واکنش ها به هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی
واکنش ها به هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی

  هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراینی با ۱۷۹مسافر و ۹ خدمه پروازی که صبح چهارشنبه تهران را به مقصد کی‌یف پایتخت اوکراین ترک می‌کرد حوالی شهر جدید پرند در استان تهران سقوط کرد. در این حادثه ۱۴۷ مسافر ایرانی و ۳۲ مسافر خارجی جان باختند. صبح روز شنبه ستاد کل نیروهای مسلح ایران تایید […]

 

هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراینی با ۱۷۹مسافر و ۹ خدمه پروازی که صبح چهارشنبه تهران را به مقصد کی‌یف پایتخت اوکراین ترک می‌کرد حوالی شهر جدید پرند در استان تهران سقوط کرد. در این حادثه ۱۴۷ مسافر ایرانی و ۳۲ مسافر خارجی جان باختند.
صبح روز شنبه ستاد کل نیروهای مسلح ایران تایید کرد که بر اثر بروز خطای انسانی و غیرعمد، هواپیمای خطوط هوایی اوکراین مورد اصابت موشک پدافند سپاه پاسداران قرار گرفته است. این خبر در حالی منتشر شد که مسئولین تا پیش از این به شدت تاکید داشتند که احتمال شلیک موشک به این هواپیما غیر ممکن است و اخباری که در شبکه های اجتماعی و رسانه های خارجی منتشر می شود، همگی عملیات روانی دشمن بوده و کذب محض می باشد. از همان دقایق اولیه اعلام این خبر موجی از واکنش ها در رسانه ها و شبکه های اجتماعی به راه افتاد.
علیرضا معزی معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهوری ظهر شنبه در حساب توییتری خود نوشت: «تا عصر جمعه، آنچه برای رییس‌جمهوری قطعیت داشت منحصربه اطلاعات فنی بود وگزارش ستادکل نیروهای مسلح، عصر جمعه به رییس‌جمهوری ارائه شد». معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رییس جمهوری مدعی شد: «بلافاصله جلسات مرتبط از جمله جلسه‌ شبانه‌شورای عالی امنیت ملی تشکیل و بیانیه‌ ایشان نیز در ساعات پایانی ‌دیشب آماده بود و پس از اطلاعیه ستاد کل منتشر شد».

واکنش رئیس قوه قضائیه
سیدابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه به رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح دستور داد تا «سازمان قضایی نیروهای مسلح در اسرع وقت با دریافت و جمع آوری مستندات مربوط به ستاد کل نیروهای مسلح، سپاه پاسداران و سازمان هواپیمایی کشور و اخذ توضیح از مقامات مسئول مطلع، نسبت به شناسایی واقعیت قضایی مقصرین بروز این حادثه اقدام کنند و او را «به صورت مستمر» در جریان رسیدگی به این پرونده قرار دهند.

نحوه برخورد مسئولین با این حادثه، فاجعه بود
مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با ایسنا، شلیک به سمت هواپیمای اوکراین را «یک فاجعه ملی» خواند و در ادامه افزود: «فاجعه مضاعف، نحوه برخورد مسئولین با حادثه واطلاع رسلانی درباره آن بود.»
او گفت: «مسئولین اولا موظف بودند با فاصله کم از زمان سقوط هواپیما نتیجه را اعلام کنند. ثانیا خیلی صریح و شفاف باید با پذیرش تقصیر از همه مردم عذرخواهی می‌کردند. نه اینکه در صدا و سیما برخی مسئولین بطور کل حتی فرضیه هدف قرار گرفتن هواپیما توسط موشک را هم رد بکنند… اصل مسئله به هیچ وجه قابل گذشت و مسامحه نیست؛ از سوی دیگر نحوه اطلاع رسانی و برخورد با این موضوع هم قابل گذشت نیست… باید با قاطعیت به هر دو مسئله، یعنی مسببان سقوط هواپیما و مسببان اطلاع ناقص رسیدگی شود.»

آقای روحانی به جای بیانیه، مسئولان مربوطه را عزل کند
بهرام پارسایی، نماینده شیراز در مجلس در گفتگو با ایلنا اعلام کرد: «مسئولانی که خطا کردند در هر رده‌ای که هستند یا استعفاء دهند و یا عزل شوند. بعد از آن باید پاسخگوی این بی‌دقتی و خطای نابخشودنی باشند.»
او افزود: «نباید اعلام‌ نظر شتاب‌زده و غیرحرفه‌ای از سوی رئیس سازمان هواپیمایی و کمیته بررسی که از طرف شخص آقای رئیس انتخاب شدند، صورت می‌گرفت… شبی که عملیات ایران اتفاق افتاد، بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی خارجی پروازها‌یشان را در آسمان ایران و عراق لغو کردند، ما هم باید این کار را می‌کردیم و اگر قصد انجام این کار را نداشتیم باید دقتمان را بالا می‌بردیم.»
او با انتقاد از عملکرد حسن روحانی و دیگر مسئولان در این موضوع گفت: «آقای روحانی و بقیه عزیزان به دنبال بیانیه دادن نباشند. یک جو بی‌اعتمادی به علت تناقض‌گویی چند روز گذشته پیش آمده است. ابتدا آمدند و گفتند به ۱۲ دلیل امکان ندارد موشک به هواپیما خورده باشد اما این اتفاق افتاده است… امروز سازمان هواپیمایی و تیم بررسی سانحه اعتبارش مخدوش شده است… مدیران سازمان هواپیمایی افرادی هستند که به نظر من اهل فن نیستند، در مصاحبه هم مشخص بود با دستپاچگی و شتابزدگی بر خلاف قانون ایکائو قبل از باز شدن جعبه سیاه صحبت کردند… رئیس سازمان هواپیمایی و افرادی که همراه ایشان بودند در اعلام نقص فنی فکر می‌کردند که فقط مخاطبشان افکار عمومی داخلی است و می‌توانند مانند سایر موارد دیگر به نوعی بر روی عملکردشان سرپوش بگذارند اما این دفعه طرفشان سازمان‌های تخصصی جهانی بودند که باید پاسخ می‌دادند.»
پارسایی با اشاره به سقوط پرواز تهران-یاسوج (۱۳۹۶) نیز گفت: «در قضیه سقوط هواپیمای آسمان با کارشناسی متوجه شدیم با پنهان‌کاری واقعیت را کتمان می‌کنند و ورود کمیسیون اصل ۹۰ هم باعث شد تا گزارش دروغ خطای خلبان منتشر نشود و بررسی‌ها ادامه داشته باشد.» او تاکید کرد: «قطعا افکار عمومی خواهان استعفاء مسببان این اتفاق تلخ هستند ما هم به عنوان نماینده مجلس در کنارشان هستیم.»

عذرخواهی سفیر ایران در لندن
سفیر ایران در لندن برای دادن اطلاعات اشتباه به رسانه‌های بریتانیا عذرخواهی کرد.
حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در بریتانیا در پیامی توییتری نوشت: «دیروز در اظهاراتم برای رسانه‌های بریتانیا، یافته‌های رسمی مقامات مسئول در کشورم را انتقال دادم که [گفته بودند] امکان ندارد که موشکی شلیک شده و به هواپیما اصابت کرده باشد. بابت انتقال چنین اطلاعات نادرستی عذرخواهی می‌کنم و متاسفم.»

لاریجانی خواستار بررسی ابعاد خطای انسانی شد
رئیس مجلس با صدور پیامی به بررسی ابعاد خطای انسانی در سقوط هواپیمای اوکراینی تاکید کرد و گفت که این موضوع باید در اولویت کار دستگاه های ذیربط قرار گیرد. در بخشی از پیام علی لاریجانی آمده است:
«اطلاع از نتیجه تحقیقات در خصوص سانحه دلخراش سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی و اثبات دخالت خطای انسانی در آن، بار سنگین اندوه و مصیبت این حادثه را فزونی مضاعف بخشید. از این رو تاثر و تالم عمیق خود و نمایندگان مجلس شورای اسلامی را از وقوع این خطای فاجعه بار اعلام و ضمن ابراز همدردی خالصانه با یکایک بازماندگان این عزیزان، به ایشان صمیمانه تسلیت عرض کرده و از درگاه احدیت برای آنان صبر و آرامش طلب می کنم».
رئیس مجلس تصریح کرد: «بررسی ابعاد این خطا، وظیفه مهمی است که باید در اولویت کار دستگاه های ذیربط قرار گیرد. همچنین شناسایی عوامل قصور یا تقصیر در ایجاد این واقعه تاسفبار، مطالبه به حقی است که نباید از آن غفلت گردد».
لاریجانی تاکید کرد: «مجموعه دستگاه های مرتبط باید تدبیری اتخاذ کنند تا راه بر تکرار چنین سانحه تلخی بسته شود و خطایی از این دست تحت هیچ شرایطی به وقوع نپیوندد».

هاشمی: نظام ما به اعتماد عمومی مردم نیاز دارد
محمد هاشمی عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص اثرات اطلاع‌رسانی دیرهنگام و پنهان‌کاری در اذهان عمومی در ماجرا سقوط هواپیمای مسافربری گفت: «وقتی حادثه‌ مهمی به این صورت اتفاق می‌افتد، نیاز است که از ابتدا واقعیت به مردم گفته شود، در چنین شرایطی مردم نیز به مسئولان اعتماد می‌کنند. اما اگر مسائل به گونه‌ای رقم بخورد که مردم احساس کنند حقایق از آن‌ها پنهان شده است، موجب سلب اعتماد عمومی می‌شود».
وی در خصوص دخالت دولت‌های غربی در مساله سقوط هواپیمای اوکراینی، خاطرنشان کرد: «بهتر این بود که از ابتدای مساله سقوط هواپیما جزئیات عوامل حادثه به روشنی توسط مسئولان برای مردم تشریح می‌شد».
هاشمی گفت: «درخصوص علت عدم لغو پروازها در زمان وقوع حادثه اطلاعی ندارم و مسئولین امر باید پاسخگو باشند».

تماس تلفنی نخست‌وزیر کانادا با روحانی
شب گذشته حسن روحانی در تماس تلفنی جاستین ترودو ضمن ابراز تاسف از حادثه سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین و کشته‌شدن مسافران این پرواز تصریح کرد: «تحقیقات مفیدی برای دستیابی به دلایل این حادثه انجام شده و بررسی‌های تکمیلی هم تا رسیدن به نتیجه نهایی با سرعت و دقت در حال انجام است».
وی افزود: «این سانحه برای مردم ایران و کانادا و ملت‌های دیگری که اتباع آنها در این هواپیما بودند دردناک و غم بزرگی بود».
رئیس جمهوری اظهار کرد: «از لحظات اول همه تلاش‌های خود را برای دستیابی به علل این سانحه به کار گرفتیم و قدم به قدم به هر نتیجه دیگر برسیم، در اختیار افکار عمومی جهان قرار خواهیم داد».
روحانی با بیان اینکه دستورات لازم برای ادامه رسیدگی‌های لازم فنی و حقوقی را صادر کرده‌ام، گفت: «ایران از هرگونه همکاری بین‌المللی در چارچوب قوانین بین‌الملل برای روشن‌شدن دقیق این حادثه استقبال کرده و همه تسهیلات کنسولی را برای این منظور فراهم خواهد کرد و آماده‌ایم تا وزرای خارجه ایران و کانادا گفت‌وگوهای خود را ادامه دهند».
وی افزود: «علاقه‌مندم روابط دو کشور در آینده در راستای کمک به رفاه ایرانیان مقیم کانادا و به نفع دو ملت و نیز در موضوعات گوناگون مورد علاقه دو کشور از جمله توسعه صلح و امنیت منطقه ادامه یابد». روحانی با اشاره به اثرات نامطلوب توسعه ناامنی در منطقه و ترور سردار سلیمانی به عنوان فرماندهی محبوب توسط آمریکایی‌ها بر ملت‌های منطقه، گفت: «راه حل برای ثبات و امنیت منطقه و آرامش مردم این است که همه به قانون برگردند و معتقدیم امنیت این منطقه تنها با مشارکت کشورهای منطقه تامین خواهد شد».
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا نیز در این تماس تلفنی با تسلیت کشته‌شدن جمعی از مردم ایران در سقوط هواپیمای اوکراینی، گفت: «باید با همکاری هم تلاش کنیم تا دلایل این حادثه به روشنی مشخص شود». وی با بیان اینکه آماده هر گونه همکاری با ایران در راستای انجام تحقیقات لازم درباره این سانحه هستیم، تصریح کرد: «امیدوارم در آینده بتوانیم برای مسائلی که بتواند در امنیت منطقه تاثیر داشته باشد با هم گفت‌وگوهای بیشتری داشته باشیم». ترودو با تقدیر از همکاری‌های کنسولی با اتباع کانادایی، از گسترش تعاملات و همکاری وزرای خارجه دو کشور در زمینه‌های گوناگون استقبال کرد. شایان ذکر است روابط دیپلماتیک ایران و کانادا از سال ۸۲ به سردی گرائید.

ساقط شدن هواپیما توسط پدافند هوایی، فاجعه‌ای ملی است
اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهور تاکید کرد: «حادثه ساقط شدن هواپیمای اوکراینی در اثر خطای انسانی پدافند هوایی فاجعه‌ای سنگین و ملی است».
اسحاق جهانگیری در توئیتی نوشت: «حادثه ساقط شدن هواپیمای اوکراینی در اثر خطای انسانی پدافند هوایی فاجعه‌ای سنگین و ملی است. باید خود را جای تک تک بازماندگان این فاجعه، شهروندان ایرانی و مسئولان بگذاریم تا به عمق و ابعاد آن، از قربانی شدن جوانان نخبه تا لطمه دیدن اعتماد اجتماعی و مسائل فنی و نظامی حساس باشیم».

برخورد قضایی با مقصران ، حداقل خواسته ایرانیان است
نماینده مردم زرتشتیان در مجلس ، حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی توسط خطای انسانی پدافند هوایی را نابخشودنی توصیف کرد و گفت که برخورد قضایی با مقصران این حادثه، حداقل خواسته ایرانیان است.
اسفندیار اختیاری در یادداشتی نوشت: «به نام دانای بزرگ هستی بخش؛ به روان پاک درگذشتگان پارسا درود باد
حادثه دردناک و دلخراش از دست دادن انسان ها و نخبگان عزیز کشورمان در هواپیمای مسافربری اوکراینی، غیر قابل تصور و غیر قابل تحمل است. این رخداد تلخ و غم انگیز را به نمایندگی از سوی زرتشتیان، آرامش باد می گویم.
از پروردگار یکتا و بی همتا برای خانواده این عزیزان، شکیبایی برای پذیرش این درد بزرگ را آرزومندم و مسلم است که برخورد قضایی با مقصران این حادثه نابخشودنی، حداقل خواسته ایرانیان است.
همچنان باید پیگیر جدی و شفاف زمینه‌ها و عوامل بروز این خطای زیان بار بود و با همدردی و ژرف اندیشی دامنه ها و پیامدهای آن را تحمل پذیر کرد.

صدر: لازمه اسلامی بودن صداقت، درستی و راستی است
سید محمد صدر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به اشتباه پدافند سپاه در شلیک به هواپیمای اوکراینی گفت: «طبیعی است که برای اشتباه صورت گرفته احساسات مردم جریحه دار شود؛ مخصوصا که در این یکی دو هفته اتفاقات متعددی رخ داده است. باعث تاسف است و باید به خانواده های مصیبت دیده تسلیت گفت».
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: «حتما به خاطر اشتباه صورت گرفته یک برخورد جدی صورت بگیرد».
وی افزود: «چرا واقعیت آنطور که باید و شاید از ابتدا به مردم گفته نشد؟ حکومت ما جمهوری اسلامی است و لازمه اسلامی بودن صداقت، درستی و راستی است. اینکه شلیک به سوی این هواپیما تکذیب می شود و سرانجام اعلام می شود که به اشتباهی صورت گرفته است بسیار باعث تاسف است».