سایه برین روزنامه نگار – کمتر از یکسال به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا باقی ماندهاست و چهرههایی که قصد رقابت با رئیس جمهور وقت این کشور یعنی «جو بایدن» را دارند، تبلیغات و قدرتنمایی خود را آغاز کردهاند. از ابتدا هم قابل پیشبینی بود که سرآمد این افراد، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور سابق آمریکاست. ترامپ تنها یک دوره توانست کاخ سفید نشین باشد و حال برای اینکه بایدن را هم به سرنوشت خود دچار کند، به صحنه بازگشتهاست. آنچه در بین تبلیغات و شروع فعالیت رسانهای رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا بیش از هرچیزی جلب توجه میکند، تلاش او برای قرار گرفتن در صدر اخبار با اظهار نظرات متعدد در خصوص ایران است. او در چند وقت اخیر تقریبا هربار که پشت تریبون مصاحبه قرار گرفته، سخنانی در خصوص ایران ایراد کرده و بخشی از مطرح شدن مجدد نامش در مقیاس جهانی را مدیون همین اظهارات است. در ادامه نگاهی به بارزترین صحبتهای اخیر ترامپ در خصوص ایران میاندازیم که در مواردی واکنش مقامات ایرانی را هم به دنبال داشتهاست.
ایران میتواند ظرف ۶۰ روز به سلاح هستهای دست پیدا کند
به گزارش یورونیوز، دونالد ترامپ در گفتگو با برنامه صبحگاهی شبکه فاکسنیوز در روزهای یکشنبه، در دفاع از اجرای سیاست فشار حداکثری علیه ایران در دوران ریاست جمهوریاش، گفت: «ایران دیگر پولی نداشت که به حماس و حزبالله بدهد.»
رئیس جمهوری سابق آمریکا افزود: «وقتی که گفتم اگر کشوری از ایران نفت بخرد، نمیتواند با ایالات متحده تجارت کند، دیگر هیچکس از ایران نفت نمیخرید. آنها تقریبا هیچ نفتی نمیفروختند.»
نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ در ادامه این مصاحبه توضیح داد که توافق ایران و ایالات متحده بر پایه یک انتخاب ساده توسط ایران ممکن بود و آن هم عدم دستیابی به سلاح هستهای بود. ترامپ گفت که به اعتقاد او، ایران میتواند ظرف ۶۰ روز به سلاح هستهای دست پیدا کند.
آمریکا قابل احترام بوده و ایران ورشکسته!
وی در گفتوگویی دیگر با شبکه نیوزمکس که در وبگاه آن منتشر شدهاست، گفت: «سه سال پیش به ما احترامگذاشته میشد. ما کارهایی کردیم که هیچکس فکر نمیکرد امکانپذیر باشد. با وجود توافق ابراهیم در خاورمیانه صلح برقرار بود. چهار توافق (با کشورهای عربی) امضا کردیم و یکی دیگر هم میتوانستیم داشته باشیم، فکر میکنم تقریبا با همه، حتی ایران، هر چقدر هم که دور از ذهن به نظر برسد. به گزارش ایسنا، ترامپ که مدت کوتاهی پس از ورود به کاخ سفید، با ادعای ناقص بودن توافق هستهای از آن خارج شده و ضمن بازگرداندن تحریمهای پیشین، تحریمهای تازهای نیز تحت سیاست «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران اعمال کرد با اشاره به تاثیر این اقدامات خود مدعی شد: «ایران ورشکسته بود. من اجازه نمیدادم کسی چیزی از آنها بخرد. هیچ پولی برای حزبالله نداشتند. هیچ پولی برای هیچ کسی نداشتند. باید برای کارهایشان پول میداشتند. سپس بایدن آمد و از تحریمها صرفنظر کرد، همه چیز را رها کرد و حالا آنها(ایران) ۲۰۰ میلیارد دلار پول نقد در اختیار دارند.»
عراق تابع ایران است
ترامپ با ادعایی درباره روابط ایران و عراق گفت که ایران و عراق پیش از حمله آمریکا به عراق برای براندازی صدام حسین در پی حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر، با یکدیگر در جنگ بودند که میدان عمل ایران در منطقه را محدوتر میکرد اما حالا، ایران از عراق به عنوان یکی از نیروهای نیابتی ایران استفاده کند.
او همچنین مدعی شد: «آنها بسیار ثروتمند هستند چراکه عراق تابع ایران است.»
ترامپ: حمله به عینالاسد با ما هماهنگ شده بود
در بارزترین اظهار نظر، ترامپ مدعی شد که حمله ایران به عین الاسد با هماهنگی و تحت نظر آمریکا اتفاق افتاده است.
وی در گفتگو با فاکسنیوز گفت: «میدانستید که آنها (ایران) به من زنگ زدند که بگویند که قرار است یک مکان خاص را هدف قرار دهیم اما نمیخواهیم آن (عینالاسد) را بکوبیم. قرار است خارج از آنجا (حمله موشکی) صورت بگیرد.»
به گزارش فارس، رئیسجمهور پیشین آمریکا در مصاحبه خود مدعی شد که ایران عمدا در سال ۲۰۲۰ در انتقام از به شهادت رسیدن سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس توسط واشنگتن، از حمله به پایگاه «عین الاسد» خودداری کرد.
ترامپ با این ادعا که جمهوری اسلامی ایران را تحت کنترل داشته و ایران قصد داشته انتقام ترور سردار سلیمانی را بگیرد، به فاکس نیوز گفت: «ما میدانستیم که قرار نیست داخل سنگر (عین الاسد) مورد حمله قرار گیرد.»
واکنش مقامات ایرانی به اظهارات ترامپ
این اظهات واکنش مقامات ایرانی را به دنبال داشتند. «دریابان علی شمخانی»، مشاور سیاسی مقام معظم رهبری در گفتگوی اختصاصی با نورنیوز ضمن تکذیب اظهارات اخیر دونالد ترامپ رییس جمهور سابق آمریکا در خصوص تماس ایران با آمریکا قبل از حمله موشکی به پایگاه عین الاسد گفت: «بر اساس تصمیم مورد اجماع، مقرر شد عملیات موشکی پرحجم بر علیه پایگاه عینالاسد که مهمترین پایگاه آمریکا در عراق به شمار میرود برای دستیابی به حداکثر تخریب به صورت کاملا غافلگیرانه انجام شود.»
آنگونه که نورنیوز روایت کرده، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی افزود: «به دلیل روابط نزدیک ایران با عراق و همچنین رعایت ملاحظات همسایگی، نیم ساعت قبل از انجام عملیات، موضوع صرفا به نخست وزیر وقت عراق به صورتی اطلاعرسانی شد که امکان پیشبینی تمهیدات حفاظتی خاص از سوی
آمریکا مقدور نباشد.»
شمخانی خاطر نشان کرد: «بیان مطالب خلاف واقع از سوی فردی چون ترامپ که به دروغگویی شهرت دارد و اکنون نیز با داشتن پروندههای سنگین فساد سیاسی، اقتصادی و اخلاقی مجددا به عرصه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وارد شده، خیلی عجیب نیست.»
وی افزود: «اگر احترامی که ترامپ مدعی آن شده وجود داشت، طبیعتا خود او، پمپئو، بولتون و سایر مقامات سیاسی و نظامی آمریکا که در جنایت غیر قابل بخشش به شهادت رساندن سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس و سایر فرماندهان مقاومت دست داشتند، نباید پس از گذشت سالها همچنان پول مالیات مردم آمریکا را صرف حفاظت ویژه از خود میکردند.»
همچنین به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، «ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت خارجه در نشست اخیر خود در واکنش به ادعای ترامپ در مورد حمله هماهنگ شده به پایگاه عینالاسد گفت: «شهادت آدم دروغگو و جنایتکار
مسموع نیست.»
دست بالای ترامپ بر بایدن در نظرسنجیها
دونالد ترامپ، سیاستمدار و تاجری است که امروز در حال انتفاع بیشترین بهره از پرت بودن حواس و سرحال نبودن جو بایدن است. رفتار عجیب رئیس جمهور سابق ایالت متحده آمریکا یک بار «مری ترامپ»، برادرزاده او را به شهرت رساند که با انتشار کتاب «خیلی زیاد اما همیشه ناکافی» سعی داشت خصوصیات اخلاقی ویژه او را به جهانیان معرفی کند. به تازگی نیز کتابی تحت عنوان «برای خودم میگویم» شامل خاطرات «سارا هاکبی ساندرز»، سخنگوی مطبوعاتی دونالد ترامپ در کاخ سفید، به زبان فارسی هم ترجمه و منتشر شدهاست. در معرفی کتاب «برای خودم میگویم» که شامل خاطرات سارا هاکبی ساندرز سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ است، آمدهاست: «او در این کتاب روایتی از سه سال حضور خود در کنار ترامپ و برنامههای کاری او را بازگو کرده است. این کتاب بیش از هر چیز از زاویه دید یک عضو حزب جمهوریخواه و شیفته دونالد ترامپ وجوهی نادیده از شخصیت سیاسی و زیستی ترامپ و مدل فکری او برای اداره آمریکا و جهان را بازگو میکند.» اظهار نظرات عجیب، انتشار خاطرات همراهان او و شروع فعالیت رسانهای گسترده، تنها نمونههای کوچکی از اقداماتی است که دونالد برای پیروزی بر جو در دستور کار قرار داده و جالب است بدانیم که در نظرسنجیهای اخیر از او پیشی گرفتهاست. اما برای حصول نتیجه دقیق باید تا ۵ نوامبر ۲۰۲۴ (مصادف با ۱۵ آبان ۱۴۰۳) که زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست، منتظر باشیم.
- نویسنده : ارسالی توسط سایه برین