گروه سیاسی آیت الله سید ابراهیم رییسی از آغاز به کار خود بهعنوان رئیس دولت سیزدهم، سفرهای استانی خود را با رفتن به خوزستان کلید زد و روز گذشته هم در آخرین سفر به استان زنجان رفت و یکی از نکات مهم و برنامههای محوری رئیسجمهوری سرکشی از وضعیت صنایع و تولید در استانها است، […]
گروه سیاسی
آیت الله سید ابراهیم رییسی از آغاز به کار خود بهعنوان رئیس دولت سیزدهم، سفرهای استانی خود را با رفتن به خوزستان کلید زد و روز گذشته هم در آخرین سفر به استان زنجان رفت و یکی از نکات مهم و برنامههای محوری رئیسجمهوری سرکشی از وضعیت صنایع و تولید در استانها است، موضوعی که در تمام سی سفر استانی که در زمان ریاست بر قوه قضائیه داشت نیز رعایت کرد و این البته جای تقدیر دارد اما به باور ما، این مواجهه، مصداق مواجهه با معلول است و حتی فراموش کردن علت، همانگونه که برای تنظیم بازار و ترمیم اقتصاد، دستور و بخشنامه کارآیی ندارد، در تولید و صنعت هم با هشدار به صاحبان صنایع اتفاقی نمیافتد.
برابر پایگاه اطلاعرسانی، سید ابراهیم رییسی، از کارخانه روغن نباتی جهان در زنجان بازدید کرد و گفت: خط تولید این کارخانه تقریبا تعطیل است و کند کار میکند و فقط ظاهرا سرپا نگه داشته شده است.
رئیسجمهوری افزود: من بهخوبي کارخانه روغن نباتی جهان را میشناسم قبلا وقتی به این کارخانه آمده بودم به استاندار(وقت) گفتم این کارخانه را راه بیاندازید و در مدت کوتاهی راهاندازي شد. دکتر رییسی با اشاره به شباهت مشکلات این کارخانه با مجموعه کیوان در همدان گفت: کارگران با لباسهای کارگری معطل ایستادهاند و آماده کار هستند، خط تولید هم آماده است، اما اقدام نمیکنند.
رییسجمهور تاکید کرد: ما اجازه نمیدهیم تولید در این کشور دچار وقفه شود، باید کارخانه روغن نباتی جهان با تمام ظرفیت کار کند.
وی با اشاره به اینکه کسی که کارخانه روغن نباتی جهان را در اختیار دارد تعدادی دیگر از این کارخانهها را هم در کشور در اختیار گرفته است، خطاب به مدیرداخلی کارخانه خاطر نشان کرد: به کسی که این کارخانه را در اختیار دارد بگویید نمیتواند فقط به شکل اسمی و با ظاهرسازی کارخانه را اداره کند. ریيسجمهور با اشاره به ظرفيتهاي کشور تصریح کرد: از نظر حقوقی این واحد با مشکلات زیادی در واگذاری و ادامه فعالیت روبهرو است و این معطل ماندن قابل تعقیب و پیگیری است.
آیت الله رییسی با تاکید به مدیران استانی مبنی بر پیگیریِ بازگشایی واقعی کارخانه روغن نباتی جهان و استفاده حداکثری از توان کارگران آن، گفت: شرط واگذاری کارخانهها و واحدهای اقتصادی و صنعتی باید تولید و اشتغال کارگران باشد و این ظاهرسازی نمیتواند ثروتهای بزرگ کشور را معطل کند و الان باید ۸۰۰ کارگر اینجا باشند نه اینکه با ۸۰ کارگر ظاهرسازی کنند.
برای مخاطبان “جمله” لازم است توضیح دهیم که کارخانه روغن نباتی جهان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان روغن نباتی کشور بود که در جریان انتقال از استان البرز به استان زنجان به مدرنترین دستگاهها تجهیز شده بود اما یکی از واحدهای صنعتی پرشمار کشور است که در جریان اجرای ناصحیح سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی دچار مشکل شده و علاوه بر کاهش چشمگیر تولید، تعداد زیادی از کارگران آن نیز اخراج شدند.
جمله جمله سخنان رئیسجمهوری در ظاهر هیچ ایرادی ندارد و چه بسا خواننده را خوش آید اما درخصوص اجرایی و عملیاتی شدن این سخنان، سوالات بسیاری وجود دارد ازجمله اینکه ریيسجمهوري، تاثیرات وحشتناک اقتصاد کلان را بر این واحدهای صنعتی که تقریباً در همه استانهای کشور، وضعیتی یکسان دارند، نادیده میگیرد یا اساساً توجهی به آن ندارد و اصالتی برای آن قائل نیست.
غالب واحدهای صنعتی که در فرایند خصوصیسازی واگذار شدند، مشکلات متعددی داشتند و از روزهای اوج خود فاصله گرفته بودند و به همین دلیل که برخی زیانده شدند و برخی نیز در آستانه ورشکستگی، تصمیم بر این شد که به بخش خصوصی واگذار شوند در حالیکه شرایط کلان حاکم بر سیاست و اقتصاد کشور هیچ تغییری نکرده است.
رییسجمهوری نباید از این نکته غافل شود که بخش اعظمی از مشکلات در نتیجه سیاستهای نادرست اقتصادی و حتی غیر اقتصادی دولتها بر این واحدها آوار شد وگرنه هیچ تولیدکننده ای نیست که از سود و رونق بیشتر که در گرو تولید بیشتر است، بدش بیاید اما زمانی که دولت در تهران به گونهای عمل میکند که دلار در یکماه چند برابر میشود بسیاری ازین واحدها هم در تعمیر و تجهیز ماشینآلات و تأمین مواد اولیه در میمانند و هزینه تولید افزایش مییابد و قیمت تمام شده محصول از توان بازار داخلی، فراتر میرود و باز هم به دلیل سیاستهای کلان و اعمال تحریمهای بینالمللی امکان صادرات و مبادله پول دشوار میشود و در چنین شرایط پیچیدهای اگر خود جناب رییسی نیز مدیریت کارخانه را در دست داشته باشد چارهای جز تعدیل نیرو و کاهش تولید ندارد اگر ورشکسته کامل نشود.
امروز و در این شرایط حساس رییسجمهوری باید بداند رفتن به سفرهای استانی و دیدار با کارگران و کشاورزان بسیار ارزشمند است اما نباید نگرش خود را محدود به عوامل کوچک کند و دلایل بنیادین مشکلات اقتصادی را که ریشه در اقتصاد کلان و روابط جمهوری اسلامی ایران با منطقه و جهان دارد را نادیده بگیرد یا سهم اندکی به آن بدهد و به جای مقابله به علت، بر سر معلول بکوبد.
یکی از دلایلی که مجموعه سفرهای استانی آيتالله سید ابراهیم رییسی در دوران ریاست بر دو قوه قضائیه و مجریه و دیدارهای متعدد با واحدهای مشابه در استانهای مختلف کشور، تا امروز به جهش تولید مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نشد نیز همین است که همه واحدهای تولیدی و صنعتی کوچک و متوسط و بزرگ در تیررس تصمیمات کلان سیاسی و تغییر و تطورهای اقتصاد کلان هستند و هر روز هم در تولید و هم در تجارت با مشکلات جدید مواجه میشوند و لازم است رئیسجمهوری اصالت را به امر کلی بدهند و در ماجرای مذاکرات وین، رفع تحریمها و همچنین حل و فصل لیست سیاه fatf گامی بردارند که در غیراینصورت در حوزه تولید و تجارت و اقتصاد با بازدید و هشدار و بخشنامه و دستور، گشایشی رخ نخواهد داد.