سرویس اجتماعی/ آمار سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که چهار کشور آلمان، سوئد، هلند و فرانسه بیش از دیگر اعضای اتحادیه اروپا میزبان ایرانیان مهاجر بودهاند. سالنامه مهاجرتی ایران در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا بر اساس آخرین آمار موجود قابل استناد در سال […]
سرویس اجتماعی/
آمار سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد که چهار کشور آلمان، سوئد، هلند و فرانسه بیش از دیگر اعضای اتحادیه اروپا میزبان ایرانیان مهاجر بودهاند.
سالنامه مهاجرتی ایران در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد که جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا بر اساس آخرین آمار موجود قابل استناد در سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱.۸ میلیون نفر است. البته دبیرخانه شورای عالی ایرانیان، جمعیت مهاجران خارج از کشور را ۴.۰۴ میلیون نفر برآورد کرده که این آمار بر پایه منابع بینالمللی موجود قابل راستیآزمایی نیست.
بر پایه محتوای این سالنامه که از سوی رصدخانه مهاجرت ایران تدوین و از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران منتشر شده، جمعیت مهاجران ایرانی در دنیا بر پایه دادههای منابع بینالمللی در سال ۱۹۹۰ میلادی، بالغ بر ۸۲۰ هزار نفر بوده است که این رقم تا سال ۲۰۲۰ و طی سال ۳۰ سال ۲.۲ برابر شده است.
گزارش دبیرخانه شورای عالی ایرانیان در سال ۱۳۹۹ حاکی است که آمریکا با پذیرش یک و نیم میلیون ایرانی، مهمترین مقصد مهاجران کشور بوده است. اما دادههای تجمیع شده سازمان ملل متحد و بانک جهانی نشان میدهد که ۴۵۴ هزار ایرانی مهاجر راهی امارات عربی متحده شدهاند که از این نظر امارات بالاتر از آمریکا که ۳۸۷ هزار و ۲۴۶ ایرانی به آن مهاجرت کردهاند، قرار دارد.
مطابق دادههای هر دو گزارش داخلی و بینالمللی، کانادا جزء سه کشوری است که بیشترین تعداد ایرانیها به آن مهاجرت کردهاند. این جمعیت بر اساس گزارش دبیرخانه شورای عالی ایرانیان، ۴۰۰ هزار نفر و بر پایه گزارشهای بینالمللی ۱۶۶ هزار و ۲۹۴ نفر است.
همچنین گزارش دبیرخانه شورای عالی ایرانیان نشان میدهد که در مجموع افزون بر ۶۶۶ هزار ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا مهاجرت کردهاند که بیشترین تعداد آنها یعنی ۳۱۹ هزار نفر از سوی آلمان پذیرش شدهاند. اما گزارشهای بینالمللی حاکی است که کمی بیش از ۳۶۵ هزار ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا مهاجرت کردهاند که مقصد اکثر آنها یعنی بیش از ۱۵۲ هزار نفر کشور آلمان بوده است.
گزارشهای بینالمللی همچنین یادآور میشوند که تا کنون ۵۰ هزار و ۸۰۸ ایرانی به اسرائیل مهاجرت کردهاند و این کشور نهم مقصد ایرانیها بوده است.
یک فعال اقتصادی در این باره گفت: موج مهاجرت در ایران به نقطه خطرناکی رسیده و لازم است هرچه زودتر با تدوین شرایط و بهبود وضعیت اجتماعی و اقتصادی، حراست از منابع انسانی و سرمایهای کشور در دستور کار قرار گیرد. مساله مهاجرت حالا به مساله بسیار مهمی برای ایران تبدیل شده است. افزایش تقاضا برای مهاجرت حتی در آمارهای رسمی نیز به تایید رسیده است.
حمید حسینی میگوید بررسیها نشان از آن دارد که افرادی فاقد استانداردهای پیشین مهاجرت، حالا در صددند از ایران بروند. این فعال اقتصادی با هشدار نسبت به این اتفاق افزود: تا سالهای گذشته افرادی که واجد خصوصیات خاص بودند و در طبقه مشخصی حضور داشتند، متقاضی مهاجرت بودند، اما در دو سال اخیر موج مهاجرت به آدمهای عادی رسیده است، کسانی که در سالهای گذشته فاقد استاندارد مهاجرت شناخته میشدند.
چشمانداز آینده باید روشن شود
وی گفت: مدیران برخی شرکتهایی که کار مهاجرت انجام میدهند، شخصا به من اعلام کردند که قبلا هفتهای سی تا چهل درخواست برای مهاجرت داشتند که از سوی افرادی با تخصصهای بالا و درس خوانده ارائه میشد اما در شرایط فعلی تعداد این درخواست برای این شرکتهای معمولی به ۱۸۰ درخواست رسیده است که نشان از افزایش میل به مهاجرت در ایران دارد.
وی گفت: جالب است در میان متقاضیان مهاجرت از لوله کش تا کابینتساز و آشپز و برق کار و آرایشگر و… نیز دیده میشوند، این یعنی اگر تا دیروز فقط درس خواندهها میخواستند از ایران بروند، امروز صاحبان حرف و افرادی که حرفهای را بلدند نیز متقاضی مهاجرت هستند و این نشانههای باید سیاستگذار را نگران کند. وی گفت: اغلب این افراد در پاسخ به این سوال که چرا میخواهید از ایران مهاجرت کنید میگویند آنجا حقوق بیشتری دارم و میتوانم راحتتر زندگی کنم، این عبارت راحتتر خیلی مساله و عبارت مهمی است، این نشان میدهد چشم انداز آنها نسبت به آینده کشور دیگر چندان روشن نیست و نوعی خستگی و نگرانی در آنها وجو دارد. وی گفت: بهترین نیروها را در این مملکت پرورش میدهیم اما متاسفانه آنها که امکان بیشتری دارند به اروپا و کانادا و امریکا میروند و کسانی که امکان کمتری دارند راهی ترکیه میشوند و امارات. جالب این است که همین کشورها برای گرفتن نیرو از ایران برنامهریزی میکنند و این بسیار نگران کننده است.
خیز امارات برای کارآفرینان ایرانی
عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: همین حالا امارات متحده عربی شهرکی صنعتی احداث و اعلام کرده است هر کسی که در ایران کارخانه داشته است میتواند در این شهرک زمین مجانی بگیرد، جالب اینجاست به محض امضای قرارداد بانک ۹۰ درصد هزینهها را تسهیلات میدهد تا فرد آنجا کار تولیدی کند. میگویند شما که تجربه کار در ایران را دارید بیایید اینجا کار کنید و همه چیز برایتان مهیاست. حسینی افزود: جالب اینجاست که امارات اصلا در صدد تولید نبود، این کشور جایی برای ترانزیت و صادرات مجدد بود اما حالا برای بردن کارآفرینان ایرانی برنامهریزی کرده و قول اقامت میدهد.
وی با اشاره به اینکه قبلا کسی به کارآفرین کاری نداشت، گفت: همین نکته نشان میدهد خطر تا چه حد جدی است و بی توجهی به آن چطور میتواند کشور را تهی کند.
وی گفت: مساله مهاجرت تنها مسالهای اقتصادی نیست، جامعه نیاز به امید دارد، امید به آیندهای بهتر. مسائل سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی همه با هم در این امر دخیل هستند و وقتی مشکلات مداوم افزایش یافته نمیتوان انتظار داشت وضعیت بهبود یابد و افراد امیدوار باقی بمانند.
حسینی در جواب این سوال که اگر تحریم برطرف شود و توافقی حاصل شود، این وضعیت با بهبود روبرو میشود یا خیر؟ گفت: جامعه آرامش میخواهد، اینکه سیاستگذار مدام به دنبال فیلترینگ و… باشد و هر روز با یک بخشنامه امنیت روانی جامعه را به هم بریزد، خود یک بحران است. بالاخره مشکل وقتی حل میشود که ما در مسیر تعادل قرار بگیریم و امیدواریم که این اتفاق رخ دهد چرا که همین تعادل به تدریج امید به آینده را بهبود خواهد بخشید. به گفته وی در اولین گام توافق در وین میتواند سیگنال مثبتی به جامعه ارائه کند.