مائده مطهری زاده متاسفانه اخبارِ محصولاتِ کشاورزی برگشت خورده از مقاصد صادراتی به کشور هر روز بیشتر و بیشتر میشود! کالاهای کشاورزی بازگشت خورده، شامل محمولههای هندوانه از امارات، گوجه فرنگی از عراق، فلفل دلمهای از روسیه، کیوی از هند و چین و سیب زمینی از ترکمنستان و ازبکستان است. محصولاتی که دلیل عمده مرجوع […]
مائده مطهری زاده
متاسفانه اخبارِ محصولاتِ کشاورزی برگشت خورده از مقاصد صادراتی به کشور هر روز بیشتر و بیشتر میشود!
کالاهای کشاورزی بازگشت خورده، شامل محمولههای هندوانه از امارات، گوجه فرنگی از عراق، فلفل دلمهای از روسیه، کیوی از هند و چین و سیب زمینی از ترکمنستان و ازبکستان است.
محصولاتی که دلیل عمده مرجوع شدنشان، استفاده از سموم غیرمجاز و یا استفاده بیرویه از سمومِ شیمیایی است و مهدی حسینی یزدی، رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود نیز به تازگی از مافیای بزرگِ واردات سموم شیمیایی سخن به میان آورده است.
روزنامه همشهری در گزارشی به نقل از مهدی حسینی یزدی، رییس انجمن واردکنندگان سم و کود میگوید ۲۳ درصد از سمی که در ایران مورد استفاده قرار میگیرد، «پرخطر» است. او در ادامه میگوید: تامین کنندگان سم در بازار ایران به ترتیب چین، هند و ترکیه هستند.
آقای حسینی یزدی در مورد بحران فعلی گفت:«اگر کشاورزان دوره زمانی مورد نیاز برای از بین رفتن آثار سم در جریان برداشت محصول را رعایت نکنند، هر کالایی که به بازار عرضه میشود هنوز آن سم را بر خود دارد.»
بازگشت محصولات صادراتی کشاورزی ایران در مجلس شورای اسلامی هم مطرح شده و محسن علیزاده، نماینده سپیدان با انتقاد از وزارت جهاد کشاورزی گفته «مافیای بزرگ و عظیمی وجود دارد که به واردات سم پرداخته و به سلامت جامعه فکر نمیکند.»
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز گفته است این مسئله در کمیسیون کشاورزی در دو نوبت بررسی شده و تا دو هفته دیگر احتمال دارد در مجلس بررسی شود.
*وزارت جهاد تنها مقصر بازگشت اخیر محصولات کشاورزی نیست
سیدجعفر حسینی مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی گفت: توجه به غذای سالم روز به روز در دنیا اهمیت آن بیشتر می شود و در کنار امنیت غذایی، بحث سلامت غذا از جایگاه بالایی برخوردار است
وی افزود: کشورهای مختلف روز به روز نگاه سخت گیرانه تری بر تولیو محصولات غذایی دارند که کشور ما هم باید به این سمت و سو رود.
حسینی ادامه داد: اگر قرار است محصولی تولید یا از دیگر کشورها وارد کنیم، نظارت بر سلامت هر ۲ باید صورت گیرد
این فعال بخش کشاورزی با تاکید بر تولید محصولات کیفی در کشور گفت: اگر در کشور محصولات کیفی تولید کنیم، بی تردید مشکلات کمتر می شود.
به گفته وی، طی سال های اخیر که صادرات نفت با مشکلات و چالش هایی روبروست، مسئولان عالی رتبه کشور پیرامون صادرات محصولات غیرنفتی تاکید کردند که متاسفانه این امر مورد بی توجهی قرار گرفته است چرا که در صورت توجه لازم به صادرات محصولات غیرنفتی، امروز مشکلات در صادرات محصولات کشاورزی کمرنگ می شد.
حسینی ادامه داد: زمانیکه نظام صنفی کشاورزی به نمایندگی کشاورزان و کمیسیون کشاورزی بدنبال تصویب و اجرای قانون انتزاع بود، در واقع یکی از دلایلش ان بود که وظایف بخش کشاورزی در یک وزارتخانه تعریف شود.
وی با تاکید بر لزوم توجه به سموم وارداتی گفت: زمانیکه واردات سموم و کودهای مختلف را به کشور داریم، نهادهای دیگر همچون وزارت صمت یا اداره استاندارد تاثیر گذار نیست چرا که وقتی سموم و کودهای پرخطر وارد می شود، چطور می توان انتظار داشت که محصول تولیدی باقی مانده سموم نداشته باشد.
این کارشناس بخش کشاورزی با تاکید بر این موضوع که متهم کردن وزارت جهاد کشاورزی خطاست، گفت: بنده معتقدم که بی توجهی از نهادهای مختلف بوده و تنها انگشت اشاره و متهم کردن وزارت جهاد خطاست، چرا که در برنامه پنجم توسعه قرار بود که ۲۵ درصد محصولات کشاورزی، محصولات سالم باشد که حال باید بررسی کرد که آیا این امر اتفاق افتاده یا خیر؟
مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: در تولید محصول سالم دانشگاه علوم پزشکی در بعد نظارتی، سازمان استاندارد و وزارت امور خارجه هر یک وظایفی را عهده دار هستند، حال جای این سوال مطرح است که آیا تمامی این دستگاه ها وظایفشان را به خوبی انجام دادند؟ این درحالی است که دستگاه ها وظایف خود را بدرستی انجام ندادند که به این بن بست رسیدیم.
وی رایزن اقتصاد کشاورزی را ضروری دانست و گفت: اگر خواهان جایگزینی محصولات کشاورزی با محصولات نفتی هستیم، آیا در سفارتخانه ها نباید رایزن اقتصادی داشته باشیم.
به گفته حسینی، تغییر قوانین در بحث کیوی و فلفل دلمه که منجر به مشکلات بازگشت صادرات شد، تنها خاص وزارت جهاد کشاورزی نیست چرا که نهادهای وزارتخانه های مختلف وظایف خود را بدرستی انجام ندادند که تولیدکننده و صادرکننده دچار تنش شده است.
این مقام مسئول با انتقاد از نبود شناسنامه محصولات کشاورزی گفت: هم اکنون فقدان شناسنامه موجب شده تا محل تولید محصولات کشاورزی مشخص نباشد، در حالیکه با شناسنامه دار شدن تا انتهای کار که محصولات صادر می شود مشخص است، بدین منظور باید ظرفیتی ایجاد کنیم که محصول از مبدا تا مقصد قابل رصد باشد.
حسینی ادامه داد: وقتی از ظرفیت صنوف کشاورزی استفاده شود، امکان صدور پروانه فعالیت برای کشاورز وجود دارد که در راستای آن می توان محصولات را شناسنامه دار کرد و بر مبنای آن تا انتهای کار را رصد کرد.
این کارشناس کشاورزی درباره تاثیر شناسنامه دار شدن محصولات کشاورزی بر تولید گفت: با شناسنامه دار شدن محصولات کشاورزی، محصول با کیفیت تولید می شود که ضمن مصرف در بازار داخل، در صادرات هم دچار مشکل نخواهیم شد.
وی با تاکید بر این موضوع که مقصر دانستن وزارت جهاد به تنهایی امری اشتباه است، گفت: از ظرفیت صنوف کشاورزی برای ساماندهی و شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی باید استفاده کرد، ضمن آنکه وزارت امور خارجه، سازمان استاندارد، وزارت صمت و دانشگاه علومپزشکی همه باید پای کار بیایند تا محصولات با کیفیت تولید شود که این امر ضمن رفع مشکلات صادراتی، ارزآوری هم بدنبال دارد.
وزارت جهاد مکلف به جبران خسارت صادرکنندگان است
صدرالدین نیاورانی نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: گرچه صادرکننده در خرید و نوع کالای خریداری شده باید دقت کند، اما سازمان حفظ نباتات و قرنطینه تعاملات خود با کشورهای هدف صادراتی را باید بیشتر کند.
وی افزود: قبل از وقوع مشکلات باید به فکر رفع مشکلات باشیم و جلسات و ارتباط مداوم با کشورهای هدف داشته باشیم، بدین منظور سازمان حفظ نباتات باید ارتباطات مستمر و جلسات دوره ای داشته باشد.
نیاورانی ادامه داد: بازگشت محصولات از بازارهای هدف اعتبار محصول ایرانی را دچار خدشه می کند و در بلندمدت تجار بازارهای خارجی اعتمادشان را از دست می دهند.
نایب رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با تاکید بر جبران خسارت صادرکنندگان گفت: علی رغم آنکه محصولات اخیر همچون فلفل دلمه و کیوی به دلیل مشکلات قرنطینه ای از کشورهای روسیه و هند بازگشت خوردند، اما هنوز دولت برای جبران خسارت تمهیداتی نیندیشیده است، درحالیکه زیان صادرکنندگان باید جبران شود چرا که گواهی از طریق مرجع دولتی صادر شده است.
راهی جز کنترل استفاده از سموم و آفت کش نداریم
نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: متولیان امر باید اطلاعات کافی از تغییرات قوانین دیگر کشورها برای واردات و صادرات داشته باشند، به طوری که با رصد روزانه و جمع آوری اطلاعات آن را در اختیار تولیدکننده و صادرکننده قرار دهند.
وی افزود: علی رغم آنکه اطلاعات در ارتباط با تغییر قوانین دیگر کشورها باید در اختیار تولیدکنندگان و صادرکنندگان قرار گیرد، اما متاسفانه این کار تا به امروز صورت نگرفته است.
نورانی ادامه داد: با توجه به آنکه قوانین اتحادیه اروپا در ارتباط با واردات محصولات به جهت سلامت انسانها هر روز در حال تغییر است، متولیان امر باید اطلاعات کافی از این تغییرات داشته باشند.
به گفته وی، روسیه در ۳ تا ۴ ماه اخیر اطلاع رسانی کرده بود که از برج ۱۰ میلادی باید محصولات گواهی نامه باقی مانده سموم داشته باشند که متاسفانه این موضوع به سبب عدم اطلاع رسانی خسارت سنگینی به تولیدکننده و صادرکننده وارد کرد.
این مقام مسئول با تاکید بر کنترل کیفی محصولات تولیدی گفت: با توجه به آنکه قوانین کشورها روزانه به جهت سلامت انسان و محیط زیست در حال تغییر است، راهی جز کنترل استفاده از سموم و آفت کش نداریم.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: اکنون نبود متولی در بحث توسعه صادرات غیرنفتی یکی از چالشهای پیش روست، در حالی که باید برای صادرات غیرنفتی یک وزارتخانه داشته باشیم.
افشاگری محمد درویش درباره علت بازگشت محصولات صادراتی
استفاده بیش از اندازه آفت کش ها، هورمون ها و استفاده غیر اصولی از کودها موجب بازگشت محصولات صادر شده کشاورزی ایران به دیگر کشورها شده است. سوال اینجاست که نوع استفاده سموم و کودها در ایران چه تفاوتی با همسایگان دارد؟!
محمد درویش کنشگر محیط زیست و پژوهشگر در پاسخ به این سوال که چرا محصولات کشاورزی صادر شده با عنوان «غیر استاندارد بودن» از کشورهای روسیه، پاکستان، هند، ترکمنستان و تاجیکستان بازگشت داده شده چیست و اینکه گفته شده استفاده از سموم کشاورزی در ایران غیر استاندارد است. چقدر صحت دارد گفت؛ اغلب سموم، کودها و آفت کش ها به دلیل اینکه توسط نهادهای مربوط تایید می شود دارای استاندارد است
اما میزان استفاده سموم، کودها و آفت کش در محصولات کشاورزی ایران بیشتر از حد استاندارد است. سالهاست سمومی که سازمان بهداشت جهانی استفاده آنها را در محصولات خوراکی ممنوع کرده، استفاده نمی شود اما میزان مصرف (نیترات و کود اوره) در ایران فراتر از حد استاندارد است. کشاورزان به دلیل عدم آموزش کافی و اینکه میخواهند محصولات بسیاری داشته باشند بیش از استاندارد از انواع کود و… را استفاده میکنند.
این پژهشگر محیط زیست در ادامه اضافه کرد: دلیل دیگر اینکه مسئولان امر میگویند، کشاورزی نمونه است که در هر هکتار تولید بیشتری داشته باشد و اما اینکه این افزایش تولید به چه قیمتی است اصلا برای آنها ملاک نیست و بابت این موضوع جایزه به اینکشاورز تعلق میگیرد و مثلا ماشین پراید میدهند در حالی که بهتر است این کشاورز را برای دوره های آموزشی جدی کشاورزی بفرستند تا آموزش صحیحی در خصوص استفاده از کودو سم به او بدهند. و دانش این کشاورز افزایش پیدا کند. شرایط فعلی ما قطعی روابط بین المللی باعث شده تا کشاورزی مدرن و صحیحی داشته باشیم .
برنده تندیس مروجان علوم محیط زیست در سال۱۳۹۹ در ادامه گفتگو به دیده بان ایران میگوید: دلیل دیگر استفاده از آب پسماندها است که بیشتر در کلان شهرها مانند شیراز ،جنوب تهران ، اصفهان و مشهد استفاه میشود. بنده در یک جلسهی که در سازمان تات حضور داشتم، مربوط به یک دهه پیش، در آن جلسه اعلام شد میزان( سرب) در پیازهای که در جنوب تهران کاشته میشود بیش از ۸ برابر استاندارد جهانی است و عملا اعلام کردن ما نمیتوانیم این آمارها را اعلام کنیم و همان زمان من بخشی از آن مطالب را منتشر کردم با من برخورد شد که چرا شما امارهای محرمانه را منتشر میکنید در صورتی که سوال اصلی این است که چرا مواد غذایی الوده در اختیار مردم قرار میگیرد
مدیر کل سابق دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با گلایه از برخورد با افشاگران مسائل زیست محیطی خاطرنشان کرد: رویهی غالب در حکومت این است که به جای اینکه مشکل را حل کنیم صورت مسئله را پاک میکنیم.اگر شخصی گزارش تخلف بدهد با او برخورد میکنیم به جای اینکه ریشه تخلف را پیدا کرده و از بین ببریم.
این فعال و کنشگر محیط زیست در خصوص اینسوال که وزارت کشاورزی اعلام کرده محصولاتی که از کشورهای دیگر باز گردانده شده اند در بازارهای ایران به فروش میرسند آیا برای جان مردم ایران خطرناکنیست و سرطان زا نیست ؟ میگوید: آمارهای که وزارت بهداشت و درمان در حال انتشار آن است آشکارا نشان دهندهی ان است که هزینه ها و مصرف دارو در ایران در حال افزایش است وزارت بهداشت میگوید؛《تقریبا ۹ دهم بودجه ی بهداشت به جای اینکه صرف پیشگیری شود صرف درمان میشود.