کاهش رشد اقتصادی و افزایش بیکاری
کاهش رشد اقتصادی و افزایش بیکاری
صندوق بین‌المللی پول وضعیت شاخص‌های کلان اقتصادی در ایران را تا سال 2029 میلادی که تقریبا مصادف با سال 1409-1408 شمسی است، پیش‌بینی کرده است. بر اساس این پیش‌بینی، رشد اقتصادی و نرخ تورم سالانه در ایران کاهش خواهد یافت در حالی که نرخ بیکاری با جهشی قابل توجه به 9 درصد خواهد رسید.

صندوق بین‌المللی پول در سال ۱۹۴۵ تأسیس شد و کشورهای عضو، هر کدام پولی را به عنوان سپرده به این صندوق اختصاص دادند تا در صورت لزوم، از دارایی صندوق به کشورهای عضو وام داده شود.ایران هم یکی از نخستین کشورهایی بود که در همان سال به صندوق بین‌المللی پول ملحق شد و تا امروز عضو این صندوق باقی مانده است. این نهاد بین‌المللی در گزارش اکتبر سال گذشته خود، پیش‌بینی کرده بود که رشد اقتصادی ایران در انتهای سال ۲۰۲۴ تنها ۲٫۵ درصد باشد؛ در حالی که در گزارش مهر ماه امسال اعلام کرده که احتمالا این نرخ به ۳٫۷ درصد می‌رسد. بنابراین، پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۴ نسبت به سطحی که یک سال قبل داشت، بهبود یافته استبه گزارش اکو ايران و طبق تخمین این مرکز، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۶ میلادی به ۲٫۸ درصد و در سال ۲۰۲۸ میلادی به ۲ درصد اُفت خواهد کرد. البته، در کنار این پیش‌بینی بدبینانه، چشم‌انداز مثبتی نسبت به تورم سالانه وجود دارد. صندوق بین‌المللی پول تخمین زده که نرخ تورم در ایران تا انتهای امسال به ۳۱٫۷ درصد و در سال بعد به ۲۹٫۵ درصد برسد. همچنین، احتمالا این نرخ از سال ۲۰۲۸ به کانال ۲۵ درصد می‌رسد و فاصله قابل‌توجهی با کانال ۳۰ درصدی پیدا می‌کند.
بر اساس پیش‌بینی این مرکز بین‌المللی، در کنار روند نزولی نرخ تورم و رشد اقتصادی، نرخ بیکاری افزایش خواهد یافت. در حالی که طبق اعلام مرکز آمار نرخ بیکاری در بهار امسال به کمترین سطح خود حداقل در طول ۱۰ سال اخیر رسیده، به گفته صندوق احتمالا این نرخ در سال آینده میلادی به بالای ۸ درصد خواهد رسید. همچنین، نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۵-۱۴۰۶ شمسی ۸٫۸ درصد و در سه سال بعد از آن ۹ درصد خواهد بود.
به نظر می‌‌رسد این چشم‌انداز نامطلوب صندوق بین‌المللی پول به دلیل تحولات اخیر در منطقه باشد و در صورت تسکین ناآرامی‌ها، تخمین‌ها از اقتصاد ایران نیز بهبود یابد

  • نویسنده : مارال نژاد آذر