آرین پارسی نژاد- روزنامه نگار/ اشاره: برنامه تهیه و توزیع واکسن کرونا در تمام جهان در حال اجرا می باشد. حتی کشورهای جنگ زده ای همچون افغانستان و عراق نیز در حال خرید واکسن کرونا از کشورهای غربی هستند. در آن سوی کره خاکی هم کشور ونزوئلا که مورد تحریم آمریکا قرار دارد، […]
آرین پارسی نژاد-
روزنامه نگار/
اشاره: برنامه تهیه و توزیع واکسن کرونا در تمام جهان در حال اجرا می باشد. حتی کشورهای جنگ زده ای همچون افغانستان و عراق نیز در حال خرید واکسن کرونا از کشورهای غربی هستند. در آن سوی کره خاکی هم کشور ونزوئلا که مورد تحریم آمریکا قرار دارد، سفارش خود را جهت واردات واکسن به سازمان بهداشت جهانی ارسال کرده و طبق گفته مادورو، کارزار واکسیناسیون گسترده بر ضد کرونا را تا دو ماه دیگر آغاز خواهد کرد. با اینحال در کشور ما، طی روزهای اخیر عملکرد دولت و مسئولان در خصوص ابهام در اجرای واکسیناسیون عمومی همچنان مورد انتقاد قرار داشته است.
به گزارش «جمله» پس از چندین روز اظهارات ضد و نقیض از سوی مسئولان در خصوص برنامه ریزی جهت واکسیناسیون عمومی در کشور، گویا عاقبت تصمیماتی پیرامون اجرای واکسیناسیون عمومی گرفته شده است. بر اساس گزارش های منتشر شده تا پایان دی ماه تکلیف تهیه واکسن کرونا مشخص خواهد شد.
اما در حالی که همچنان موضوع برند واکسن مورد نظر وزارت بهداشت در هاله ای از ابهام قرار دارد، رئیس جمعیت هلال احمر اعلام کرد که این سازمان واکسن کرونای چینی خریداری خواهد کرد.
کریم همتی در مصاحبهای با صداوسیما گفت: «واکسن خریداریشده توسط ما چینی است، اما سازمان غذا و دارو همه داروها و واکسنها را به شدت مورد نظارت قرار میدهد.»
پیشتر، سیما لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، از رایزنی با هندوستان، روسیه و چین برای خرید واکسن ویروس کرونا خبر داده بود.
روز گذشته نیز رئیس ستاد اجرایی فرمان امام درخصوص آغاز تست انسانی گفت: «ظرف دو سه روز آینده اولین تزریق انجام خواهد شد ، جان انسانها برای ما اولویت اول است و کار پیچیده و حساسی است ولذا بسیار سختگیرانهتر از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی تمام ملاحظات و نکات را رعایت میکنیم». ، این در حالی است که هنوز مشخصات فنی این واکسن اعلام نشده است.
روز شنبه ۶ دیماه نیز رییسجمهور اعلام کرد که امکانات انتقال هر واکسنی به کشور وجود دارد و دولت حاضر نیست مردم دوره آزمایشی یک واکسن «غیرمعتبر» را بگذرانند.
حسن روحانی گفته بود: «هر کجا واکسن معتبری پیدا شود حتما میخریم، اما حاضر نیستیم مردم ما دوره آزمایشی یک واکسن غیرمعتبر را بگذرانند.» او تاکید کرد که ایران امکانات حملونقل واکسن با هر دمایی را دارد. این اظهارات در حالی بیان شد که پیشتر برخی از مسئولان وزارت بهداشت از جمله کیانوش جهانپور گفته بودند که «ایران واکسنهای آمریکایی را به دلیل مشکل حملونقل و نیاز به یخچالهایی با دمای بسیار پایین، نمیخرد».
حسن روحانی با اشاره به موافقت دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) با خرید واکسن کرونا افزود که اعلام شده بود این پول باید به یک بانک آمریکایی برود. روحانی همچنین گفت: «من نامهای به بانک مرکزی نوشتم و چند راه معمولی را معرفی کردم، اما نگذاشتند. مردم فکر نکنند ما مشکل نداریم.»
عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی، شامگاه پنجشنبه ۴ دیماه در یک برنامه تلویزیونی، گفته بود که «ایران انتقال پول از کره جنوبی به یک بانک آمریکایی را قبول نکرده و از طریق سه بانک شامل یک بانک ترکیهای، اروپایی و یکی از شعب بانکهای ایرانی فعال در امور بینالملل مجوز اوفک را دریافت کرده است».
دلیل مشکلات امروز لجبازی های دیروز است
به عقیده تحلیلگران بزرگترین چالش پیش روی مسئولان برای تهیه واکسن، انسداد راه های مبادلات بانکی ایران است. مشکلی که در پی عدم پیوستن ایران به FATF ایجاد شده و خسارت های سنگینی را به اقتصاد و معیشت ملت وارد آورده است.
این تحلیلگران عقیده دارند که مخالفان تصویب لوایح چهارگانه که به دلیل نگرانی از ایجاد شفافیت های بانکی و به خطر افتادن منافع شخصی و گروهی خود، با پیوستن ایران به FATF مخالفت کردند و بیش از یک سال آن را در مجمع تشخیص مصلحت مسکوت گذاشتند، امروز باید پاسخگوی میلیون ها ایرانی باشند.
اما از سوی دیگر نیز برخی کارشناسان نظر دیگری دارند. آنها معتقدند علت اصلی چالش ایجاد شده در موضوع واکسن، منافع برخی گروه هایی است که تلاش دارند تا با دخالت در امر تهیه و خرید واکسن، به منافع کلانی دست یابند. به عقیده این دسته از کارشناسان، کافیست تا گروه ها، اشخاص و جریان های مداخله گر در موضوع کرونا و واکسن کرونا را مورد رصد قرار دهیم تا به وضوح دریابیم چند درصد از این اشخاص، گروه ها و دستگاه ها، در حوزه بهداشت و درمان دارای تخصص هستند؟
عباس عبدی تحلیلگر سیاسی در یادداشتی به چالش واکسن کرونا در کشور اشاره کرد و نوشت: « متأسفانه در ماجرای واکسن کرونا و دیگر مطالب مربوط به این ویروس شاهد نوعی به هم ریختگی ارتباطی در اظهارات رسمی هستیم. نه تنها چندین نفر اظهار نظر میکنند، بلکه بعضاً اظهارات متناقض نیز میشنویم. هنگامی که یک نفر میگوید ویروس کرونای انگلیسی به داخل ایران نیامده، و دیگری خلاف آن را میگوید. این موجب بیاعتباری اظهارات رسمی میشود».
این تحلیلگر سیاسی در ادامه آورد: «در باره خرید واکسن و واکسن داخلی نیز تا چند روز پیش هیچ خط مشی ثابت و روشنی بیان نشده بود. هر کس گمان میکند که نظر او تنها نظر رسمی است، در حالی که مردم نظرات گوناگون میشنوند. مردم نمیدانند که بالاخره، عدم عضویت در FATF مانع خرید است یا وجود تحریم یا نداشتن پول یا هر چیز دیگر. اینکه اولویت ما خرید واکسن از خارج است یا تولید داخل؟ اینکه تولید واکسن ایرانی کی به نتیجه میرسد؟ از زمانبندی ابتدای بهار گفته شده است تا اواسط تابستان، آن هم با اما و اگر». وی افزود: «واقعیت این است که بیانضباطی خبری و رسانهای به شدت زیانبار است. از ابتدای این دولت نیز در خصوص این ضعف بارها تذکر داده شده است ولی به نظر میرسد که توجه چندانی نمیشود. بعد معترض میشوند که چرا مردم حرف آنان را باور نمیکنند؟ اتفاقاً مردم دوست دارند که از این بلبشوی خبری خلاص شوند، به شرطی که صدای واحدی را از درون مسئولین بشنوند. هر کدام از مسئولین که به گمان خود فکر میکند اطلاعی دارد وارد میدان میشود و در باره موضوع اظهار نظر میکند و کاری هم ندارد که دیگران چه گفتهاند یا چه باید گفته شود».
در چنین شرایطی مردم بدترین بخشهای خبر را میپذیرند. اول از همه گمان میکنند که ارادهای برای خرید نیست، دوم اینکه واکسن ایرانی خیلی دیر به نتیجه خواهد رسید، اگر اصولاً به نتیجه برسد. میپذیرند که ویروس انگلیسی هم وارد کشور شده است و… همه اینها ناشی از فقدان سیاست رسانهای و اطلاعرسانی کارآمد است. نهایت این که با چنین سیاست ارتباطی هم چوب را خواهیم خورد و هم پیاز را و در پایان هم پول را خواهیم پرداخت!
نگاه سیاسی به یک موضوع ملی!
طی یک هفته اخیر، اظهارات متناقض در خصوص اجرای کارزار واکسیناسیون عمومی و انفعال مسئولان در این خصوص واکنش افکار عمومی را در پی داشت. کاربران شبکه های اجتماعی در واکنش به این موضوع با «هشتگ های واکسن بخرید» یک مطالبه ملی را مطرح کردند. این موضوعی بود که شاید در همه جای دنیا یک واکنش طبیعی از سوی جامعه ارزیابی می شود اما نظر برخی از مسئولان کشور ما از جمله رحمانی فضلی وزیر کشور چیز دیگری است.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور و فرمانده قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا، در واکنش به کارزار«واکسن بخرید» که طی یک هفته دوبار به ترند اول ایران تبدیل شد، شامگاه شنبه ششم دی ماه، در یک برنامه تلویزیونی گفت: «یک فضاسازی دارد انجام میشود افکار عمومی فشار بیاورند برای خرید واکسن، باید در نظر داشته باشیم که سه چهارم این برنامههای فضای مجازی در جهت تحریک افکار عمومی، از خارج حمایت و مطرح میشود.»
پیشتر جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور، نیز در واکنش به کارزار «واکسن بخرید»، این درخواستها را برای خرید و واردات واکسن کرونا «دوگانهسازی کاذب» با عنوان «خرید تولید واکسن کرونا» خوانده بود.
در نهایت به نظر می رسد وقتی موضوع تهیه واکسن برای نجات جان شهروندان به مباحثی همچون FATF ، تقابل با غرب، رفاقت با شرق و… دور از انتظار نیست اگر یک مطالبه گری ملی نیز، موضوعی امنیتی و سیاسی ارزیابی شود.
مجموع جان باختگان کرونا به ۵۴ هزار و ۶۹۳ نفر رسید
دکتر سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت گفت: از روز شنبه تا روز ۷ دی ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۵ هزار و ۵۰۲ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۵۳۰ نفر از آنها بستری شدند. وی افزود: مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به یک میلیون و ۲۰۰ هزار و ۴۶۵ نفر رسید. لاری گفت: در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۱۹ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۴ هزار و ۶۹۳ نفر رسید.