیرهگاه زیستکره و یک منطقه حفاظت شده که ارزشهای اکولوژیک بالایی دارد آشنایی پیدا کنند استقبال میکنیم. اما به شرطی که استانداردها و شروطی که در مصوبه شورایعالی معماری و شهرسازی آمده بود و سازمان حفاظت محیط زیست نیز بر آن صحه گذاشته بود رعایت شود.»
درخواست تغییر کاربری و تفرج متمرکز
او درباره دلیل مخالفتش با متقاضیان اجرای طرح گردشگری آشوراده گفت:« آنها علاوه بر آن مصوبه، درخواست این را داشتند که به صورت عمومی طرح تفرج انجام شود؛ هر چند به صورت صریح گفته نشد اما بحث تغییر کاربری و تفرج متمرکز عنوان شد. در اینجا تعدادی از اعضای شورایعالی صحبت کردند و گفتند که سال گذشته بررسیهای زیادی با زحمت فراوان صورت گرفته و خروجی داشته است. من نیز دلایل، مستندات و تمام استنادهای قانونی را آوردم. ۹ دلیل قانونی دارم برای اینکه آنجا که مهمترین نقطه پناهگاه حیات وحش میانکاله است به هیچ عنوان قابل واگذاری نیست.»
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس درباره تعارضهای قانونی درخواستهای متقاضیان و مجری گفت:« طبق نص صریح ماده ۱۶ قانون حفاظت وبهسازی محیط زیست، نه عرصه و نه اعیان و نه حتی حق بهره برداری میتواند به غیر از سازمان حفاظت محیط زیست، به سازمان یا فردی واگذار شود و اگر قبلا نیز واگذار شده باید مجددا مسترد شود. همچنین قانون بهره برداری از جنگل ها و چند مصوبه دولت این گونه واگذاری ها را کاملا ممنوع کرده است. ضمن اینکه نامه هایی در اینباره موجود است که به اذعان دوستان قوه قضایی بسیار متقن است و به اصطلاح مو لای درزش نمی رود.»
رفیعی تاکید کرد:« مخالفت من با درخواست تغییر کاربری آشوراده، نه احساسی است و نه سیاسی؛ بلکه من بر اساس اظهارنظرهای صریح دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه شهید بهشتی، مرکز تخصصی حفاظت فوک خزری، مرکز پژوهشهای مجلس، دیوان محاسبات کشور و شبکه تشکلهای محیط زیستی کشور که تمام اینها را همراه خود داشتم، با استدلال با این درخواست مخالفت کردم.»
او گفت:« همچنین به دوستان نیز گفتم اگر کسی یک خط یا یک جمله اظهارات کارشناسی از افراد متخصص بیاورد که گفته باشند در این ۲۲ هکتار زون تفرجی اجرا شود و مشکلی برای محیط زیست ندارد؛ من حرفم را پس میگیرم. من بررسی کردهام و تا امروز حتی یک نفر هم چنین موضعی را
نداشته است.»
اعلام جرم دادستان
رفیعی در ادامه گفت:« مسوولان گلستان و متقاضیان معتقد بودند که این موضوع، در کمیته گردشگری رای آورده است. من هم پاسخ دادم که شاید طرح موضوع شده باشد؛ اما هنوز مصوب نشده و امضاهای آن کامل نیست و نمیتوان آن را به عنوان یک استناد آورد.»
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس افزود:« مبحث بعدی که استانداری گلستان بر آن تاکید داشت «مصوبه ارزیابی محیط زیستی» بود که متاسفانه آقای تجریشی در سال ۱۳۹۶ آنرا امضا کرده اند و حالا اصرار بر این بود که سازمان حفاظت محیط زیست کشور به همان پایبند باشد و آن را اجرایی کند. آنها تاکید داشتند که جز آن، چیز بیشتری نمی خواهند. من در پاسخ گفتم که شما تنها یک بحش را گفتید و تمام واقعیت را نگفتید؛ چرا که بعد از این مصوبه سال ۹۶ و مجوز ارزیابی محیط زیستی که سازمان محیط زیست وقت برای طرح گردشگری آشوراده صادر کرد یک سال بعد یعنی در سال ۹۷ دادستان از باب احقاق حقوق عامه علیه این ماجرا اعلام جرم کرد. پس نمیتوان به آن مصوبه استناد کرد.»
او افزود:« ضمن اینکه در قالب مصوبه ۱۳۹۶ یک تفاهم نامه بین سازمان حفاظت محیط زیست و اداره کل محیط زیست استان گلستان و سازمان همیاری شهرداریهای استان منعقد شده که کار را پیش ببرند. یکی از مواردی که مجری و پیمانکار موظف بوده ارائه دهد ضمانت نامه بانکی بوده که تا امروز با گذشت چند سال از آن ماجرا، هنوز این ضمانت نامه داده نشده است.»
اعتبار دو ساله مجوز
رفیعی گفت:« در بند آخر مصوبه اشاره میکند به اعتبار این مجوز که فقط ۲ سال است و از سال ۱۳۹۶ تاکنون چندین سال گذشته؛ یعنی اعتبار آن تمام شده است. چگونه است که میگویند مصوبه شورایعالی که سال گذشته مصوب شده مجدد تهیه شود، اما مصوبه محیط زیست که مدت اعتبار آن تمام شده است را بعد از گذشت ۶-۷ سال نمی خواهید دوباره اعاده کنید؟»
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس افزود:« در جلسه دیروز متقاضیان طرح گردشگری آشوراده به این نکته اشاره می کردند که آشوراده قبلا مسکونی بوده و الان که خالی از سکنه شده تبدیل به مخروبه شده است. من هم در پاسخ گفتم که شما ضمانت می دهید که ۵۰ سال بعد از اینکه مجددا مسکونی شد احیا خواهد شد؟ اگر حتی یک نفر تضمین بدهد ما می گوییم مشکلی ندارد. شما می خواهید حق و حقوق مردم را بدهید؟ بروید در ۴۸ هکتاری، حق ورود به بقیه مناطق را ندارید. همچنین به متقاضیان گفتم که چرا طرح گردشگری آشوراده را متمرکز در بندرترکمن اجرا نمی کنید؟ بندر ترکمن هم مشکلات زیادی دارد و عمده مردم هم در جزیره نیستند؛ در بندر ترکمن هستند.»
رفیعی با اشاره به اینکه پس از این، سازمان حفاظت محیط زیست، جهادکشاورزی، وزارت دفاع خیلی خوب موضع گیری کردند و در نهایت، موضع ما یکدست بود و حتی یک مخالف نیز در جلسه نداشت گفت:« البته رای گیری انجام نشد و به دو هفته آینده موکول شد.»
او اطمینان داد در تمام مراحل با مستندات حقوقی موجود مانع تغییر کاربری و ساخت و ساز در جزیره آشوراده خواهد شد.
رئیس پناهگاه حیات وحش میانکاله: مطالعات و آزمایشی درباره میزان سمی بودن یا آلودگی رسوبات موجود در کانال انجام نشده تا پیش از دپو کردن این حجم زیاد از لای در زیستگاه، میزان آلودگی آن را بدانیم.
نکته مهمتر این که قرار است لای برداشت شده در محدودهای به مساحت یکصد هکتار دپو شود. با توجه به اختلاف سطح ایجاد شده پس از دپوی لای و در معرض باد و هوا قرار گرفتن آن، این محدودهها میتوانند به کانون ریزگرد تبدیل شوند.
ارتفاع آشوراده از سطح دریاهای آزاد برابر ۲۶- متر است. جزیره با آب وهوای معتدل در ۵ کیلومتری غرب بندر ترکمن قرار دارد. طول جغرافیایی آشوراده برابر ۸۵۰۰/۵۳عرض جغرافیایی آن ۸۳۳۳/۳۶است. پوشش گیاهی جزیره، بوتههای تمشک، نوعی خار خودرو و درختان انار ترش است و حیواناتی همچون شغال، روباه، خرگوش، ماهی، قرقاول، کبک و پرندگان دریایی در جزیره یافت میشوند.
تمدید تاریخ موعد اعزام به خدمت
مشمولان زلزله زده مرداد و شهریورماه
سازمان وظیفه عمومی در اطلاعیه ای اعلام کرد: مشمولان زلزله زده استان هرمزگان که دارای برگ آماده به خدمت به تاریخ مرداد و شهریور ماه ۱۴۰۱را دارند میتوانند یک یا دو ماه موعد اعزام خود را تمدید کنند.
سازمان وظیفه عمومی فراجا در اطلاعیه ای اعلام کرد: به منظور همدردی با مشمولان و خانواده های آنان درمنطقه زلزله زده استان هرمزگان، تسهیلاتی برای تمدید تاریخ اعزام به خدمت برای این دسته از عزیزان در نظر گرفته شده است.
این اطلاعیه می افزاید: کلیه مشمولان اعزامی مرداد و شهریور ماه ۱۴۰۱ در استان هرمزگان که در اثر زلزله دچار آسیب شده و قادر به اعزام به خدمت نبوده اند، می توانند در صورت تمایل و ارائه درخواست، تاریخ اعزام به خدمت خود را تا یک یا دو ماه تمدید کنند.
در این اطلاعیه آمده است، این مشمولان می توانند درخواست های خود را به نزدیکترین دفتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+۱۰) یا وظیفه عمومی شهرستان یا استان محل سکونت خود ارائه کنند و پیگیری لازم را به عمل آورند.
در صورتی که این عزیزان امکان مراجعه برای ثبت درخواست را ندارند و دچار حادثه شده باشند، مدت غیبت آنان با ارائه مستندات معاذیر مربوطه توجیه
غیبت می شود.
تمهیدات آسایشگاه کهریزک
برای دریافت نذورات در عید سعید قربان
روابط عمومی آسایشگاه خیریه کهریزک اعلام کرد: تمهیدات لازم برای برپایی جشن بزرگ عید قربان در این آسایشگاه انجام و دام زنده و بهداشتی به اندازه کافی در این مجموعه تأمین شده است. محمدعلی احمدی تنکابنی مدیر روابط عمومی موسسه خیریه کهریزک گفت: جشن بزرگ «عید سعید قربان» از نخستین ساعات بامداد روز یکشنبه ۱۹ تیر ماه ۱۴۰۱ با حضور هنرمندان و چهرههای فرهنگی و جمعی از هموطنان نیکوکار در آسایشگاه خیریه کهریزک برگزار میشود.
وی افزود: خیرین میتوانند با هر توان مالی و حتی با خرید دام اشتراکی با خیالی آسوده شاهد ذبح آن در کشتارگاه صنعتی و بهداشتی آسایشگاه خیریه
کهریزک باشند.
احمدی تنکابنی در خصوص نحوه اجرای برنامههای هنری و اجرایی کهریزک نیز یادآور شد: امسال علاوه بر برنامه هر ساله اجرای طواف نمادین خانه خدا توسط توانخواهان آسایشگاه، در تلاش بودهایم تا جشنواره فرهنگی هنری عید سعید قربان را باشکوهتر از هر سال و با برپایی غرفههای متعددی از جمله فروش صنایع دستی توانخواهان، غرفههای پایش سلامت، غرفههای مختلف عرضه و پخت غذا، اجرای سرودهای جمعی مددجویان، دفنوازی ویژه روز عید، اجرای مسابقه، نقاشی روی صورت ویژه کودکان را نیز با همراهی اقشار مختلف مردم و هنرمندان عرصه سینما، تئاتر، مسئولان کهریزک، سالمندان و معلولان در آسایشگاه خیریه کهریزک برگزار کنیم.
وی اضافه کرد: سالهای متمادی مردم متدین و خیرخواه شهر ما مسیر کهریزک را به نیکی یافته و با حضور در آسایشگاه خیریه کهریزک به عنوان پایگاهی مردمی و مورد اعتماد، نذورات و قربانیها را به مددجویان اهدا میکنند.
وی عنوان کرد: آن دسته از نیکوکارانی که قادر به شرکت و حضور در مراسم عید در محل آسایشگاه نیستند نیز میتوانند از طریق فضای مجازی، موسسه خیریه کهریزک را یاری کنند و با مراجعه به پایگاه اینترنتی www.kahrizakcharity.com درباره نحوه پرداخت غیر حضوری هدایا و نذورات اطلاعات کسب کرده و سهمی در شادی بخشی به نیازمندان سراسر کشور داشته باشند.
تاسیس مرکز ترک اعتیاد پس از رهایی از زندان
سرکلانتر ششم پلیس پیشگیری تهران بزرگ از دستگیری متصدی کمپ ترک اعتیادی که مسلح به سلاح کلت کمری بود خبر داد.
سرهنگ محمد جلینی روز سه شنبه با اعلام این خبر افزود: عوامل عملیات کلانتری غیاثی با اشرافیت و هوشمندی خود مطلع شدند یک متصدی کمپ ترک اعتیاد مسلح به کلت کمری می باشد و از آن برای ترساندن افراد معتاد استفاده می کند.
وی ادامه داد: ماموران پس از کسب اطلاعات لازم در هماهنگی با مقام قضایی به محل کمپ ترک اعتیاد مورد نظر اعزام شدند که ۴۰ بیمار در آن بستری بود و در یک عملیات منسجم پلیسی شخص مورد نظر را دستگیر کردند.
سرکلانتر ششم پلیس پیشگیری تهران بزرگ گفت: از داخل دفتر کار متهم یک قبضه کلت کمری جنگی به همراه ۶ فشنگ جنگی و ۳عدد اسپری اشک آور و یک رشته دستبند و تعدادی قمه و شمشیر کشف شد.
سرهنگ جلینی تصریح کرد: متهم دستگیر شده ۴۰ ساله و دارای سابقه کیفری و تحمل حبس در زندان بوده است که پس از رهایی از زندان بدون مجوزهای قانونی، مرکز ترک اعتیاد تاسیس کرده بود.
سرکلانتر ششم پلیس پیشگیری تهران در پایان با اشاره به اینکه متهم به بزه انتسابی خود معترف شد گفت: متهم پس از تحقیقات تکمیلی در اختیار مرجع قضائی قرار گرفت.