واکسن، تنها راهِ ایمن برای مقابله با بیماری‌‌های مسری و همه‌گی
واکسن، تنها راهِ ایمن برای مقابله با بیماری‌‌های مسری و همه‌گی

سرویس اجتماعی واکسیناسیون کرونا که این روزها به خوبی جلوی ویروسِ سرکشِ کرونا ایستاده است، عیار و ارزشِ واکسیناسیون را به خوبی نشان داد. بشر از زمانی که با وحشت مرگ‌های فاجعه‌بارِ بیماری‌های همه‌گیرِ جهانی نظیرِ طاعون، وبا، حصبه، تیفوس، سل، مالاریا، سرخک، سرخجه و … روبه‌رو شد، همواره به دنبال کشفِ راه‌حلی برای لجام […]

سرویس اجتماعی

واکسیناسیون کرونا که این روزها به خوبی جلوی ویروسِ سرکشِ کرونا ایستاده است، عیار و ارزشِ واکسیناسیون را به خوبی نشان داد.

بشر از زمانی که با وحشت مرگ‌های فاجعه‌بارِ بیماری‌های همه‌گیرِ جهانی نظیرِ طاعون، وبا، حصبه، تیفوس، سل، مالاریا، سرخک، سرخجه و … روبه‌رو شد، همواره به دنبال کشفِ راه‌حلی برای لجام زدن بر این ویروس‌های یاغی و قاتلان سریالی بود و واکسن، دقیقا همان روش و شیوه دقیق و اطمینان‌بخشِ علمی بود که توانست بر نگرانی‌های بشر در این باره پایان بخشد.
در زمانِ شیوعِ پاندمیِ کرونا ویروس هم، اندیشمندان و متخصصان علمِ ویروس‌شناسی می‌دانستند که تنها روشِ خلاصی از شرِ این ویروسِ مرگبار، واکسیناسیون است، اما از آنجا که این ویروس، برخلافِ ویروس‌های قبلی، در هر جهش، قدرت سرایت و بیماری‌زایی بیشتری می‌یافت و هر بار نیز در لباسی از پرده برون می‌افتاد، همه نگرانی‌ها بر سر این بود که مبادا واکسیناسیون سراسری نیز حریفِ این ویروسِ چغر و بدبدن نشود، اما دیدیم که خوشبختانه علی‌‎رغمِ همه نگرانی‌ها و دغدغه‌مندی‌های اندیشمندان زیست شناس و ویروس شناس، واکسیناسیون به خوبی توانست در برابرِ شدت و حدتِ بیماری‌‌زایی این ویروس خطرناک و وحشی بایستد.
رییس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از آغاز واکسیناسیون تکمیلی سرخک، سرخجه و اوریون در برخی استان‌ها خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۰، موارد بیماری سرخک در کشور افزایش یافت و تا اوایل آبان ماه، نزدیک به ۸۵ مورد بیماری سرخک در کشور تایید شد.
سید محسن زهرایی درخصوص شیوع بیماری سرخک و آغاز واکسیناسیون تکمیلی سرخک، سرخجه و اوریون در برخی استان های درگیر، اظهار کرد: بیماری سرخک یکی از مسری‌ترین بیماری‌های عفونی است که در کشور ما هم سابقه طولانی داشته و اولین دانشمندی که توانست بیماری سرخک را از سایر بیماری‌های بثوری افتراق دهد، محمدبن زکریای رازی بوده و این افتخار دانشمندان ایرانی است که چنین کشفیاتی در گذشته داشته‌اند.
وی افزود: بیماری سرخک مشکلات بسیاری را برای بیماران ایجاد می‌کند که برای پیشگیری از آن، تولید واکسن سرخک در کشور ما سالهاست که انجام می‌شود و با پوشش بالای واکسیناسیون، موفقیت بسیار چشمگیری در پیشگیری از ابتلای به این بیماری به دست آوردیم.
زهرایی بیان کرد: در سال ۱۳۹۸ جزو سه کشور اول در منطقه خاورمیانه بودیم که تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را برای حذف بیماری سرخک در کشور دریافت کردیم و این از افتخارات نظام سلامت کشور است. وی ادامه داد: دریافت گواهی حذف سرخک به این معنی نیست که این بیماری را دیگر نخواهیم داشت، هر زمانی که پوشش واکسیناسیون دچار آسیب شود، احتمال بازگشت بیماری وجود دارد، علاوه براین باید دقت کنیم که بیماری در هر نقطه‌ای از دنیا باشد، به سایر نقاط دنیا نیز منتقل می‌شود، مخصوصا در مورد بیماری سرخک که سرایت پذیری زیادی دارد.
رییس اداره بیماری‌های قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تصریح کرد: هم در مرزهای شرقی و هم مرزهای غربی ایران، کشورهایی قرار دارند که شیوع سرخک به دلیل ضعف در برنامه واکسیناسیون شان، بسیار زیاد است و به تبع ترددهایی که به داخل کشورمان انجام می‌شود، طبیعتا بیماری به کشورمان وارد می‌شود. در سال ۹۹ فقط سه مورد از بیماری سرخک در کشور داشتیم، اما در سال ۱۴۰۰، موارد بیماری افزایش پیدا کرد و از نیمه فروردین تا اوایل آبان ماه، نزدیک به ۸۵ مورد بیماری سرخک در کشور تایید شد، عمده این موارد نیز در استان‌های جنوب شرقی کشور قرار داشتند. لذا، برنامه ریزی شد که برنامه واکسیناسیون تکمیلی با واکسن ام ام آر برای کودکان گروه سنی ۹ ماهه تا هفت ساله در استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، بخش‌هایی از استان کرمان و کل استان هرمزگان، انجام شود و در این راستا، حدود یک میلیون و ۱۲۰ هزار کودک ۹ ماهه تا هفت سال تحت پوشش خواهند بود، این برنامه از دوم آبان ماه آغاز شده و پیش بینی می‌شود تا هفته آینده به پایان برسد.
زهرایی عنوان کرد: انتظاری که از مردم عزیز در مناطق درگیر بیماری داریم، این است که از فرصت استفاده کرده و چنانچه کودکی در این گروه سنی دارند، به مراکز و پایگاه‌های بهداشت مراجعه کرده و واکسن تکمیلی ام ام آر یا واکسن سرخک، سرخجه و اوریون را دریافت کنند. این واکسن، دُز تکمیلی است و امیدواریم با این اقدام جلوی انتقال بیشتر بیماری به کشورمان گرفته شود. بیماری سُرخَک نوعی عفونت سیستم تنفسی است که از طریق تنفس منتقل می ‌شود و به ‌شدت واگیردار است. علائم سرخک شامل تب، سرفه، آبریزش بینی، و راش پوستی در نقاط مختلف بدن است.