گروه اقتصادی جمله – معاون جوانی جمعیت مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه متاسفانه الان که در سال ۱۴۰۲ قرار داریم نرخ جمعیت کشور ۰.۶ است و ایران ده سال پیرتر شده است. به گزارش جمله در سال ۶۵ نرخ رشد جمعیت ایران ۳.۹ بود. سازمان بهداشت جهانی چند حالت برای جمعیت کشورها در نظر گرفته بود که در بدترین حالت، قرار بود نرخ جمعیت ایران در سال ۱۴۲۰ به عدد یک برسد ولی متاسفانه الان که در سال ۱۴۰۲ قرار داریم نرخ جمعیت ما ۰.۶ است که این نشان دهنده شکست مطلب حاکمیت دل ایجاد امیدواری به ازدیاد نسل در ایرانیان است. در سال ۶۵ هر زن ایرانی در سن باروری نرخ باروری ۶.۳ فرزندی داشت ولی اکنون به نرخ باروری کل یا TFR در کشور به عدد ۱.۶۵ رسیده است. این درحالی است که این میزان کاهش باروری جمعیت در کشورهایی نظیر انگلیس یا آمریکا طی ۱۰۰ سال اتفاق می افتد اما در ایران طی ۴ تا ۱۰ سال رخ داده است.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، وی با بیان این که در ۴۵ سال گذشته جمعیت ایران ۱۰ سال پیرتر شده است و اين اتفاق بر توسعه، رشد اقتصادی، سلامت اجتماعی و ازهمه مهمتر نیروی کار تاثیر منفی فراوانی خواهد گذاشت.
مطالعات جمعیتی اثبات میکند که طی سالیان آینده روند سالمندی جمعیت ایران با سرعت و شدت بیشتری تداوم خواهد داشت و در آینده نه چندان دوری ایران با پدیده سالمندی قطعی جمعیت روبرو خواهد شد. یکی از نتایج قابل تأمل پژوهشهای تحولات سالمندی این است که هماینک نرخ رشد جمعیت سالمندان کشور بیش از سه برابر میانگین نرخ رشد جمعیت کل کشور است و این یعنی زنگ خطر سالمندی جمعیت در ایران به صدا درآمدهاست و باید به زودی منتظر پدیدهای تحت عنوان سونامی سالمندی در ایران باشیم. همین آمارها حاکی از آن هستند که طی حدود بیست سال آینده، نسبت نرخ رشد جمعیت سالمندان به نرخ رشد جمعیت کل کشور، شانزده به یک خواهد بود.
بر اساس مقایسه نقشه توزیع سالمندی جهان در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۵۰ درمییابیم که ایران تنها طی ۳۰ سال آینده، از یک کشور جوان به یک کشور سالمند قطعی تبدیل خواهد شد. به عبارت دیگر در حالی که در سال ۲۰۲۰ سالمندان بالای ۶۰ سال تنها ۱۰ درصد جمعیت ایران را تشکیل دادهاند ولی در نتیجه سرعت پدیده سالمندی جمعیت، در سال ۲۰۵۰ حدود ۳۳ درصد جمعیت کل کشور سالمند خواهد بود. علیرغم اینکه ایران هنوز مسیر پیشرفت تکنولوژیک و پویایی اقتصادی را نپیموده است، درصد قابلتوجهی از جمعیت خود در چرخه کار و تولید را از دست خواهد داد.
در عصر کنونی بر هیچ کارشناس جمعیتشناس و اندیشمند تحلیلگری پوشیده نیست که جمعیت در همه ابعاد کمی و کیفی از تعیینکنندهترین و استراتژیک ترین مؤلفههای راهبردی اقتدار ملی و استمرار تمدنی است و لذا امروزه در بیش از ۵۵ درصد کل کشورهای جهان مشوقها و سیاستهای جامع و کاملی برای افزایش جمعیت و ارتقای الگوی فرزندآوری در حال اجراست و در حدود ۷۵ درصد کشورهای جهان برنامههای هدفمندی برای حفظ اقتدار درونی جمعیت و تداوم جمعیت پایدار وجود دارد. اما در ایران روزهای ناامیدی یکی پس از دیگری از راه میرسند و دلخوشی های بیهوده و دروغین مسئولان نیز کوچکترین تغییری در واقعیت نمیدهد. جمهوری اسلامی ایران شکست سختی در حوزه امیدواری به آینده خورده است و از همینک باید گفت وای به حال کسانی که قرار است سی سال دیگر در این کشور جوانی خود را بگذرانند.
ایرانیها که عاشق بچه و افزایش نسل بودند، امروز در حسرت یک بچه غمباد گرفتهاند و آرزوی زیستی شاد در کنار فرزندشان را در خواب میبینند، در عوض مجلس مشغول لایحه حجاب است، دولت مشغول لایحه حجاب است و قوه قضائیه هم مشغول لایحه حجاب است. در ایرانِ امروز آنقدر مسئله مهمتر از شادی و تداوم نسل و لذت از زندگی و امید به آینده وجود دارد که گویا هرگز نوبت آنها نخواهد شد.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی