واکسن یکی از استراتژی های برون رفت از پاند می کرونا
واکسن یکی از استراتژی های برون رفت از پاند می کرونا

  واكسيناسيون در استان مازندران شتاب خوبي گرفته است. افزايش تعداد مراكز تجميعي از يك سو و وجود انواع واكسن‌هاي داخلي و خارجي از سوي ديگر با عث شده‌اند تا روند واكسيناسيون جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران با سرعت قابل قبولي انجام شود. آمارهاي موجود حكايت از آن دارند كه اكنون مازندران در […]

 

واكسيناسيون در استان مازندران شتاب خوبي گرفته است. افزايش تعداد مراكز تجميعي از يك سو و وجود انواع واكسن‌هاي داخلي و خارجي از سوي ديگر با عث شده‌اند تا روند واكسيناسيون جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران با سرعت قابل قبولي انجام شود. آمارهاي موجود حكايت از آن دارند كه اكنون مازندران در ميان استان‌هاي پيش رو در امر واكسيناسيون محسوب مي‌شود.
برخلاف ماه‌هاي گذشته كه كمبود واكسن وضعيت واكسيناسيون را با مشكلاتي روبرو كرده بود، تدابير اتخاذ شده از سوي مسئولان دانشگاه علوم پزشكي باعث شده تا چرخ واكسيناسيون اين روزها روانتر به حركت درآيد. اكنون بنا بر آمارهاي موجود طي هفته گذشته تعداد افرادي كه واكسن كرونا را دريافت كرده بودند در استان مازندران به مرز دو ميليون نفر رسيد.

واکسیناسیون مازندران در مرز دو ميليون نفر
دكتر قاسم اويس معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي مازندران، وضعیت واکسیناسیون در استان مازندران در توزیع اخیر را رو به افزایش دانسته و گفت:تقریباً کل واکسن‌هایی که تزریق شده یک میلیون و هشتصد دوز بوده که این رقم غیر از شهر بابل بوده و با احتساب شهر بابل این رقم به دو میلیون دوز رسیده است.
وي ادامه داد: جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در نوبت اول یک میلیون و ۱۴۴ هزار و ۹۴۹ نفر واکسن دریافت کرده‌اند و تقریبا ۶۵۰ هزار نفر هر۲ دو نوبت را تزریق کردند . با توجه به اين آمارها ۵۴درصد در مازندران نوبت اول و ۳۲ درصد نوبت دوم را بدون احتساب شهر بابل واکسن دریافت کرده‌اند. درپوشش اول در هر دو نوبت در سطح کشور جزو استان‌های مطرح هستیم.
بنا بر اظهارات دكتر اويس، در استان مازندران، از نظر گروه‌های سنی در افراد بالای ۵۰ سال با ۶۳۸۹۱۳ نفر بیشترين تزریق را داشته‌ایم . همچنين ۵۰۶۲۴۵ نفر زیر پنجاه سال دریافت واکسن داشته‌اند.
به گفته دكتر اويس، افرادی که موفق به تزریق هر دو نوبت شده‌اند ۴۸۷۸۰۲نفر بالای پنجاه سال و ۱۶۲۷۷۳ نفر زیرپنجاه سال هستند.

تزريق واكسن به گروه‌هاي اولويت‌دار
وي در ادامه گفت: در خصوص گروه های اولویت‌دار بعد از گروه‌های سنی بالای شصت سال نيز واكسيناسيون شروع شد. مشاغل هم به مرور از نظر اولویت مشخص که تقریباً بیش از پنجاه شغل تزریق صورت گرفت و حتی اگر تعداد افراد در مشاغل زیاد بود، تیم‌های سیار به محل اعزام و تزریق را انجام می‌دادند.

واكسيناسيون طلاب و دانشجويان
وي افزود: اخیراً تزریق واکسن طلاب و دانشجویان هم آغاز که با استقبال خوبی از طرف آن‌ها مواجه شدیم. دانشگاه سما شهر ساری، مرکز واکسیناسیون طلاب و دانشجویان شد و دانشجویانی که به علت حضور نداشتن در دانشگاه به شهرهای خود برگشتند با کارت دانشجوی فعال و کارت ملی به مراکز درمانی معرفی و واکسیناسیون آن‌ها انجام شد.

واكسينه شدن ۹ درصد معلمان
دكتر اويس گفت: معلمان و پرسنل آموزش و پرورش مازندران بیش از ۹۰ درصد هر دو نوبت واکسن را دریافت کردند و کسانی که تاکنون واکسن دریافت نکردن به احتمال زیاد بیمار بوده و یا در گروه‌های سنی اعلام شده از طرف وزارت بهداشت واکسن‌های خود را دریافت کرده‌اند.

دانش آموزان به زودي واكسينه مي‌شوند
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي در ادامه گفت: در حال حاضر در انتظار واکسیناسیون دانش آموزان هستیم که به محض ورود واکسن مورد اطمینان، که ظاهراً به کشور وارد شده ولی هنوز به استان تحویل داده نشده، به گروه‌های سنی ۱۲ تا ۱۸ سال تزریق خواهد شد.
بعد از ورود واکسن مورد اطمینان برای تزریق دانش آموزان به علت آمار بالای این قشر از جامعه استان با اولویت مقاطع بالاتر، با هماهنگی‌های لازم مدارسی را جهت تزریق واکسن اعلام خواهیم کرد که انجام واکسیناسیون دانش آموزان عزیز هم به راحتی صورت گیرد.
پیش بینی می‌شود والدینی که هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند در همان مدارس همراه فرزندان خود تزریق را انجام دهند.

افزايش مراكز تجميعي واكسيناسيون
وي در اين باره گفت: در حال حاضر سپاه و ارتش و هلال احمر با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران برای تزریق واکسن پای کار هستند و بالاترین مراکز تجمیعی که درحال حاضر بیش از ۶۰ مرکز نسبت به جمعیت در سطح کشور متعلق به استان مازندران است.

استقبال خوب مردم از تزريق واكسن
به گفته دكتر اويس، در حال حاضر استقبال مردم نسبت به تزریق واکسن روند خوبی را دنبال می‌کند. در شروع واکسیناسیون در استان به علت اولویت گروه‌های سنی بالای ۷۰ سال و بیماران خاص گزارش عوارض شدید داشتیم که همگی در کمیته دانشگاهی بررسی شده و بیشتر همزمانی برخی از عوارض بیماری‌های سنین بالا و بیماری‌های خاص با تزریق واکسن مطرح بوده و ارتباط قطعی کشف نشد . برخی از گزارشات نیز شایعه بوده و صحت نداشته و در مقطع کنونی شایعات کاهش یافته و استقبال مردم هر روز بیشتر می‌شود.

تامين تيم‌هاي سيار واكسيناسيون
وي در ادامه گفت: با تیم‌های سیار هماهنگی‌های لازم صورت گرفته برای افرادی که نمی‌توانند به مراکز مراجعه کنند به درب خانه‌های آنها رفته و حتی با گروه‌های جهادی برای تزریق در مناطق دور افتاده و صعب‌العبور هماهنگی‌های لازم صورت گرفته است.

تاییدیه سازمان بهداشت جهانی براي همه واكسن‌هاي تزريقي
وي گفت: طبق مطالعات صورت گرفته تمام واکسن‌هایی که در کشور ما وجود دارد و تاییدیه سازمان بهداشت جهانی را دارا است موجب کاهش مرگ و میر می‌شود و در کنار آن کاهش ۸ برابری ابتلا به کرونا را مطرح می‌کند، البته در کنار تزریق واکسن باید تمام پروتکل‌های بهداشتی رعایت شود.

تاكيد بر رعايت پروتكل‌هاي بهداشتي
دكتر اويس افزود: برای اینکه بتوانیم کاهش ابتلا به بیماری کرونا را در سطح کشور داشته باشیم پس از تزریق واکسن و رعایت تمام پروتکل‌ها مثل زدن ماسک، رعایت فاصله فیزیکی، کنترل مرزهای کشور جهت ورود و افراد بیمار به داخل کشور و… می توانیم در آینده نزدیک امیدوار به کنترل این بیماری و شاهد نبودن موج‌های بعدی را در سطح کشور داشته باشیم.
ممکن است سوش ویروس شایع در استان نیز به واسطه انتقال بین افراد ناشی از رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی، دورهمی‌ها، تجمعات دچار جهش‌های جدید شده و با موج جدیدی از انتشار و خدا ناخواسته مرگ ومیر مواجه شویم.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مازندران از پیشتازی این استان در واکسیناسیون علیه کرونا بین همه استان‌ها خبر می‌دهند و می‌گویند پوشش واکسیناسیون استان در جمعیت بالای ۱۸ با پوشش ۶۲٪ از رتبه خوبی در کشور با میانگین ۵۲ ٪ برخوردار است.
مشاهدات میدانی از مراکز تجمیعی واکسیناسیون در مرکز مازندران و همچنین پیگیری از روند تزریق واکسن در سایر شهرهای استان نشان می‌دهد که سرعت واکسیناسیون در استان افزایش یافته است. بیشتر شدن رفت‌وآمد متقاضیان از گروه‌های سنی مختلف به مراکز تجمیعی واکسیناسیون ساری این افزایش سرعت را نشان می‌دهد.
در مجموع بررسی شرایط موجود نشان می‌دهد که روند واکسیناسیون در مازندران طی یک هفته اخیر مطلوب‌تر از گذشته شده و ایمنی کرونایی در این استان که تا چند هفته پیش شرایط فوق‌بحرانی کرونایی را تجربه می‌کرد و از ۲۲ مرداد در سراشیبی آمارهای کرونایی قرار گرفت، در حال افزایش است.

چگونه ثبت نام کنیم؟
از روز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰، سامانه تحت عنوان سامانه ثبت نام واکسن کرونا توسط ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت راه‌اندازی شده است تا به کمک این سامانه، واکسیناسیون کرونا بطور جامع در کشور انجام شود. توجه داشته باشید که ثبت نام در این سامانه کاملا رایگان است و پرداخت هرگونه وجهی در هنگام ثبت نام واکسن کرونا، توصیه نمی‌شود.
سامانه ثبت نام واکسن کرونا یک سامانه جامع بوده و همه مردم کشور با در دست داشتن اطلاعات هویتی خود باید در سامانه ثبت نام کنند. پس از جمع آوری اطلاعات افراد، زمان بندی واکسیناسیون کرونا به اطلاع همه خواهد رسید که این موضوع می‌تواند بر اساس اولویت بندی‌های وزارت بهداشت تعیین شود.

ورود به سامانه ثبت نام واکسن کرونا
برای ورود به سامانه ثبت نام واکسن کرونا لازم است مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- ابتدا وارد سایت https://salamat.gov.ir شوید.
۲- حال بر روی گزینه «ثبت نام واکسن کرونا» کلیک نمایید.
۳- اگر نمی‌توانید وارد آدرس بالا شوید، از طریق موتور جستجوی گوگل، عبارت « ورود به سامانه ثبت نام واکسن کرونا « را جستجو نمایید و به شکل زیر وارد سامانه شوید. همانطور که مشاهده می‌کنید امکانات مربوط به واکسن کرونا در این صفحه قابل مشاهده است.

شرایط ثبت نام واکسن کرونا
قبل از اینکه به مراحل ثبت نام واکسن کرونا بپردازیم، لازم است ابتدا شرایط ثبت نام واکسن کرونا را با هم مرور کنیم. درست است که همه افراد می‌توانند در این سامانه ثبت نام نمایند و اطلاعات خود را اظهار نمایند، اما بطور حتم اولویت بندی خاصی برای واکسیناسیون عمومی مردم توسط وزارت بهداشت در نظر گرفته شده است و گروه‌های پرخطر مانند کادر درمان، پزشکان و پرستاران، افراد مسن و دارای بیماری‌های خاص و … در اولویت دریافت واکسن کرونا هستند.
با این حال محدودیتی برای ثبت نام واکسن کرونا وجود ندارد و شما می‌توانید در نوبت دریافت واکسن قرار بگیرید.

نحوه ثبت نام واکسن کرونا از طریق سایت
جهت ثبت نام واکسن کرونا باید ابتدا وارد سامانه شوید و گزینه ثبت نام را کلیک کنید. البته توجه کنید که به منظور نوبت دهی و اولویت بندی همه مردم، پیامکی تحت عنوان زمان بندی ورود شما به سامانه و دریافت واکسن کرونا فرستاده خواهد شد.
به همه جامعه‌ی هدف برای واکسیناسیون کرونا، پیامک داده خواهد شد و زمان بندی دریافت واکسن اعلام خواهد شد.
طبق اعلام وزارت بهداشت، پیش بینی شده است که ۱.۵ میلیارد پیامک برای این فراخوان گسترده نیاز است.
هر کسی که در این زمان بندی، واکسن دریافت کند و آن واکسن دو مرحله‌ای باشد، نوبت دوم واکسن خود را ۴ هفته بعد دریافت خواهد کرد.
برای انجام واکسیناسون کرونا، نیار به پرداخت هیچ گونه وجهی نیست و این کار بطور کاملا رایگان انجام خواهد شد.
هرگونه مراجعه حضوری به پایگاه‌های سلامت برای اخذ نوبت واکسیناسیون کرونا ممنوع است و همه مراحل بصورت آنلاین انجام می‌شود.
تنها نشانی معتبر برای ثبت نام واکسن کرونا salamat.gov.ir است.

واکسن کرونا بزنیم یا نزنیم؟
دبیر کمیته ملی اخلاق در پژوهش وزارت بهداشت درباره چرایی لزوم تزریق واکسن کرونا در شرایط پاندمی توضیح داد و گفت: مردم به نظام سلامت اعتماد کنند و اگر واکسنی در اختیارشان قرار می‌گیرد، آن هم در شرایطی که واقعا واکسن در دنیا کم است و کشور با بسیج تمام امکاناتش تلاش می‌کند که واکسن را وارد کند، حتما از این فرصت استفاده کرده و خود را ایمن کنند.
مساله اساسی درباره واکسن این است که نظام توزیع واکسن در کشور، تحت اِشراف سازمان غذا و دارو به عنوان نهاد مسئول است. بنابراین اسناد و مستندات مرتبط با ایمنی و اثربخشی‌ هر واکسن قبل از اینکه در جریان و مسیر توزیع عمومی قرار گیرد، از سوی سازمان غذا و دارو و نهادهای مرتبط بررسی شده و سپس از سوی کمیسیونی که مسئول این کار است، اجازه ورودش به سیستم دارویی کشور داده می‌شود. در این مراحل مساله ایمنی و اثربخشی این واکسن‌ها کاملا بررسی می‌شود.

چرا منفعت تزریق واکسن بیشتر است؟
در هر حال قطعا و با فاصله، منفعت تزریق این واکسن‌ها برای افراد بیش از ضررش است. در عین حال باید توجه کرد که موضوع عوارض دارویی یا واکسن، یک موضوع جدید نیست، بلکه این مساله درباره بسیاری از داروها و واکسن‌ها از قبل هم وجود داشته است، اما از آنجایی که در آن زمان واکسیناسیون جمعی انجام می‌شده، نگرانی عمومی و اطلاع‌رسانی عمومی مانند شرایط پاندمی کووید-۱۹ نبوده و حساسیت اجتماعی نسبت به آن‌ها وجود نداشته، این مساله خیلی مورد توجه قرار نمی‌گرفته، اما اکنون به آن توجه شده است.
بنابراین منطقی‌ترین کار برای همه افراد این است که به محض اینکه واکسن در دسترس‌شان قرار گرفت، آن را تزریق کنند. ریسک ناشی از تزریق واکسن که از آن صحبت می‌شود، ریسک بسیار پایینی است و مانند ریسکی است که افراد در زندگی روزمره با آن مواجهند. به هر حال رانندگی معمولی هم در یک جاده ریسک دارد، اما اینطور نیست که افراد بگویند از آنجایی که رانندگی ریسک دارد، ما سفر نمی‌رویم. بنابراین از نظر سازمان‌های تاییدکننده که اجازه توزیع عمومی این واکسن‌ها را در کشور می‌دهند، ریسک تزریق واکسن کرونا، ریسک حداقلی و قابل قبول است و بر همین اساس اجازه دادند که این واکسن وارد سیستم دارویی کشور شود.

تنها راه پایان پاندمی قرن
گاهی در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها به نحوی درباره این ریسک‌ها صحبت شده که افراد نگران شدند. البته مردم هم حق دارند نگران شوند، اما مطمئنا عاقلانه‌ترین کار این است که مردم به توصیه‌های کارشناسان امور سلامت که این موارد را با دقت زیادی بررسی کرده و بعد اجازه تزریق واکسن را می‌دهند، گوش داده و زمانی که واکسن در دسترس‌شان قرار گرفت، آن را تزریق کنند. باید توجه کرد که تنها راه پایان این پاندمی و نجات جان بسیاری از انسان‌ها تزریق واکسن است. گرچه که ممکن است که این واکسن ریسک هم داشته باشد، اما این ریسک بسیار بسیار کم است تا حدی که قابل چشم‌پوشی است.

ترس و امتناع از واکسن؛ پدیده‌ای جهانی
هنوز نمی‌توان در این باره نظر قطعی داد، بلکه ابتدا باید واکسیناسیون کشورها تکمیل شود تا ببینیم که چه درصدی در چه جمعیتی واکسن را دریافت کرده‌اند. البته بحث امتناع یا ترس از واکسیناسیون در بسیاری از کشورها از قبل وجود داشته است. خوشبختانه تاکنون در ایران خیلی با این پدیده مواجه نبودیم، اما در سال‌های اخیر به دلیل برخی تبلیغات سوء و رویکردهای غیر علمی و بعضا شبه‌علمی در زمینه واکسیناسیون، آن هم بدون اینکه مستند علمی دقیقی در دسترس باشد، برخی افراد مردم را از واکسیناسیون ترساندند و در دوره کووید-۱۹ هم این موضوع تشدید شده است. بنابراین این موضوع یک پدیده جهانی است و یکی از نکات مثبت ما این بوده که در ایران کمتر با این پدیده جهانی مواجه بودیم. بر همین اساس هم در ایران موفق شدیم بیماری‌هایی مانند فلج اطفال را ریشه‌کن کنیم. در حال حاضر می‌بینیم که ابتلا به بیماری فلج اطفال در بین ایرانیان اتفاق نمی‌افتد که به دلیل اجرای برنامه‌های واکسیناسیون است. این در حالی است که در دوره‌ای در کشور فلج اطفال بیماری مهمی به شمار می‌رفت.
بنابراین وظیفه عمومی است که به مردم اطلاع‌رسانی کرده و به آنها اطمینان دهیم که ریسک واکسیناسیون بسیار پایین است. به هر حال یک داروی معمولی هم در تعداد معدودی از افراد ممکن است منجر به بروز واکنش‌هایی، حتی واکنش‌های خطرناک شود. حال این مساله در واکسن مقداری بارزتر خودش را نشان می‌دهد. زیرا واکسن به تعداد بسیار زیادی از افراد تزریق می‌شود و این عدد خود به خود خودش را نشان می‌دهد. از این جهت عوارض واکسن مقداری ظاهر ترسناک‌تری پیدا می‌کند، اما در واقع وقتی محاسبات را دقیق انجام می‌دهیم و با جزئیات درباره آن‌ها بحث می‌کنیم، متوجه می‌شویم که ریسک آنقدر که احساس می‌شود، بزرگ نیست.

آیا تزریق واکسن کرونا در مردان، موجب کاهش قدرت باروری می‌شود؟
تا کنون هیچ مطالعه و شواهدی مبنی بر اینکه واکسن کرونا منجر به کاهش قدرت باروری در مردان می شود ارایه نشده و اساس علمی ندارد.