پارادوکس افزایش کشفیات و رشد اعتیاد در ایران
پارادوکس افزایش کشفیات و رشد اعتیاد در ایران

جمله ـ گروه جامعه: نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که براساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۲۲، بالاترین آمار کشفیات مربوط به ایران است. این خبر رضایت بخشی است که نشان می دهد ایرانیان در مبارزه با موادمخدر جانشان را کف دست گرفته‌اند و اگر اندکی شُل بگیرند وضعیت در اروپا هم […]

جمله ـ گروه جامعه: نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که براساس گزارش سازمان ملل در سال ۲۰۲۲، بالاترین آمار کشفیات مربوط به ایران است. این خبر رضایت بخشی است که نشان می دهد ایرانیان در مبارزه با موادمخدر جانشان را کف دست گرفته‌اند و اگر اندکی شُل بگیرند وضعیت در اروپا هم تیره خواهد شد.
اما این آمار سویه دیگری هم دارد و آن این است که همزمان با افزایش کشفیات شاهد افزایش تعداد معتادان هم هستیم. همینطور باید توجه کرد که افزایش کشف به معنی افزایش قاچاق و مصرف هم هست . این پارادوکس را البته نمی توان چاره کرد اما می توانیم ریشه های آن را تا حدی جستجو کنیم. مثلا افزایش کشفیات یعنی افزایش تولید در افغانستان و این هم یعنی افزایش قاچاق از سوی طالبان. پس مراقبت بیشتر از مرزها می تواند بدون اینکه به معنای افزایش مصرف باشد، به افزایش کشفیات بیانجامد.
جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با مواد مخدر نزدیک به ۴۰۰۰ شهید و بالغ بر ۱۲ هزار جانباز داشته است که آمار بسیار تاسفباری است. جان‌های عزیزی که می توانستندبرای این مملکت خدمت کنند جانشان را در این راه از دست دادند، بنابراین قاچاقچیان موادمخدر پای بر خون جوانان این کشور می گذارند و نه تنها به خون این شهدا خیانت می کنند، بلکه آینده مردم ایران را نیز با از کار انداختن نیروهای انسانی مورد مخاطره قرار می دهند.
به گزارش جمله، فارغ از جزییات قاچاق موادمخدر از راه ایران، اظهارات اخیر نیکزاد نایب رییس مجلس از زوایای دیگری هم قابل بررسی است.وی در نشست تخصصی مسئولان مبارزه با مواد مخدر کشور با عنوان نقش جمهوری اسلامی ایران در مبارزه هوشمند و دانش بنیان با مواد مخدر گفت: چند وقت پیش یکی از مسئولان سیاست خارجه اتحادیه اروپا با وقاحت یک موضوعی را اعلام کرده بود. وقتی به این فکر می‌کردم و با همکارانم در مجلس صحبت می‌کردم بسیار متعجب شدم. ایشان گفته بود که اروپا باغ است و دنیا جنگل است. اگر ایشان اروپا را به باغ تشبیه کرده و مابقی دنیا را به جنگل تشبیه کرده، بدانید که این نتیجه سالها استعمار و ظلمی است که در حق دنیا کردید و فکر می‌کنید قطعه‌ای از دنیا به نام اروپا را باغ کرده‌اید. باغ اروپا نتیجه مجاهدت فرزندان این مرز و بوم و نتیجه شهادت نزدیک به ۴۰۰۰ شهید والامقام راه مبارزه با مواد مخدر است؛ نتیجه سینه سپر کردن جانبازان عزیز ما در راه مبارزه با افیون و مواد مخدر و باندهای سازمان یافته است. وی ادامه داد: از سوی دیگر آمریکا که با ادعای آزاد کردن و نویدآزادیدادنوپیشرفتدادندرکشورهاحضورمی‌یابد،بعدازحضور۲۰ ساله آمریکا در افغانستان ۸۶ درصد تریاک جهان را تولید می‌کند و در مسیر ترانزیت قرار می‌گیرد. نایب رییس مجلس شورای اسلامی ایران افزود: ما اگر دست از مبارزه برداریم، اروپا و کشورهای دیگر می توانند در امنیت زندگی کنند؟ نیکزاد با اشاره به اینکه در حال حاضر ضربه پذیری اکثر جوامع به ویژه کشورهای در حال توسعه، خسارتهای ناشی از مواد مخدر و روانگردانها در ابعاد مختلف امنیتی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی مبرهن و آشکار است، معتقد است که ایران برای زنده ماندن انسانیت، چنین شهدا و جانبازانی را تقدیم کرده است. ما باید متولی بحث اعتیاد را مشخص کنیم. نیکزاد همچنین بر استفاده از ظرفیت‌های گروه‌های مردمی تاکید کرد و گفت: دولت سیزدهم نام خود را دولت مردمی گذاشته است و بنابراین باید بتوانیم از ظرفیتهای مردمی استفاده کنیم. وی در بخش دیگری از این نشست بر تجمیع آمار و اطلاعات در این حوزه تاکید کرد و یادآور شد: اگر قرار است ستاد مبارزه با مواد مخدر، مبارزه با مواد مخدر را انجام دهد باید اعمال حکمرانی و اعمال قدرت در سایر دستگاه‌های اجرایی هم داشته باشد.در موضوع قانون بودجه ۱۴۰۲ در حد وسع و توان ورود می‌کنیم. از سازمان برنامه و بودجه نیز در باب ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌خواهیم که ۱۰۰ درصد بودجه ستاد را به آنها تخصیص دهند. از طرف دیگر اگر نگاهی به همه حرف های آقای نیکزاد بیاندازید می بینید که مدام در حال تعریف و تمجید از دولت هستند و اصلا نمی گویند که به جز کشف وقاحت اروپایی ها چهر اهی برای کاهش اعتیاد در ایران دارند و چگونه می خواهند از خون‌های ریخته شده برای مبارزه با موادمخدر برای کنترل اعتیاد در کشور پاسداری کنند.
اینکه حرف های آقای نیکزاد چقدر تکراری است دیگر مهم نیست، مهم این است که در این حرف ها هیچ نشانی از دانش بنیان که در عنوان جلسه آمده است نیست. این هم موید همان حقیقت تلخی است که هر ساله در مورد شعار سال رهبری رخ می دهد. یعنی ایشان با تدبر و نکته سنجی نیازهای سال را مشخص می کنند اما مسئولان فقط از آن به عنوان صفتی برای همه چیز استفاده می کنند و آنقدر آن را مستعمل می نمایند که از جایگاه واقعی اش کاسته می شود. سوال اینجاست که اگر مثلا این ترکیب دانش بنیان در عنوان جلسه نبود، چه
اتفاقی می افتاد؟