کاهش ۵۰ درصدی ترانزیت ریلی به‌دلیل شیوع کرونا
کاهش ۵۰ درصدی ترانزیت ریلی به‌دلیل شیوع کرونا

    مدیرعامل شرکت راه‌آهن در روزهای گذشته گفته است که به دلیل بسته بودن مرزها ناشی از شیوع ویروس کرونا ترانزیت ریلی در چهار ماه امسال ۵۰ درصد و صادرات ۴۰ درصد کاهش یافت اما در واردات و تامین کالاهای اساسی با رشد قابل توجهی مواجه بودیم. سعید رسولی درباره آخرین وضعیت ترانزیت، واردات […]

 

 

مدیرعامل شرکت راه‌آهن در روزهای گذشته گفته است که به دلیل بسته بودن مرزها ناشی از شیوع ویروس کرونا ترانزیت ریلی در چهار ماه امسال ۵۰ درصد و صادرات ۴۰ درصد کاهش یافت اما در واردات و تامین کالاهای اساسی با رشد قابل توجهی مواجه بودیم.
سعید رسولی درباره آخرین وضعیت ترانزیت، واردات و صادرات ریلی اظهار کرد: در ماه‌های گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا مرزهای ریلی بسته شده بودند و تنها مرز آستارا باز بود و در اواخر اسفندماه نیز مرز رازی بازگشایی شد. البته اخیرا مرزهای ریلی اینچه‌برون، سرخس و میرجاوه نیز بازگشایی شدند که طی چهار الی پنج ماه اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا بسته بودند و این مساله تاثیر بسزایی در ترانزیت و صادرات ریلی گذاشت. وی افزود: همه تلاش‌مان را کردیم که با وجود مشکلات به وجود آمده بتوانیم در زمینه واردات، تامین کالاهای اساسی‌، حمل مستقیم از بنادر به ویژه از مرزهای آستارا و رازی رشد داشته باشیم.
براساس آخرین آمارهای موجود در چهار ماه امسال از نظر تناژ ۵۰ درصد در ترانزیت ریلی و از نظر تن کیلومتر ۴۰ درصد در صادرات ریلی نسبت به بازه زمانی مشابه در سال گذشته کاهش داشتیم. اما در واردات ۷۳ درصد از نظر تناژ و ۸۴ درصد از نظر تن کیلومتر در همین بازه زمانی نسبت به پارسال رشد داشته‌ایم.
رسولی با اشاره به بسته بودن مرزهای بین‌المللی ناشی از شیوع ویروس کرونا، کاهش صادرات مازوت و کاهش واردات کانتینری به عنوان دلایل موثر بر تجارت ریلی گفت: همه تلاش دولت این بود که در زمینه کالاهای اساسی به مشکلی برنخوریم و همین مساله سبب شد تا در چهار ماه امسال در این زمینه ۴۸ درصد رشد از نظر تناژ و ۵۰ درصد رشد از نظر تن کیلومتر داشته باشیم. همچنین از نظر بارگیری و حمل مستقیم از بنادر ۱۰۵ درصد از نظر تناژ و ۹۴ درصد از نظر تن کیلومتر در چهار ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشتیم. مدیرعامل شرکت راه‌آهن اظهار کرد: مجموع اقدامات انجام شده به علاوه انعقاد تفاهمنامه همکاری برای افزایش سهم ریلی بینبین راه‌آهن و گمرک و غیره سبب شد تا در مجموع حمل بار ریلی کشور در بازه بار داخلی و بین‌المللی سه درصد رشد از نظر تناژ و شش درصد رشد از نظر تن کیلومتر داشته باشیم.
این در حالی است که با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری در سال‌های اخیر و تکالیف قانونی از جمله برنامه پنج‌ساله ششم توسعه، درخصوص افزایش سهم حمل‌ونقل ریلی در حوزه حمل بار، مسافر و ترانزیت، وزارت راه و شهرسازی در سال جهش تولید برنامه ویژه‌ای ازجمله اتصال حداقل چهار استان به شبکه ریلی، توسعه و تکمیل شبکه ترانزیتی ریلی را در دستورکار خود قرار داده است. برهمین‌اساس شرکت راه آهن، در سال جهش تولید برنامه احداث ۱۶۱۴ کیلومتر خطوط اصلی، فرعی و دوم، نوسازی، بهسازی و ارتقاء ناوگان باری و ریلی و لکوموتیو را با ظرفیت ۲۰۰۰ دستگاه، به‌ارزش اعتباری ۱۳۰۷۱ میلیارد تومان در سرلوحه فعالیت‌های خود قرارداده است. این برنامه‌ها و اولویت آن‌ها مشخص شده است. به همین خاطر از این مقداراعتبار موردنیاز، با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، مبلغ ۵۵۴۹ میلیارد تومان تاکنون تخصیص یافته و برای باقی‌مانده اعتبارت موردنیاز، مراتب در دست پیگیری است.

تاکید بر اجرای توافقات تهران – باکو و اتصال هرچه زودتر راه آهن رشت-آستارا
اما در این میان، از پروژه های در دست ساخت می توان به شریان هایی اشاره کرد که تکمیل کننده کریدور شمال-جنوب هستند و نقشی اساسی در افزایش ترانزیت و سرعت حمل کالا از کشورهای حاشیه خلیج فارس به کشورهای آسیای میانه و حوزه قفقاز دارند. تکمیل خط آهن رشت- آستارا از مهمترین این خطوط ریلی است که رییس جمهوری در تماس تلفنی «الهام علی اف» رییس جمهوری آذربایجان با اشاره به اینکه خوشبختانه با اهتمام مسئولان ایران و جمهوری آذربایجان شاهد روابط خوب، دوستانه و رو به گسترش دو کشور در سال‌های اخیر بودیم، گفت امیدوارم هرچه زودتر شاهد اجرای توافقات فی‌مابین در بخش‌های مختلف به‌ویژه اتصال دو کشور از طریق تکمیل خط آهن رشت-آستارا باشیم.
حسن روحانی با تبریک فرارسیدن عید سعید قربان به دولت و ملت جمهوری آذربایجان، اظهار امیدواری کرد همه مسلمانان جهان از برکات این عید به عنوان مظهر وحدت مسلمانان برخوردار باشند. رییس جمهوری ادامه داد: توسعه روابط همه‌جانبه با جمهوری آذربایجان برای ما حائز اهمیت است و امیدوارم هرچه زودتر شاهد اجرای توافقات فی‌مابین در بخش‌های مختلف به‌ویژه اتصال دو کشور از طریق تکمیل خط آهن رشت-آستارا باشیم. روحانی با اشاره به موفقیت‌های کشورمان در زمینه مقابله با بیماری کرونا، گفت: آماده انتقال تجربیات و گسترش همکاری‌ها با جمهوری آذربایجان برای مقابله با کرونا هستیم.
رییس جمهوری همچنین با بیان اینکه مسوولان دو کشور می‌توانند در این شرایط که ملاقات حضوری و سفر با مشکلاتی همراه است، از طریق ویدئو کنفرانس رایزنی های خود را به انجام برسانند. وی همچنین بر ضرورت تلاش برای انجام مبادلات تجاری دو کشور با رعایت پروتکل‌های بهداشتی میان دو کشور تاکید کرد.
«الهام علی اف» رییس جمهوری آذربایجان نیز در این گفت‌وگو تصریح کرد: پروژه راه آهن رشت-آستارا برای جمهوری آذربایجان بسیار حائز اهمیت است و تلاش خود را برای رفع موانع و مشکلات و تکمیل هرچه زودتر این پروژه انجام خواهیم داد.
گفتنی است که علاوه بر تلاش برای مقابله با کرونا مواردی برای افزایش ترانزیت ریلی باید موردتوجه قرار بگیرد که استفاده از پتانسيل قطار ترانزيتي چين- ايران و امتداد آن به اروپا در افزايش ترانزيت ريلي ايران، لزوم تعامل بيشتر با كشور تركمنستان و مذاكره با راه آهن اين كشور در راستاي تعريف تعرفه هاي مشترك منطقه ای، اهميت همكاري مشترك راه آهن‌ها و بنادر در كشورهايي از قبيل گرجستان و قزاقستان و لزوم همكاري شركت راه آهن ج.ا.ا و سازمان بنادر و دريانوردي در جهت افزايش ترانزيت، توجه همزمان به تجارت و ترانزيت در كشورها و لزوم همكاري فراسازماني در كشور ايران از آن جمله است.