سرویس سیاسی جمله، صادرات کشورهایی که اقتصادشان نفت-محور است عموما به دو بخش صادرات نفتی و محصولات نفتی، و صادرات محصولات غیر نفتی تقسیم می شود.
صادرات نفتی که بخش عمده ای از اقتصاد کشورهایی مانند ایران (بیش از ۶۰ درصد ارزش صادرات)، عربستان (۷۰ درصد)، و قطر (۸۵ درصد) را تشکیل می دهد به معنی فروش نفت خام، و محصولات نفتی پالایشی به سایر کشورها است. عمده این محصولات شامل نفت خام، بنزین، گازوئیل، روان کننده های صنعتی، سوخت هواپیما و … است.
به گزارش جمله اما صادرات غیر نفتی به معنی صادرات محصولات پتروشیمی، و سایر کالاها و خدمات است. به عنوان نمونه عمده ترین محصولات صادرات غیرنفتی کشورمان شامل پروپان مایع شده، پلی اتیلن، سنگ آهن و کنستانتره های آن، متانول، پسته، بوتان مایع شده، انواع گازهای نفتی، فرش و کفپوش های نساجی، اوره، سیمان، آلومینیوم، زعفران، و خودرو می شود.
بر اساس تحلیل اکو ایران و بر پایه آخرین دادههای گمرک نشان میدهد هم میزان واردات و هم صادرات غیرنفتی در اولین ماه هر یک از سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳، در سال جاری پایینترین میزان خود را تجربه کرده است. علاوه بر این موضوع مشاهده میشود در فروردین ۱۴۰۳ قیمت هر تن کالای صادراتی و وارداتی نیز به پایینترین رقم خود طی سه سال اخیر رسیده است و این درحالیست که برآوردها از مازاد صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی در مقایسه با واردات، حاکی از روند کاهشی این شاخص در فروردین سالهای مورد بررسی هستند.
بر اساس دادههای گمرک جمهوری اسلامی ایران، در فروردین ۱۴۰۳ مجموعا حدود ۳٫۲ میلیارد دلار ارزش صادرات غیرنفتی ایران با احتساب میعانات گازی بوده است که از نظر وزنی نیز رقم ۹٫۶ میلیون تن را به ثبت رسانده است. به عبارت دیگر در اولین ماه سال جاری ارزش هر تن کالای صادراتی غیرنفتی ایران معادل ۳۲۷ دلار بوده است.
این درحالیست که بر اساس بررسیها ارزش هر یک تن کالای صادراتی مورد بررسی در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۴۸ دلار در سال ۱۴۰۱ حدود ۵۰۵ دلار برآورد میشود.
علاوه بر کاهش ارزش هر تن کالای صادراتی طی سالهای گذشته، مشاهده میشود ارزش صادرات طی یک ماهه نخست سال نیز کمترین ارزش در میان سالهای مورد بررسی را داشته است بهگونهای که ارزش صادرات غیرنفتی به علاوه میعانات گازی طی فروردین ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ حدود ۳٫۶ تا ۳٫۷ میلیارد دلار بوده اما در سال جاری به کمتر از ۳٫۲ میلیارد دلار افت کرده است.
- نویسنده : ارسالی از سرویس سیاسی