کرونا و آزمونی  برای انسانیت!
کرونا و آزمونی  برای انسانیت!

  کاوه ایرانی – روزنامه نگار /   هر چند در طی روزهای اخیر آمار جانباختگان بر اساس آنچه که وزارت بهداشت اعلام می کند به صورت ۲ رقمی درآمده است اما با این وجود نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که کرونا همچنان در کشور ما در حال قربانی گرفتن است. در حقیقت […]

 

کاوه ایرانی –
روزنامه نگار /

 

هر چند در طی روزهای اخیر آمار جانباختگان بر اساس آنچه که وزارت بهداشت اعلام می کند به صورت ۲ رقمی درآمده است اما با این وجود نمی توان این موضوع را نادیده گرفت که کرونا همچنان در کشور ما در حال قربانی گرفتن است. در حقیقت تا روزی که یک نفر در اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست بدهد، نمی توان اعلام پیروزی کرد.

سخنگوی وزارت بهداشت روز سه‌شنبه از جان باختن ۷۱ نفر دیگر از هموطنانمان بر اثر ابتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.
به گزارش «جمله» کیانوش جهانپور که روز سه‌شنبه، ۹ اردیبهشت، به روال معمول آمار رسمی بیماری کرونا در ایران را ارائه می‌داد، گفت با احتساب این ۷۱ نفر، تعداد کل قربانیان این بیماری به ۵۸۷۷ نفر رسید.
او همچنین گفت در طول این بازه زمانی، ۱۱۱۲ بیمار جدید شناسایی شده است و مجموع کل بیماران مبتلا به کرونا به ۹۲ هزار و ۵۸۴ نفر رسیده است.
روز دوشنبه تعداد مبتلایان جدید ۹۱۱ نفر بود و برای نخستین بار در طول ۳۶ روز گذشته آمار مبتلایان جدید در طول یک روز به کمتر از هزار نفر رسید ولی با آمار امروز دوباره وضعیت به روال سابق بازگشت. سخنگوی وزارت بهداشت همچنین گفت از مجموع بیماران مبتلا ۷۲ هزار و ۴۳۹ نفر بهبود یافته‌اند و ۲۹۸۳ نفر نیز در «وضعیت شدید» و «بحرانی» قرار دارند.

همچنان در معرض خطر هستیم
در همین رابطه محمدحسین قربانی، نماینده تام الاختیار وزیر بهداشت در استان گیلان با تاکید براینکه «همچنان در معرض خطر هستیم»، گفت: «هنوز هیچ جای استان گیلان از نظر شیوع کرونا در وضعیت سفید قرار ندارد.»
در پی دستور حسن روحانی برای تقسیم‌بندی مناطق مختلف کشور براساس میزان شیوع کرونا با رنگ سفید و زرد و قرمز، محمدحسین قربانی نماینده مجلس و نماینده وزیر بهداشت در مدیریت کرونای استان گیلان گفت که شاید وضعیت سفید در برخی نقاط کشور وجود داشته باشد اما هنوز هیچ جای گیلان در وضعیت سفید قرار ندارد و مردم نباید بحران کرونا را عادی قلمداد کنند.
قربانی با بیان اینکه «اگرچه روند کاهشی ابتلا به کرونا را در کشور شاهدیم اما اینکه تصور شود این بحث پایان یافته، اشتباه بزرگی است و همچنان باید گام به گام در راستای کاهش دامنه نفوذ این ویروس و آمار مبتلایان به کرونا گام برداریم.»
نماینده وزیر بهداشت در گیلان تاکید کرد که «هم اکنون در وضعیت بیم و امید هستیم و دغدغه شدیدی برای بحران جدید در اثر بی‌توجهی‌ها به بهداشت فردی، توصیه‌ها بهداشتی و در خانه ماندن داریم.»
او گفت که آنچه برای ما اهمیت دارد و به شدت هم مورد توجه و تاکید است رعایت اصول اولیه بهداشت فردی و فاصله گذاری هاست که در چند روز اخیر به دلیل برخی مسائل و رفتارها، نگرانی‌های جدی را برای ما ایجاد کرده است.
نماینده وزیر بهداشت در گیلان تاکید کرد که مردم باید با قوت و شدت بیشتری بهداشت فردی و توصیه‌ها و اصول اولیه بهداشتی را رعایت کنند چون ویروسی مهاجم در بین ما و جامعه ماست و راهکار درمانی و پیشگیرانه خاصی برای غلبه بر آن جز رعایت بهداشت فردی نیست.

آزمونی که برخی ها در آن مردود شدند
سیدرضا اکرمی عضو جامعه روحانیت مبارز با اشاره به عملکرد مسئولان در مقابله با ویروس کرونا، اظهار کرد: «ما واقعاً کرونا را از جای دیگری دریافت کردیم و در کشور هم ابتدا موضوعی از قم آغاز شد و بعد به سایر نقاط شیوع یافت که در ابتدا شاید کمی مسئولان را غافلگیر کرد».
وی افزود: «اما آنچه که امروز شاهدیم نشان‌دهنده کنترل و مدیریت این بیماری هم از سوی مسئولان و هم مردم است تا جایی که به نظر می‌رسد به مرحله مهار آن نیز نزدیک شده‌ایم».
این عضو جامعه روحانیت مبارز با تاکید بر اینکه هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب و مهار کامل کرونا فاصله داریم، اظهار کرد: «رسیدن به چنین نقطه‌ای قطعاً زمان می‌برد و نباید عجله‌ای در این مسیر صورت پذیرد. مهم این است که مردم و دولت و سایر نهادهای مسئول در کنار هم قرار گیرند و در صدد مهار این ویروس حرکت کنند».
اکرمی با بیان اینکه دستگاه‌های بهداشتی جهانی عملکرد ایران در مقابله با کرونا را در حد خودمان خوب ارزیابی می‌کنند، گفت: «امیدوارم به مرحله‌ای برسیم که خودمان بتوانیم این ویروس را شناسایی کنیم و داروی درمان آن را بدست آوریم. به خصوص که کرونا عاملی شد تا دستگاه‌های علمی و بهداشتی کشور فعال‌تر از گذشته عمل کنند».
این عضو جامعه روحانیت مبارز با انتقاد از برخی رفتارهای سودجویانه در زمان شیوع کرونا تصریح کرد: «کرونا آزمونی بود که برخی در آن مردود شدند هرچند نسبت‌شان به کلیت جامعه کم به نظر آید. کسانی که راه‌شان را از مردم جدا کردند و به جای پشتیبانی از آنان به فکر سود و جیب خودشان بودند و از شیوع این بیماری سواستفاده کردند».
وی افزود: «کسانی که روزی ماسک، دستکش و محلول‌های ضدعفونی‌کننده را احتکار کردند و امروز به لیموترش و لیموشیرین هم رحم نمی‌کنند. این‌ها افرادی هستند که باید از سوی قوه قضائیه پیگیری شوند و با آنان برخورد شود».
اکرمی تاکید کرد: «مدیریت کشور را در این بحث مقبول می‌دانم اما مطلوب نیست؛ هرچند که در مجموع نمی‌توان این عملکرد را مردود ارزیابی کرد بلکه باید مشکلاتی که در امر مدیریت و مهار کرونا و نیز جلوگیری از سوء‌استفاده برخی به وجود می‌آید را حل و رفع کرد».

کرونا و خزان کسب و کارها
دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا (۴۰)ارزیابی ابعاد اقتصاد کلان شیوع ویروس کرونا» آورده است؛ ویروس کرونا با تبدیل شدن به یک ویروس همه‌گیر جهانی، پیامدهای اقتصاد بسیاری در پی داشته و تقریباً همه کشورهای دنیا از آن متأثر شده و بنابراین انتظار می‌رود تا اقتصاد جهانی سال ۲۰۲۰ را با یک رکود قابل توجه سپری کند. در این میان، ایران نیز مانند بسیاری از کشورها درگیر این همه‌گیری جهانی شده و در‌نتیجه از پیامدهای اقتصادی ناشی از آن رنج می‌برد.
بنابراین گزارش شیوع کرونا ویروس جدید (کووید-۱۹) از انتهای سال ۱۳۹۸ و تداوم آن در سال ۱۳۹۹، اقتصاد ایران را در یک وضعیت رکود همراه با نا‌اطمینانی قرار داده است. کاهش تقاضا برای صادرات محصولات ایران (و به‌طور‌کلی کاهش تجارت جهانی) تقاضای کل را از‌طرف تجارت خارجی متأثر می‌کند. در بخش داخلی نیز تقاضای کل هم به‌دلیل کاهش درآمد خانوار و هم کاهش برخی کالاها و خدمات که به شیوع بیشتر ویروس منجر می‌شوند (مانند حمل‌و‌نقل، رستوران و هتلداری، پوشاک و …) تحت تأثیر قرار می‌دهد. از‌طرف‌دیگر عرضه کل اقتصاد نیز به‌دلیل اختلال در شبکه تأمین مواد اولیه و محدودیت فعالیت‌ برخی از واحدهای صنفی، با شوک عرضه مواجه شده است.
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌افزاید در کنار همه این موارد که رکود به‌ویژه در فصل بهار را به همراه خواهد داشت، نااطمینانی از شرایط در آینده، بسیار مهم‌تر و تأثیرگذارتر از آثار رکودی اولیه است. هنوز هیچ برآورد دقیقی صورت نگرفته که آیا شیوع ویروس کرونا در شروع فصل گرما متوقف خواهد شد یا خیر؟ اقتصاد کشور تا چه زمان درگیر کنترل شیوع این ویروس خواهد بود؟ در پاسخ به این سؤالها، مدل‌سازی‌های متعددی صورت گرفته که در آنها تلاش شده است تا تحت سناریوهای متفاوت، ماندگاری شیوع در کشور و همچنین میزان مبتلایان و مرگ‌و‌میر را مشخص کند.
براساس این گزارش صرفنظر از میزان شیوع تحت سناریوهای مختلف آنچه مشخص است آن است که چه با کنترل بیماری تا چند ماه آینده و چه در صورت عدم کنترل و تداوم آن تا پایان سال، اقتصاد ایران تا پایان سال ۱۳۹۹ درگیر تبعات اقتصادی ناشی از این ویروس خواهد بود.
نتایج بررسی‌های مطالعه مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد تحت سناریوهای مختلف بین ۷/۵ تا ۱۱ درصد از ستانده اقتصاد در‌نتیجه شیوع ویروس کرونا کاهش خواهد یافت. همچنین بین ۲۸۷۰ تا ۶۴۳۱ هزار نفر از شاغلان فعلی، متأثر از شیوع ویروس شغل خود را از دست خواهند داد.