کوچ قاچاق چوب در مازندران از وانت  به خودروی سواری
کوچ قاچاق چوب در مازندران از وانت  به خودروی سواری

پیش از این در جنگل‌های شمال بیشترین قاچاق از طریق خودروهای باری بود ولی با تنگ تر شدن حلقه حفاظتی جنگل با اجرای طرح تنفس جنگل، قاچاق چوب به وسیله خودروهای شخصی و سواری و حتی خودروهای حامل لبنیات انجام می شود. به نظر می رسد ریز شدن شیوه قاچاق چوب در مازندران، شناسایی قاچاقچیان […]

پیش از این در جنگل‌های شمال بیشترین قاچاق از طریق خودروهای باری بود ولی با تنگ تر شدن حلقه حفاظتی جنگل با اجرای طرح تنفس جنگل، قاچاق چوب به وسیله خودروهای شخصی و سواری و حتی خودروهای حامل لبنیات انجام می شود. به نظر می رسد ریز شدن شیوه قاچاق چوب در مازندران، شناسایی قاچاقچیان را دشوارتر از گذشته کرد.

جالب این است که میزان قاچاق چوب با خودروهای شخصی به حدی افزایش یافته که بر اساس تازه ترین اظهارات مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل طی یک هفته اخیر حدود ۱۰ خودرو شخصی در ناحیه امل کشف و ضبط شد که مشغول به کار قاچاق چوب بودند.

قاچاق چوب گسترده و شمار آن بیشتر شده است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران منطقه ساری ضمن تایید این خبر گفت: این مسئله امسال به موضوعی حاد برای منابع طبیعی مازندران و همچنین به مشکل اساسی برای حفاظت از جنگل های استان تبدیل شده است.

سید محسن موسوی تاکامی به علت استفاده از خودرو شخصی برای قاچاق چوب  اشاره کرد و افزود: متاسفانه قاچاقچیان چوب به دلیل قابل رویت و شک برانگیزبودن خودروهایی همچون وانت در حال حاضر بیشتر رو به جابجایی چوب با خودرو شخصی کرده اند.

وی با اشاره به اینکه مسئله قاچاق چوب با خوردو شخصی در ۲ سال اخیر با افزایش چشمگیر قیمت چوب مشاهده می شود، اظهار داشت: البته مقدار جابجایی با خودرو شخصی کم است اما با توجه به قیمت بالای چوب های جنگلی قاچاق قیمت هر مترمربع برخی از درختان به پنج تا ۶ میلیون تومان میرسد که کاملا این مسئله را برای قاچاقچیان سودآور می کند.

مدیرکل منابع طبیعی منطقه ساری با بیان اینکه در حال حاضر قیمت چوب حدود ۱۰ برابر قیمت در سالهای ۹۵ و ۹۶ است ، افزود: این افزایش قیمت تمایل سودجویان به قاچاق چوب را بیشتر و راه های قاچاق را متنوع تر می کند که با امکانات و منابع موجود سخت می توان جلوی آن را گرفت. به گفته او در ۶ ماه گذشته حجم قاچاق چوب افزایش نداشته اما شاهد گسترده تر شدن و تنوع قاچاق هستیم و حتی در برخی موارد مشاهده می شود که در خودروهای یخچال‌دار که وظیفه جابجایی و توزیع مواد غذایی دارند هم قاچاق چوب انجام می‌شود.

موسوی با اشاره به اینکه اغلب افراد درگیر در پرونده قاچاق چوب بومی و ساکنین حومه جنگل‌ها هستند، افزود: حتی مواردی نیز کشف و ضبط شده است که راننده خودرو یک زن بوده و به صورت شخصی دست به قاچاق چوب زده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا قاچاقچیان به دلیل مشکلات اقتصادی این کار را انجام داده اند، افزود: نمی توان این مساله را ۱۰۰ درصد قبول یا رد کرد ، زیرا خودروهای کشف ضبط شده شامل ال۹۰، زانتیا ، سمند و دیگر خودروها بودند که نمی تواند گویای مشکلات اقتصادی این افراد باشد. البته مدیرکل منابع طبیعی مازندران گفت بسیاری از این افراد نیز در گذشته از بهره برداران جنگل بودند که با استقرار طرح تنفس جنگل بیکار شده و شغل دیگری نیز جز حوزه چوب و جنگل ندارند. موسوی عمده چوب های قاچاق کشف شده از خودروهای شخصی را راش، توسکا، بلوط، انجیلی و ممرز عنوان کرد و گفت: این اقلام بسیار گران قیمت هستند و بیشترین استفاده از این چوبها در صنایع مبل سازی و تزیینی است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام برای مصارف شخصی و صنایع دستی انجام می شود، افزود: خیر، زیرا صنعتگران با استفاده از حواله صنایع دستی و یا در مزایده به صورت مستقیم از منابع طبیعی چوب خریداری می کنند.

مدیرکل منابع طبیعی مازندران همچنین تاکید کرد که صنعتگران دستی افراد محترمی هستند که هیچگاه دست به آسیب به جنگل نمی زنند.